Začnite písať

RECEPTY

Makový závin z hrnčekového kysnutého cesta

Máme tu advent. Vianoce sú pomaly pred dverami a to znamená, že my mamy už premýšľame, aké dobroty nachystáme pre svojich najbližších. Aby sme vám rozhodovanie uľahčili, pripravili sme si pre vás adventný koláčový kalendár Akčných mám.  

Koláče z kysnutého cesta má rád takmer každý. Nie sú síce typicky späté len s obdobím Vianoc, no určite si ich radi upečieme aj tak. Hovorí sa, že umiesiť dobré kysnuté cesto je naozaj umenie. Každá gazdinka má na to svoj recept. My vám prinášame recept na cesto, ku ktorému nepotrebujete ani váhu. Aké dobroty z neho vytvoríte, to už necháme na vašej fantázii.

Na kysnuté cesto potrebujeme

  • 1 droždie
  • 1 hrnček mlieka
  • 3 PL cukru
  • 1/2 kocky masla (približne 125 g)
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 1/2 ČL lyžičky soli

Maková náplň

  • 250 g mletého maku
  • 100 g cukru
  • šťava z 1/2 citróna (môžeme vynechať)
  • voda

Postup

  1. Droždie nalámeme do vlažného mlieka a zamiešame doň aj lyžicu cukru. Necháme zaktivovať približne 15 minút.
  2. Medzitým si v miske premiešame múku so soľou, zvyšným cukrom a pridáme vajce a kvások. Vymiešame a nakoniec pridáme rozpustené maslo. Miesime kým cesto nebude mäkké a tvárne. Vymiesené cesto prekryjeme utierkou a dáme na hodinu nakysnúť na teplé miesto.
  3. Nakysnuté cesto si rozvaľkáme na hrúbku približne 0,5 cm.
  4. V miske si zmiešame mak s cukrom a citrónovou šťavou.
  5. Makovú plnku rozotrieme po ceste a potom ju dobre pokropíme vodou, aby dostatočne navlhla.
  6. Cesto zrolujeme do závinu, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, dobre popicháme vidličkou, aby nám počas pečenia nepraskol. Necháme ešte 15-20 minút podkysnúť.
  7. Potrieme žĺtkom a dáme upiecť do rúry vyhriatej na 180 °C, približne 30 až 35 minút.

 

Môj tip: Toto cesto je naozaj univerzálne a môžete ho použiť na pečenie rôznych druhov koláčov. Rovnako dobre sa dá využiť aj na pečenie vianočky. Aj pri príprave závinov si môžete vyskúšať aj iné plnky, ako orechovú, tvarohovú alebo (u nás najobľúbenejšiu) kakaovo – čokoládovú.

Kakaovo-čokoládová plnka

  • 5 PL kakaa
  • 2 PL cukru / medu
  • voda
  • čokoládové kúsky alebo čokoláda nalámaná na drobno

Kakao zmiešame s cukrom a pridáme 2-3 PL vody. Po vymiešaní by nám mala vzniknúť hustá hmota. Do tejto môžeme pridávať vodu dovtedy, kým nezískame požadovanú konzistenciu plnky, ktorá sa bude pohodlne nanášať na cesto. Vodu pridávajte po lyžiciach, aby ste nemali náplň príliš riedku. V opačnom prípade ju opäť zahustíte troškou kakaa.

Náplň dáme na rozvaľkané cesto a posypeme malými kúskami čokolády. Pred pečením nesmieme zabudnúť čokoládovník dobre popichať vidličkou, aby vzniknutá para mala kadiaľ unikať a závin nám tak nepraskol.

 

Tagy

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár