Začnite písať

ZDRAVIE

Veľký test vlhčených obrúskov: Ktoré utierky sú pre bábätká a ich pokožku najlepšie?

test vlhčených

Všetci to poznáme. Bábätká nám odporúčajú umývať iba vodou z vodovodu, lebo je, ako inak, čistá. Bez chémie, bez parfumov, bez plastov čo znečisťujú životné prostredie. A teda najčistejšia. Je na tom kus pravdy. No na druhej strane, umývať len vodou niekedy nestačí – predstavme si také prostredie pôrodnice, cesty a výlety, prípadne uponáhľané ráno. A k tomu, nie každé bábätko sa chce nechať naťahovať pri prebaľovaní. A niektoré si pritom šprtnú aj každých 10 minút! 

Vlhčené utierky sú pre mnohé z nás záchranou života (alebo aspoň situácie). A aj napriek občasným výčitkám svedomia bez nich často nechceme, nevieme žiť. Obrúsky, okrem utierania pusiniek, rúčok či tváričiek detí, bežne používame aj na záchodovú dosku, kuchynskú linku či škvrnu na tričku! 🙂

Akčná mama Eli sa rozhodla otestovať kvalitu rôznych značiek vlhčených obrúskov a pripravila si pre vás veľké porovnanie: „Doma sme si prešli mnohými značkami a typmi. A našli sme aj veľmi dobré a nedráždivé, aj ekologické, ktoré sa rozložia doslova do pár sekúnd, ale aj také, ktoré boli zbytočne prevoňané alebo obsahovali zložky, ktoré nás dráždili. Osvedčilo sa mi prihliadať na (čo najminimalistickejšie) zloženie, ako aj na znášanlivosť našou pokožkou.

Tento veľký test a recenzia JEDENÁSTICH najobľúbenejších resp. najznámejších sensitive/bio/eko vlhčených obrúskov sa nesnaží presvedčiť, aby ste nejaké používali alebo nepoužívali. Snaží sa porovnať, ukázať plusy a mínusy jednotlivých značiek a typov utierok, aby ste sa tie, ktoré vlhčené obrúsky používate, vedeli správne rozhodnúť. Pomôže zistiť, aké obrúsky sú pre vás najlepšie, ako vlhčené utierky vlastne vybrať, ak ešte neviete, ako na to. Jednoducho utierkový prehľad pre začiatočníkov aj pokročilých.

Ešte by som rada podčiarkla, že testované obrúsky boli vyberané ako tie „najčistejšie“, pure, sensitive, eko, biologicky odbúrateľné a pod. z danej značky. V dnešnej dobe totiž už každá vieme, že detská koža je citlivá a zároveň verím, že väčšina z nás sa snaží brať ohľad aj na životné prostredie,“ dodáva Eli.

Pre porovnanie si zvolila značky vlhčených obrúskov:

  • WaterWipes
  • My Happy Planet
  • Pampers
  • Babylove
  • Huggies
  • Hipp
  • Linteo
  • Nivea
  • Chicco
  • AquaWipes
  • Baby BooBamboo

V rámci sledovaných parametrov sa Eli zamerala najmä na:

  • cenu,
  • zloženie (aj s prekladom do nášho jazyka),
  • kvalitu,
  • vlhkosť,
  • štruktúru utierky,
  • jej utierací „výkon„,
  • a aj obal.

WaterWipes

WaterWipes si u nás vyslúžili status asi najpoužívanejších vlhkých utierok pre ich minimalistické zloženie. Obsahujú len 2 zložky. 99,9 % vody je najvyššie možné číslo, aké akýkoľvek obrúsok umožňuje. Okrem vody obsahujú už iba extrakt zo semienok grapefruitu. Grepový výťažok spolu s patentovaným sedemstupňovým čistením slúži namiesto konzervantu, takže nijaký umelý konzervant nepotrebujú.

Množstvo ocenení kvality, vhodnosť aj pre predčasne narodené a nedonosené deti (teda naozaj ultra-sensitive zloženie) a biologicky odbúrateľné, bezplastové zloženie utierok (čistá viskóza) tiež znamenajú, že sa v prírode rozložia, ak napr. dieťatko utriete v kríčku a utierku zakopete (rozloženie vraj nastane do 12 týždňov). Okrem toho sa vyrábajú v Írsku, kde aj vznikli. To mi v dnešnej „Made in China“ dobe príde ako vcelku podstatné plus aj z hľadiska ekológie a dĺžky transportu produktu. A čo je na nich naj? Sú mokré, naozaj veľmi mokré – viete z nich vyžmýkať vodu, doslova. Táto voda je, ako sami tvrdia, vďaka procesu čistenia, čistejšia ako voda z vodovodu.

P.S. Utierky sú pred otvorením sterilné, po otvorení balíčka majú spotrebu 1 mesiac. Je to práve pre bezkonzervantové a bezalkoholové zloženie. Za nás je aj toto plus, dlhšie ich totiž skladovať aj tak nebudete (minú sa).?

[table id=1 /]

Kvalita utierky

Vyrobené zo 100% viskózy, teda obnoviteľného materiálu na rastlinnej báze bez plastov. WaterWipes sú hebké, no zároveň pevnejšie ako mnohá konkurencia. Ani raz sa nám nestalo, že by sa pri používaní roztrhali. Naviac je utierka veľmi nasiaknutá vodou a teda čistí lepšie, než iné, ktoré sme skúšali.

Mini tip: uskladnite balíček pred jeho otvorením dole hlavou, aj prvý obrúsok bude absolútne mokrý.

Vôňa

Vôňa WaterWipes je taká zvláštna, takmer žiadna, aj keď trochu pripomína sterilné čisté prostredie, alebo vzdialene niečo ako bazén (aj keď sú bez chlóru). V pôrodnici som kedysi mala neparfumované obrúsky inej značky, a tie mi doslova smrdeli – takže to, že WW mi nezapáchajú aj bez pridania akýchkoľvek vonných látok, beriem ako plus. Mamičky, čo si potrpia na voňavé vlhké utierky, ale asi táto vôňa-nevôňa sklame.

Praktickosť balenia

Obal obrúskov je, tak ako pri všetkých testovaných baleniach, z plastu. Ich obal vraj obsahuje o 7 % menej plastu než staršie WaterWipes balenie, čo je fajn. Ostáva pevný a taký akoby hebký, zamatový na dotyk. Dizajn je čistý a pekný. Čo sa mi na ňom ale extra páči je spôsob otvárania. Je jednoduchý „nálepkový“, ale nálepka je tvrdšia a namiesto zo strany sa otvára zo spodu. Ide to jednoducho a je to praktické. Akurát dieťa, ak ho „znásilňuje“ viac ráz, môže zatvárač po čase odtrhnúť (ale to dokázali moji čertíci na každom obale, pravdupovediac).

Zhrnutie: pre koho sú WaterWipes najvhodnejšie

WaterWipes by som zhrnula ako veľmi kvalitné, veľmi čisté a k tomu aj ekologické. Utiera sa nám s nimi asi najlepšie, aj keď samozrejme, tá cena nebude pre každého. Sú z môjho pohľadu každopádne najlepšou voľbou do pôrodnice, kde je treba na novorodené telíčko to najjemnejšie. Okrem toho sú 100% vhodné pre mamičky a detičky s citlivou pokožkou či ekzémami, ako aj pre alergikov, ktorým je výhodnejšie si za kvalitu priplatiť.

My Happy Planet

My Happy Planet sú jedny z najekologickejších vlhkých obrúskov na trhu. Ich hlavnou silnou stránkou, ako aj názov značky napovedá, je fakt, že nezaťažujú našu planétu a veľmi (skutočne veľmi) rýchlo sa v prírode rozložia. Čisto rastlinné vlákna utierok sú vyrobené z drevenej drte a celulózových vláken, dokonca ich viete poriadnym trepaním „rozbiť“ za pár sekúnd aj v obyčajnej fľaši vody.

My ich, z hľadiska používateľa, môžeme odporučiť aj na citlivú pokožku, keďže som pri používaní nezbadala žiadnu negatívnu reakciu. Ich nevýhodou by ale pre niekoho mohlo byť, že sú vyrábané v Číne. Okrem toho sa nám pri vyťahovaní občas trhali, čo je daňou za ich najekologickejšie zloženie v rámci našich testovaných obrúskov.

[table id=3 /]

Kvalita utierky

Už som spomínala, že utierky sú tak ekologické, tak jemné a z rastlinných vláken, že sa môžu trhať viac než iné utierky. Človek ale vie nájsť grif, ako obrúsok podoberie prstom a jemne vyťahuje. Samotná vlhčená utierka je potom veľmi peknej veľkosti a utiera dostatočne dobre a pritom jemne. Pri veľmi okakaných prdelkách sme ale boli práve pre to občasné trhanie veeeľmi opatrní (a mamičkám s dlhokánskymi nechtami preto asi nesadnú).

Vôňa

Nie sú parfumované, takže nijak špeciálne nevoňajú. Pre jablkový extrakt ale ani nesmrdia – pach je taký neutrálne čistý. Ak by som ho mala k niečomu prirovnať, vzdialene mi pripomínali vlhkú knižku, papier.

Praktickosť balenia

Podobne ako pri WaterWipes, balenie My Happy Planet je z plastu, ale takého tenšieho. Nie sú priťažké, a plastová nálepka otvárajúca sa zo strany je relatívnou klasikou. To vyťahovanie je aspoň na začiatku ťažšie, ale nie pre nálepku samotnú. Funkčnosť uzáveru je skutočne porovnateľná s akýmikoľvek bežnými bábätkovskými obrúskami.

Zhrnutie: pre koho sú My Happy Planet najvhodnejšie

My Happy Planet sú z môjho pohľadu prvou voľbou každej ekologicky zmýšľajúcej modernej maminy. Ak doma kompostujete, recyklujete, alebo občas vlhčené utierky potrebujete spláchnuť do záchoda (lebo toto sa obvykle silno neodporúča), ich rýchly rozpad a rozklad je nespornou výhodou. Hodia sa aj pri alergickej pokožke a aj pri malých bábätkách.

Pampers Aqua Pure

Pampers-ky sú jedny z najznámejších plienok a vlhčených obrúskov na trhu. Takmer niet maminy, čo by ich nedostala/nekúpila/neskúšala/nepoznala. Relatívne fajn cena utierok Pampers Aqua Pure, ktoré uvádzajú 99 % vody, známa značka a vnímaná obľúbenosť práve pre ich prítomnosť v každom obchode z nich robí skutočne obrúsky pre každého, zdá sa.

Ako negatívum však vnímam, že aj keď cena (cca. 2,6 Eura za balenie) sa zdá vcelku OK, vo vnútri je menej (48) obrúskov a sú aj o niečo kratšie ako priemerná veľkosť testovaných obrúskov. Skôr z nich mám pocit, že sa hrajú na luxusnejšiu a zároveň dostupnejšiu alternatívu, ale v skutočnosti nie sú ani lacnejšie, ani veľmi lepšie ako iné druhy sensitive vlhkých utierok. A zložiek, teda ingrediencií majú sedem, aj napriek slovu Pure v názve.

[table id=4 /]

Kvalita utierky

Ako obrúsky z plastových vláken sú Pampers Aqua Pure, čo sa kvality týka, pevné, netrhavé. Nevýhodou je, že ak ich hodíte niekde na zem, aj tam mnoho rokov ostanú. Nie sú najmokrejšie, ale mokrosť je dostatočná a bežnú špinu utrie. Ich menšia veľkosť aj menší počet v balení mne osobne príde ako negatívum, ale balenie za to pôsobí kompaktnejšie.

Vôňa

Aqua Pure sú bez parfumov, teda nevoňajú po ničom špeciálne. Neviem, či je to kyselinou citrónovou v zložení, alebo inou zložkou, mne ale v pachu utierok čosi nevyhovuje. Samotná utierka nevonia skoro nijako, len je tam taký akoby podtón, ktorý je mi zvláštny, keď k nej privoniavam o čosi viac.

Praktickosť balenia

Obal Pampers utierok nie je priveľký ani priťažký, takže fajn aj do kabelky. Asi to je výhoda toho, že je v balení menej utierok, než priemerne býva. Ak odtrhnete tú spodnú nálepku pod prvým uzáverom, obrúsky budú rýchlejšie vysychať, ale ušetríte si nervy pri bojovaní s uzáverom pri každom prebaľovaní.

Zhrnutie: pre koho sú Pampers Aqua Pure najvhodnejšie

Po testovaní by som Pampers Aqua Pure zhrnula ako obrúsky, čo najlepšie poslúžia mainstreamovej maminke, ktorá nič špeciálne nehľadá a známa značka je pre ňu istotou. Neurazia, ale ani nenadchnú. O to viac, ak pokožka u vás v rodine nie je náchylná k podráždeniu. Tiež poslúžia maminkám, ktoré nosia v kabelkách takéto väčšie balenia utierok a nechcú vláčiť nejakú „tehlu“. ? Vyslovene citlivej pokožke (alebo precitlivelým nosom) by som ale skôr odporučila iné možnosti.

Babylove 99 % vody

Keďže sú absolútne najlacnejšie z testovaných vlhčených utierok, niet divu, že sú také obľúbené. Babylove najčistejšia, 99 % vody edícia stojí len 1,75 Eur (bez akcie) a v balení ponúka až 80 utierok.

Okrem toho sa Babylove-ky pýšia ocenením SehrGut v Öko-teste, kompenzovaním CO2 (teda ekologickým aspektom spoločnosti, ktorá ich vyrába), a naviac biologicky odbúrateľným, bezalkoholovým a bezparfumovým zložením. Pri ich kúpe som však online našla na tieto vlhčené obrúsky viacero negatívnych recenzií a sama bola zvedavá, kam sa tá nižšia cena premietne.

[table id=5 /]

Kvalita utierky

Utierka z rastlinných vláken je jemná a dostatočne veľká, čo je plus. Z balenia sa vyťahuje pomerne jednoducho, ale je veľmi jednoduché ju aj napriek opatrnosti natrhnúť. Obrúsok nie je tak mokrý ani tak dobre nečistí, čo je zrejme daň za nízku cenu. Na bežnú nenáročnú špinu však postačí.

Vôňa

Podobne ako pri Pampers Aqua Pure, aj Babylove utierky takmer nevoňajú, ale je tam niečo v pozadí, čo ma trochu ruší. Nie je to nijaká katastrofa ani nič smradľavé, ale nie je to príjemná vôňa.

Praktickosť balenia

Veľkému, jednoduchému baleniu nemám veľmi čo vytknúť. Otvor je zakrytý nálepkou odklápanou zo strany a je dostatočne veľký. Určite sa nálepka dá odtrhnúť, ale pri bežnom zaobchádzaní drží dostatočne pevne a utierky nie je s ňou náročné vyťahovať – skôr človek vytiahne viacero naraz, čo je niekedy riadne na nervy. Chválim, že sa nás nesnažia oklamať a radšej nám dajú nadpriemerne veľa obrúskov, takže aj keď minieme viac, balík nedôjde prirýchlo.

Zhrnutie: pre koho sú Babylove 99 % vody najvhodnejšie

Ako som aj predpokladala, Babylove-ky sú lacným produktom, ktorý teda má aj nejaké tie muchy. Stále sú však jednými z tých čistejších na trhu, a po prirátaní ich výbornej ceny a veľkosti balenia z nich vychádza ako voľba pre mamičky, ktorých rozpočet jednoducho drahšie obrúsky neumožní nakupovať. Šetrné mamičky, ktoré berú do úvahy aj zloženie a ekologickosť produktu, sa v Babylove 99 % vody určite nájdu, a to najmä v prípade, že čistiť s nimi budú skôr nenáročnejšiu špinu.

Huggies Pure Biodegradable

Ďalšia zo známych plienkových značiek, ktorej vlhčené obrúsky sú snáď ešte obľúbenejšie ako plienky samotné. Huggies vyrába rôzne voňavé, hydratačné aj iné utierky, ktoré mne, ako mame, vždy vôňou lahodili, ale miestami sa mi z nich detičky vyhádzali.

Pomerne nové Pure Biodegradable sú Huggies obrúsky, ktoré nesú prísľub čistého zloženia a zároveň eko faktoru rozložiteľnosti v prírode. 99 % vody, žiaden parfum a skutočne bezvôňová utierka, pevné a praktické vyhotovenie a (iba?) 56 kusov v balení, to sú Huggies Pure Biodegradable.

[table id=6 /]

Kvalita utierky

Obrúsok samotný je čisto rastlinný, ale zároveň pevný. Neviem, či je to tou plástovou štruktúrou alebo tým, že je v skutočnosti menší než mnohé iné, ale drží dobre. Aj dobre utiera, takže to, čo má, spĺňa.

Vôňa

Toto sú jediné neparfumované obrúsky, u ktorých v praxi necítim skutočne vôbec nič. Proste nijak nevoňajú, nijak nesmrdia – akoby ani neboli.☺️ Čo je u neparfumovaných, čisto sa prezentujúcich utierok, nesporná výhoda.

Praktickosť balenia

Nie je veľmi na čo sa sťažovať. Plast balenia pôsobí tenšie, ľahšie, ale drží. Otvor na vyťahovanie je podobný ako u WaterWipes – teda plastový uzáver sa odlepuje zdola, aj keď je o niečo mäkší než u WaterWipes. Utierky sa aj pre ich pevnosť vyťahujú relatívne jednoducho a obal pripravený na recyklovanie je ekologickým bodom naviac.

Zhrnutie: pre koho sú Huggies Pure Biodegradable najvhodnejšie

Huggies Pure Biodegradable sú aj pre ich pomer cena – počet utierok v balení – bio/eko rozmer fajn alternatívou pre mamičky, ktoré chcú byť ekologickými, ale zároveň hľadajú pevnú utierku, za ktorú sú ochotné si priplatiť. So siedmimi zložkami nie sú najčistejšími obrúskami na trhu (takže pre hypersenzitívnu pokožku asi nie sú číslom jeden), ale to, ako (ne)voňajú ničím, dáva dostatočne čistý pocit. Takže aj mamičky, vyhýbajúce sa čomukoľvek voňavému i páchnucemu, ich tiež určite ocenia.

Hipp Ultra Sensitive

Hipp Ultra Sensitive vlhčené obrúsky o sebe tvrdia, že majú extra jemné vlákna, ktoré absorbujú nečistoty. Dozvieme sa aj o všetkých možných, pre citlivú pokožku nevhodných látkach, ktoré ich zloženie neobsahuje.

Napriek pomerne čistému päťzložkovému zloženiu a tvrdeniu o vhodnosti aj pre atopikov obsahujú aj tieto obrúsky konzervanty a jemnú čistiacu látku odvodenú z mastných alkoholov. Nevýhodu vidím aj vo veľkom upozornení na obale, že obrúsky obsahujú plasty a preto sa nesmú hádzať do prírody, pretože sa tam len tak ľahko nerozložia. Takže sú ako-tak šetrné, ale nie sú eko.

[table id=7 /]

Kvalita utierky

Obrúsok samotný je vyrobený z plastových, teda polyesterových vláken. Nesmie sa v žiadnom prípade hádzať na zem ani do záchoda. Je veľmi jemný, na mňa až priveľmi – pôsobí trochu tenko. Privítala by som aj trošku vlhkejšie zloženie.

Vôňa

Blízke predchádzajúcim Huggies, Hipp Ultra Sensitive nemajú takmer nijakú vôňu. To minimum, čo z nich cítiť, je príjemné a mužovi pripomína „detskú postieľku“. Každopádne sú fakt takmer bez zápachu.

Praktickosť balenia

Balenie je znova takým skôr priemerom. Príjemný, hladší plast s pomerne pevnou nálepkou a naviac aj mini nálepkou zaručujúcou, že ich pred vami nikto neotvoril (trochu zbytočnosť, keďže obrúsky sú zabalené ešte v 4-pack obale). Otvor je dostatočný a obrúsky idú pekne jeden po druhom von.

Zhrnutie: pre koho sú Hipp Ultra Sensitive najvhodnejšie

Hipp Ultra Sensitive prekvapili pekným pomerom cena-výkon. Sú dostatočne dostupné cenovo, no pritom sensitive – schválené aj pre malých používateľov s atopickou dermatitídou, aspoň obal tak tvrdí, a reakciu sme na nich za dobu testovania nemali. Nie sú však veľmi ekologické (maximálne môžete recyklovať obal) a ani veľmi vlhké. Odporučila by som ich mamičkám, ktoré hľadajú pekný pomer ceny a čistiaceho výkonu (aj) pre citlivú kožu, pričom pri nakupovaní nehľadia na eko faktor vlhčených obrúskov.

Môj osobný názor: U Hipp obrúskov nám trošku vadí taký agresívnejší marketing. Mám pocit, že ich vidím v každom detskom časopise, a ešte aj na obale svojich utierok rovno prezentujú ich kozmetiku, ktorú „treba vyskúšať.“ Iba maličkosť, ale príde mi, že dosť tlačia na pílu.

Linteo Baby Pure Organic 100% Biodegradable

[table id=8 /]

Kvalita utierky

Veľká, v celku pevná utierka z rastlinných vláken drží dobre a svoju prácu urobí. Na dotyk je fajn, ale svojím zložením môže extra citlivú pokožku podráždiť. Na pocit a používanie je však, vzhľadom na cenu produktu, kvalita obrúsku v poriadku.

Vôňa

Na týchto utierkach nám ich vôňa prekážala najviac. Každý má iný vkus – a to aj na pachy, ale aj s mužom sme sa zhodli, že toto nie je pre nás. Taká nejaká umelá zvláštnosť.

Praktickosť balenia

Balenie Linteo utierok, pravdepodobne aj pre nižší počet v balení, je prakticky malé a príjemné práve do kabelky. Otvor s nálepkou na ľavom, teda nie úplne prirodzenom boku je na prvý pokus trochu ťažkopádny, ale so zvykom už priemerný. Ničím neohúri a je možné ho aj odtrhnúť (ak si človek nedá pozor), no na to množstvo utierok postačí.

Zhrnutie: pre koho sú Linteo Pure Organic najvhodnejšie

Linteo je lacnejšia značka, a ich Baby utierky sa aj v tomto lacnejšom segmente snažia ponúknuť niečo sensitive a rozložiteľné. Aj sa im to darí, aj keď nie celkom. Preto by som ich odporučila mamičkám, ktoré chcú ušetriť a preferujú ekologickejšie produkty. Tá menšia veľkosť do kabelky vcelku dobre sadne.

Nivea Baby Pure&Sensitive

[table id=9 /]

Kvalita utierky

Obrúsky z polyesterových vlákien sú o niečo menšie než priemer – a aj vyzerajú tenšie. Sú za to dostatočne pevné, netrhajú sa. Nie sú extra mokré, ale na bežné, neextrémne znečistenie stačia.

Vôňa

Prítomná (a vcelku príjemná) vôňa s miernym alkoholovým dojazdom mňa osobne varuje, že veľmi citlivej, alergickej pokožke môžu tieto vlhčené obrúsky spôsobiť reakciu. Určite treba počkať, kým riťka poriadne uschne pred jej zabalením do plienky, inak vám začervená ako u nás.

Praktickosť balenia

Balenie z pomerne jemného plastu je pred otvorením mierne nafúknuté, takže sa zdá väčšie. Otvára sa na klasickú nálepku, ktorá by ale mohla lepiť, držať o trochu viac – najmä ku koncu balenia. Vyťahovanie cez otvor nie je náročné, ale bežne človek vytiahne viac obrúskov naraz.

Zhrnutie: pre koho sú Nivea Pure and Sensitive najvhodnejšie

Nivea Baby obrúsky by som odporučila mamičkám nealergikov, ktoré si potrpia na aspoň trochu voňavé produkty, ale zároveň chcú, aby boli dostatočne jemné aj napriek viacerým zložkám. Ak dieťatko bežne umývate jemnou penou či krémujete telovým mliečkom pre najmenších, Nivea Baby utierky budú určite jednou z volieb, ktoré zvážite tiež.

Chicco Cleansing Wipes (Salviettine Detergenti) 0 % alkoholu s Lotosovou vodou

Obrúsky Chicco Cleansing Wipes sú takým hipsterom medzi vlhčenými utierkami, keďže nie každý ich pozná. Málokto, koho sme sa pýtali, ich mal odskúšané. Chcela som otestovať aj nejaké menej známe, no kvalitné (drahšie) obrúsky, najmä ak o sebe tvrdia, že sú vyvinuté práve pre citlivú pokožku.

Pozitívne nás prekvapil ako praktický, prepracovaný obal, tak aj „dual action“ dvoch strán – tkanín utierky, ktorú z jednej strany použijete na hrubú špinu a z druhej na dočistenie a jemnú starostlivosť napr. o prdelku. Nevýhodou však je viac zložiek.

[table id=10 /]

Kvalita utierky

Chicco utierka je taká stredne mokrá, pevná, čiastočne z rastlinnej celulózy. Zvyšok je z PE vláken, teda utierka nie je odbúrateľná v prírode (iba jej časť, no oddeliť ju nedokážete). Výstupky na jednej strane pomáhajú okakanú riťku pekne utrieť, druhá strana je zasa extra hladká pre dočistenie alebo „len“ pre utretie po ocikaní.

Vôňa

Vôňu Chicco utierok ja osobne až tak nemusím. Aj keď je pomerne jemná, v tomto prípade ju v celku dosť cítiť. Tieto obrúsky ako jediné z testu sensitive produktov boli totiž normálne parfumované. Pre mamičky, ktorým tie neparfumované utierky smrdia, by to však mohla byť naozaj príťažlivá možnosť.

Praktickosť balenia

Balenie chválime. Pre použitie plastového otvoru nie je práve najekologickejšie, ale plastový obal sa každopádne dá recyklovať. Otváranie aj vyťahovanie Chicco obrúskov bolo príjemné a nenáročné, vytiahla som obvykle jednu utierku.

Zhrnutie: pre koho sú Chicco Cleansing Wipes najvhodnejšie

Chicco utierky by som jednoznačne odporučila hip mamičkám, ktoré neznesú „smrad“ neparfumovaných sensitive utierok. Okrem toho pre tie s menej citlivými detičkami, ktoré vcelku bojujú s okakanými zadočkami a využijú, že tieto obrúsky im s čistením trocha pomôžu. Mne osobne by tiež dávali zmysel ako obrúsky „do kočíka“, keď človek vonku potrebuje deťom utierkami „umyť“ rúčky napr. po zmrzline alebo váľaní sa v pieskovisku, keďže im rúčky aj vyčistia, aj trošku prevoňajú.

AquaWipes

K značke AquaWipes som bola mierne skeptická, keďže ich často vídam ako zamieňané s WaterWipes, čo aj samotná britská značka podporuje (a niekedy človek vidí príspevky s AquaWipes pridávané s hashtagom #waterwipes na sociálnych sieťach).

Prekvapilo ma, že tieto obrúsky s 99,6 % vody obsahujú pre niektorých dráždivú Aloe Vera, dva konzervanty a vyrábané sú v Číne. Dobré ale je, že sú biologicky odbúrateľné, teda bezplastové, ako aj ich väčšia veľkosť a mokrosť utierky – a k tomu vcelku príjemná vôňa (muž si myslel, že sú parfumované).

[table id=11 /]

Kvalita utierky

Dostatočne veľká, dostatočne pevná a pri tom plne rastlinná utierka bola zároveň dostatočne mokrá. Plusom je aj jej rozložiteľnosť v prírode.

Vôňa

Utierky skutočne príjemne voňajú, aj keď v nich nie je parfum. Pravdepodobne to bude Aloe šťava v kombinácii s kyselinou citrónovou.

Praktickosť balenia

S balením sme boli spokojní tiež. Pevné uzatváranie nálepky fungovalo bez problémov. Akurát utierky sme opakovane vyťahovali viaceré naraz, ale aj na to sa dá nájsť grif.

Zhrnutie: pre koho sú Aqua Wipes najvhodnejšie

AquaWipes mi prídu celkovo dobre urobené, akurát trošku nelogické. Prečo, v tomto čase eko, bio a sensitive utierok, majú práve tieto byť „The kindest“ (najjemnejšie, najpriateľskejšie) a „from Nature“ (z prírody), ak porovnateľné zloženie (dokonca o zložku menej, keďže AquaWipes ich má 6) majú aj iné utierky (napr. My Happy Planet)? Ak by boli o niečo lacnejšie, dalo by sa to celé pochopiť. Ale v rovnakej, dokonca aj nižšej cene, som bola porovnateľne spokojná aj s inými, dostupnejšími obrúskami. Každopádne ako alternatíva čistých bio-eko utierok, ak iné nie sú dostať alebo sú práve vypredané, určite AquaWipes dávajú zmysel. Tiež vyhovejú maminkám, čo vyžadujú väčšiu, mokrejšiu a zároveň aspoň trocha voňavú utierku a nevadí im vyššia cena. Inak sú už tak trochu „za vodou“. ?

Baby Boo Bamboo

Najdrahšie z testovaných vlhčených utierok, Baby Boo Bamboo, stoja skoro 5 Eur za balenie! Očakávala som od nich preto niečo extra. Prekvapili ma, ale mnohými vecami nie práve pozitívne. Tieto bio – odbúrateľné obrúsky z ekologických bambusových vláken obsahovali najviac zložiek z testovaných utierok (až 12!). Okrem toho v SK/CZ preklade bolo zloženie úplne odlišné od toho pôvodného na obale v angličtine.

Obsahujú viaceré zložky z rastlín (aloe, pomaranč, levanduľa), ale aj dva konzervanty a parfum (v SK/CZ verzii je dokonca uvedený aj alkohol). Rovnako aj informácia o krajine pôvodu je dosť nejasná. V slovenskom preklade sa uvádza, že sú vyrobené v Kanade/Číne. Pôvodný anglický text zas uvádza ako krajinu pôvodu len Čínu.

[table id=12 /]

Kvalita utierky

Bambusová utierka je dostatočne veľká aj pevná. Bambusové vlákna sa v prírode plne rozložia. K tomu Baby Boo utiera dobre. Akurát v tej cene človek asi očakáva niečo lepšie než u ostatných vlhčených utierok. A to sa nestalo.

Vôňa

Utierky voňajú pekne kokosovo. Ale človek sa dozvie, že je to vďaka parfumom. Ak ale voňavé utierky obľubujete, tieto budete mať radi – je to príjemná, nežná vôňa.

Praktickosť balenia

Balenie je pevné, ale sklamalo. Pevné uzatváranie nálepky fungovalo bez problémov, ale malá dierka pod ním robila vyťahovanie náročné. A utierky sme opakovane vyťahovali viaceré naraz, čo bolo trochu na nervy.

Zhrnutie: pre koho sú Baby Boo Bamboo najvhodnejšie

Ak s peniažkami nemáte problém, ekologický faktor obrúskov z bambusových vláken vám imponuje, dieťatko nie je precitlivelé na rôzne extrakty a parfum, k tomu navyše hľadáte voňavučké obrúsky, čo sa zároveň aj v prírode rozložia, Baby Boo Bamboo obrúsky budú jednou z volieb pre vás. Za tú cenu ale nájdete na trhu aj lepšie alternatívy.

Prehľad cien a zloženia jednotlivých značiek

[table id=2 /]

___________________________________________________________________________________

Ostáva už iba záver, teda zhrnutie nášho veľkého testu. V ňom vypichnem našich favoritov, ale aj tých, čo trochu sklamali.

Čo sa kombinácie mokrosti utierok a čistého zloženia týka, niet nad WaterWipes len s dvoma zložkami. Za nimi v závese sú päťzložkové My Happy Planet, Babylove a Hipp-ky. Najviac zložiek prekvapivo mali najdrahšie Baby Boo Bamboo.

Cenovo samozrejme vedú Babylove, ktorým výhodnosťou konkurujú Linteo Baby a Hipp. Cena sa však vždy nejakým spôsobom premietla aj do negatív. Naopak najdrahšími „modelmi“, čo sme testovali, boli Baby Boo, a potom WaterWipes a AquaWipes.

Vôňa u nás vyhrala u Baby Boo, ktorá je ich asi najväčším pozitívom. Okrem nich boli príjemne voňavé aj Nivea a Aqua Wipes vlhčené utierky. Pre milovníčky voňavých utierok určite treba podčiarknuť aj Chicco obrúsky, ktoré si idú svojou vlastnou cestou a naozaj potešia milovníkov vône. Naopak, bezvôňovosťou, teda tým, že nevoňajú NIJAKO, a teda nosík nebudú ani náhodou dráždiť, u nás vyhrali Huggies, May Happy Planet, WaterWipes a Hipp. A Linteo a Pampers boli pre naše nosy najmenej príjemnými vlhčenými utierkami.

Vyťahovanie/uzáver sme si pre praktickosť obľúbili plastový u Chicco. Z „nálepkových“ nám sedel ako WaterWipes-ácky, Huggies, ale aj bežnejšie My Happy Planet majú čosi do seba. Nálepky sú určite v tomto ohľade ekologickejšie, keďže míňajú menej plastu ako pevný uzáver. A naopak, sklamali nás Baby Boo s mini otvorom, Pampers so zvláštnym dvojitým otváraním, príp. menej lepivosti nálepky Nivea či Hipp. Z miery nás prvotne vyhodil aj opačný prístup u Linteo Baby.

Eko-bio faktor by sme chceli oceniť najviac u My Happy Planet, ktoré v rozložiteľnosti skutočne vedú na plnej čiare. WaterWipes, AquaWipes, Baby Boo či Huggies stoja tiež za zmienku.

Cena je, myslím si, veľmi subjektívnou vlastnosťou, keďže každý má iné možnosti a robí preto iné kompromisy. Najlepší pomer ceny a výkonu pre nás osobne mali drahšie WaterWipes, ale ocenili sme aj peknú, nízku cenu Babylove či Hipp utierok. U My Happy Planet sme zasa cítili, že za tak rozpustnú, eko utierku sa oplatí si priplatiť, najmä ak sú v ponuke multi packy. Najdrahšie Baby Boo nás naopak skôr sklamali, minimálne vzhľadom k cene, a jedny z najlacnejších, Babylove a Linteo, nám zasa priniesli aj viaceré negatíva, keďže bolo cítiť, že sa šetrilo.

„Po celom tomto teste, ale aj predchádzajúcich skúsenostiach či skúsenostiach mamičiek okolo vidím, že každá máme to svoje, čo uprednostníme. Do toho sa často mieša cenová dostupnosť či dostupnosť v obchodoch. Snáď vám tento XXL prehľad vlhčených utierok pomohol sa zorientovať, a s prihliadnutím na vlastné možnosti a preferencie si nájdete vlastných favoritov aj vy!“

Zdroj foto: testerka Eli Š.

Titulná foto: unsplash.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár