Začnite písať

RECEPTY

Recept na MEDOVNÍKY, ktoré sú mäkké hneď po upečení

medovníčky

Máme tu advent. Vianoce sú pomaly pred dverami a to znamená, že my mamy už premýšľame, aké dobroty nachystáme pre svojich najbližších. Aby sme vám rozhodovanie uľahčili, pripravili sme si pre vás adventný koláčový kalendár Akčných mám.  Začíname síce v malom predstihu, ale to len preto, aby ste si stihli vybrať, ktoré z receptov si tento rok pripravíte na svoj sviatočný stôl.

Druhým receptom v našom kalendári budú medovníčky. Stavím sa, že mnohé z nás hľadajú každý rok TEN recept na mäkučké pavučinové medovníčky, ktoré budú zaručene mäkké už na druhý deň po upečení. Ja som našťastie TEN recept našla a rada sa s ním podelím. 🙂 Pečiem ich už niekoľko rokov a dokonca mi ich vždy závidela aj moja mamina. No, ale ona zase pečenie až tak neobľubuje a medovníky sa jej naozaj takmer nikdy nevydarili. Na záver vám prezradím niekoľko trikov, vďaka čomu budú vaše medovníčky naozaj mäkučké a krásne lesklé.

Potrebujeme

  • 600 g hladkej múky (ja používam špaldovú)
  • 100 g trstinového cukru (môžete použiť aj klasický)
  • 200 g medu
  • 150 g masla
  • 3 vajcia
  • 2 ČL škorice
  • 3 ČL perníkového korenia
  • 2 ČL sódy bikarbóny

Postup

  1. Všetky suroviny, okrem múky, rozpustíme vo vodnom kúpeli.
  2. Odstavíme, do zmesi pridáme múku a vymiesime hutné cesto.
  3. Cesto necháme odležať (ideálne cez noc) na chladnejšom mieste (komora, chodba, chladnička).
  4. Pred tým, než s ním budeme pracovať ho päť vytiahneme a necháme odležať pár hodín pri izbovej teplote.
  5. Rozvaľkáme na hrúbku cca. 0,5 cm a vykrajujeme požadované tvary.
  6. Medovníčky dáme na plech s papierom na pečenie. Predtým, než ich dáme do rúry, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom.
  7. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia približne 8 minút.

Moje triky pre krásne medovníčky

Nech už vyskúšate tento recept alebo iný, týchto pár trikov vám určite zabezpečí naozaj krásne medovníčky:

  • Namiesto stužených tukov použite klasické maslo. Stužené tuky bežne používané v rôznych receptoch obsahujú množstvo vody, ktorá sa počas pečenia odparí a medovníčky sú  tvrdé ako kameň. Preto musia pár týždňov postáť, aby si opäť nabrali vlhkosť.
  • Pracujte so surovinami alebo cestom izbovej teploty.
  • Med si vždy vopred rozpustite, kým ho pridáte do cesta. Oveľa lepšie sa s ním pracuje a takto sa naozaj kvalitne premieša do celého cesta.

 

Máte aj vy svoje triky na vláčne medovníčky? Podeľte sa o ne v komentári. 🙂

Tagy

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár