Začnite písať

INŠPIRÁCIE

Čím obdarovať tých najmenších? 5 tipov na vianočné darčeky pre bábätko

Obdarovať niekoho, kto vám nevie presne popísať, čo by sa mi páčilo, je naozaj náročné. Napríklad u malých bábätiek je prvou voľbou väčšinou nejaká vhodná hračka. Ale čo tak byť tento rok trochu kreatívny a obdariť bábätká a možno aj ich rodičov niečím iným. 

Vianočný čas si mnohí z nás spájajú s príjemnými chvíľami strávenými v rodinnom kruhu. Keď vonku poletuje sneh a doma rozvoniava kapustnica. No, aj keď si to často nepriznáme, tešíme sa aj na darčeky. V tomto ohľade vedú najmä deti, ktorým zatiaľ akási atmosféra nič nehovorí. Niekedy je to však so samotným výberom darčeka dosť náročné.

Veľmi osobitou skupinou sú aj malé bábätká. Nedokážu nám ešte presne povedať, čo by si rady našli pod vianočným stromčekom. A navyše im nejaké darčeky ku šťastiu ani nechýbajú. No mnoho príbuzných aj tak hľadá spôsoby, čo podarovať aj tomu najmenšiemu a najmladšiemu členovi rodiny.

Aby tento čas nebol o stresovaní sa z hľadania ideálneho darčeka, pripravili sme si pre vás niekoľko zaujímavých tipov priamo z redakcie Akčných mám.

Hračky

Prvé, po čom väčšina z nás siahne, keď sa jedná o darček pre bábätko, sú hračky. Je to veľmi vďačný a pre darcu aj celkom rýchlo „vybavený“ darček. Nezamýšľa sa však už nad tým, že rodičia majú určite doma množstvo hračiek, s ktorými sa väčšinou malé bábätko ani nehrá.

Je to tak. Viaceré výskumy dokázali, že pre malé deti sú oveľa zaujímavejšie predmety bežnej dennej spotreby, než tie najfarebnejšie hračky sveta. A práve Vianoce sú obdobím, kedy sú deti do jedného roka zahŕňané množstvom ďalších hračiek, ktoré nakoniec skončia niekde v kúte s škatuli. Prečo? Pretože pre tieto deti je oveľa zaujímavejšia ich mama … alebo hrniec a varecha.

Keď sa už však rozhodnete pre kúpu hračky, tak by ste mali dodržať niekoľko dôležitých zásad:

Vyberajte hračky adekvátne veku

Hračky pre menšie deti bývajú na obale označené počtom mesiacov, od akého sú vhodné. Určite sa pri kúpe riaďte týmto odporúčaním. Ak si nie ste istí, koľko má bábätko mesiacov, tak sa opýtajte rodičov alebo sa poraďte s rodinným príslušníkom. Bábätká v prvom roku prechádzajú rôznymi vývinovými štádiami a správne zvolená hračka ho v danom veku určite zabaví a bude ho rozvíjať. Navyše sa vyhnete riziku, že by hračka mala nejaké časti, ktoré by mohli bábätku ublížiť.

Stavte na ekologické materiály

Momentálne sa veľa rodičov snaží deťom zabezpečiť hračky z ekologických materiálov. Nielen s ohľadom na prírodu, ale takéto hračky sú väčšinou aj príjemnejšie na dotyk. Navyše sú aj trvácnejšie, je preto vyššia pravdepodobnosť, že ich využijú ešte pre mladšieho súrodenca.

Vyhnite sa hračkám z plyšu

Plyšové hračky sú milé a mnohé deti potešia. Určite však nie sú vhodným darčekom pre malé bábätká. Tie majú tendenciu spoznávať svet okolo cez ústa. Plyšové hračky sa veľmi ťažko udržiavajú a pre bábätká predstavujú riziko.

Knihy

Zaujímavou možnosťou, na ktorú mnohí ani nepomyslia, sú knihy pre malé detičky. Možno by sa mohlo zdať, že je to pre ne ešte priskoro, opak je pravdou. Na našom trhu nájdete množstvo kníh už od útleho veku. Veľmi vhodné sú napríklad aj prvé obrázkové knižky, ktoré sú v kontrastných farbách čiernej a bielej. Tieto farby totiž bábätko vníma najintenzívnejšie.

Určite nič nepokazíte ani mäkkými knižkami, ktoré sa dajú využiť aj na „čítanie“ pri kúpaní. Alebo potešte rodičov detskými atlasmi, ktoré znázorňujú veci dennej potreby. Spolu s bábätkom tak môžu stráviť príjemný čas pri listovaní a učení sa nových slovíčok.

Hracie podložky

Ako začne byť bábätko aktívnejšie a liezť, celý dom je pre neho hotovou krajinou zázrakov. V takých prípadoch sa zíde rodičom hracia podložka, kde môžu bábätko bezpečne umiestniť, aby sa mohlo nerušene hrať.

Penové hracie podložky navyše pôsobia aj ako izolačný materiál. Malé bábätko tak môže tráviť na zemi potrebný čas pre svoj správny vývin a rodičia môžu byť kľudnejší, že ich pokladu nie je zima. Pri ich výbere sa ale radšej vopred poraďte s rodičmi, aby ste vybrali vhodný rozmer a farbu, ktorá im bude pasovať do priestoru.

Výbavička na kŕmenie

Pre bábätká od šiestich mesiacov je zaujímavým darčekom aj prvý jedálenský set. Alebo môžete siahnuť po balení nepremokavých podbradníkov. Tých bude totiž v prvých rokoch veľký nedostatok. A naozaj odporúčame siahnuť po tých nepremokavých, ideálne dokonca plastových. Tie dokážu aspoň čiastočne ochrániť detské oblečenie pred škvrnami.

Malý praktický tip: Ak viete, že v rodine je bábätko, ktoré už začína jesť, tak podarujte mamičke kvalitný odstraňovač škvŕn. Ideálne taký, s ktorým máte dobré skúsenosti. Nie je to síce úplne najideálnejší vianočný darček, ale mamička určite ocení, že si viete predstaviť, s akými problémami sa aktuálne najviac potýka.

Oblečenie

Kupovať oblečenie ako darček pre bábätko môže byť tak trochu dvojsečná zbraň. Nemusíte sa totiž trafiť do veľkosti a ani do vkusu mamičky. V tomto prípade teda choďte do obchodu výhradne po porade s mamou bábätka. Ideálne sa jej opýtajte, či má niečo konkrétne vyhliadnuté. Je možné, že už dlhšie pokukuje po kúsku, ktorý je možno drahší a aktuálne si ho nemôže dovoliť.

Vhodnejšou alternatívou je vyberať oblečenie, ktoré bude o číslo väčšie od aktuálneho veku bábätka. Tie totiž naozaj rýchlo rastú a rodičia majú určite doma veľkú zásobu kúskov v aktuálnej veľkosti. Preto je lepšie siahnuť po väčších veľkostiach, ktoré zatiaľ môžu bábätku odložiť do zásoby.

Obdarujte radšej rodičov

Ak neviete, aký darček by bol vhodný pre malé bábätko, darujte niečo jeho rodičom. Nemusí to byť nič drahé. Trochu kreativity v tomto smere ocení veľa párov. Skvelým nápadom môže byť napríklad poukaz na stráženie, kedy si budú môcť vyraziť a vy im zatiaľ ich poklad postrážite.

Rovnako dobre poslúži aj poukaz na masáž alebo lístky do kina, divadla či na koncert. Rodičia malých detí majú naozaj veľmi málo času pre seba, preto im dobre padne, keď im ho niekto dopraje. A nakoniec aj samotný potomok bude profitovať z oddýchnutých rodičov.

Zdroj foto: pexels.com

Tipy na originálne darčeky pre deti na rozvoj zručností

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár