Slané bryndzové chuťovky – hodia sa aj na sviatočný stôl

Share

Máme tu advent. Vianoce sú pomaly pred dverami a to znamená, že my mamy už premýšľame, aké dobroty nachystáme pre svojich najbližších. Aby sme vám rozhodovanie uľahčili, pripravili sme si pre vás adventný koláčový kalendár Akčných mám.  

Ak máte v rodine aj príslušníkov mužského pokolenia, týmto receptom im určite ulahodíte. Pomedzi všetky sladké koláče dobre padne zmeniť chuť aj drobnými slanými chuťovkami. A tieto z bryndze si určite nájdu svojich priaznivcov. U nás doma sa zjedia vždy ako prvé.

Potrebujeme

  • 350g hladkej múky (môžete použiť aj špaldovú)
  • 1  kocka bryndze (približne 100g)
  • 100g masla
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL soli
  • 1 vajce do cesta + 1 na potretie
  • 2 PL polotučného mlieka
  • soľ, mak, sezam alebo iné korenie na zdobenie

Postup

  1. Z preosiatej múky, bryndze, zmäknutého masla, prášku do pečiva, soli, vajíčka a mlieka vypracujeme tuhšie, hladké cesto.
  2. Rozvaľkáme ho na pomúčenej doske na plát hrubý 3-4 mm a vykrajujeme rôzne menšie tvary.
  3. Prenesieme ich na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dozdobíme makom, sezamom, chilli korením alebo hrubou soľou.
  4. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov Celzia približne 10-12 minút.

Môj tip: Z cesta sa dobre vykrajujú rôzne menšie tvary. Ja osobne z nich zvyknem vykrajovať rybičky, ktoré dokonale nahradia podobný snack z obchodu. Ale môžete ich vykrojiť aj do tvaru kvetiniek alebo obyčajných krúžkov. Čím menší tvar, tým viac kúskov vám z cesta vyjde.