Začnite písať

Uncategorized

Martina Schindlerová a Michal David predstavujú svoju vianočnú pieseň

V záplave každoročných vianočných hitov je pomerne ťažké priniesť niečo nové. Martine Schindlerovej a Michalovi Davidovi sa to však podarilo. Skladba Blízko Hvězd je prvým československým vianočným hitom a pochádza, ako inak, z pera legendy československej hudobnej scény.

“Ja mám jednoducho obrovské šťastie,“ hovorí Martina, ktorá sa zo spolupráce s Michalom Davidom nesmierne teší. “Spolupráca sa niesla v znamení pohodičky, ktorá okolo Michala panuje, a takto hodnotím či už nahrávanie skladby v jeho nahrávacom štúdiu, alebo nakrúcanie videoklipu, a to aj napriek tomu, že duet aj kvôli vysokému dátumu vznikol z môjho pohľadu bleskovo. Teším sa, lebo verím, že dobré veci majú ísť jednoducho,” doplnila mladá speváčka, pre ktorú je skladba Blízko hvězd zároveň jej prvou vianočnou.

Prečítajte si tiež rozhovor s Martinou Schindlerovou: Nie som zástanca rozhodnúť sa v živote niečo vydržať, keď cítime, že nás to ničí

Pôvodne to mala byť sólová pesnička

Pôvodne vznikla ako sólová pesnička, ktorú pre ňu legendárny spevák a skladateľ napísal, no napokon sa dohodli, že z nej spraví duet a nahrá ju spolu s Martinou. “V jeden deň priletel z Tenerife s pripravenou nahrávkou, v ten istý deň som nahrala svoje spevy, do štúdia prišiel detský zbor, gospelový zbor, Michal dohral živé nástroje a na druhý deň sme nakrúcali videoklip. V noci Michal vyberal a upravoval spevy, mixoval hudbu a nakoniec poslal skladbu na mastering do štúdia v Holandsku,” dopĺňa.

“Martina má v sebe obrovské množstvo talentu a krásy. Plus je právnička, čo je vražedná kombinácia,” smeje sa Michal David, ktorý zložil hudbu, ale skladbu aj aranžoval. Text napísala Jana Hádlová – sestra Dary Rolins, s ktorou Michal rád spolupracuje, pretože ako textárka verne kopíruje melodické linky a jej texty sú jednoduché na zapamätanie a pritom majú hlbšie posolstvo. “Je to lepkavá vianočná pesnička, po prvom počutí ju nedostanete z hlavy,” dodáva Martina.

Videoklip ku skladbe nakrúcali na námestí v Prúhoniciach, kde počas nakrúcania videoklipu krásne snežilo, akoby na objednávku. Aby klip spĺňal aj nároky najnáročnejších nadšencov vianočnej atmosféry, štáb použil pre niektoré zábery aj snežné delo s umelým snehom. “Michal hral hodiny na klavíri v mraze, no s úsmevom, ktorý nosí ako samozrejmosť. Je to profík a napriek šialenému harmonogramu je okolo neho stále pohoda. Aj v tomto smere to bola pre mňa úžasná skúsenosť, teší sa zo spolupráce Martina.

Tagy