Začnite písať

RODIČOVSTVO

Zuzana Chromá: To najsmutnejšie, čo môžem ako rodič odovzdať

Volám sa Zuzana Chromá. Som psychologička a koučka. Po škole som pracovala v poradni. Po čase som cítila, že potrebujem zmenu a odišla som do zahraničia. Tam som si urobila výcvik v koučovaní. Po návrate na Slovensko som sa plánovala pustiť do podnikania ako kouč. Ale človek mieni, život mení… otehotnela som a moje plány podnikať museli počkať.

A vlastne mi to ani tak nevadilo, pretože som mala výhovorku, prečo nie teraz… určite to poznáte ? Trvalo mi roky uvedomiť si, že je to naozaj to, čo chcem robiť. Koučing je pre mňa skvelá kombinácia psychológie (v zmysle základných prístupov a práce s ľuďmi)  a zamerania sa na budúcnosť, schopnosti a zručnosti klienta.

Rada by som sa vám prihovorila mojimi myšlienkami a dúfam, že s vami možno zarezonujú. ?

Akej farby je káva?

Keď sa mojej dcéry opýtate, akej farby je káva, ukáže vám béžovú farbičku (druhá foto). Keď to urobila prvýkrát, išla som ju opraviť, že sa pomýlila, že káva je predsa tmavá, hnedá.

Potom som sa zastavila a začala premýšľať, hľadať dôvod, prečo by označila svetlú farbičku?

Našťastie mi to došlo. Keď mi robí kávu a vidí ju z pohľadu, ktorý máte na druhej foto, vidí len svetlú penu. Pre ňu je káva béžová. MÁ PRAVDU. A nebyť toho, že som pátrala po dôvode, už by som ju presviedčala, že sa mýli, že svet nevidí ako ho má vidieť (podľa mňa). Nanútila by som jej SVOJU PRAVDU, môj pohľad, to čo mňa naučili, nenechala by som ju objavovať svet po svojom. Myslím, že to je to najsmutnejšie, čo by som jej ako rodič odovzdala.

Každý vidíme svoju penu

Ale iné som chcela ako pointu ?. Každý z nás vidíme svoj svet, svoju penu. Niekedy nevidíme ani u seba, čo sa skrýva pod tou penou, nie to ešte u druhých, a aj tak sme rýchlo schopní robiť súdy, ako sa iní ľudia mýlia, iba ja mám pravdu.

Uznaj, že nevieš všetko.

Že aj druhý môže mať pravdu, resp. že ju máte obaja, každý vo svojom svete.

Pointa je…uznať, že nevieme všetko, že aj druhý môže mať pravdu resp. že ju máme obaja, vo svojom svete, na základe našich skúseností a že si navzájom vieme ukázať inú perspektívu, inú možnosť. Len treba mať otvorené oči aj srdce…

Zdroj titulnej foto: canva.com

Tagy
Zuzana Chromá

Rozvojový kouč - rozvoj osobnosti, sebapoznanie, sebavedomie, sebaláska, sebaprijatie Popôrodná poradkyňa Workshopy pre vaše firmy Business kouč vo výcviku

  • 1

Zanechaj nám svoj komentár