Začnite písať

RECEPTY

Najlepšia domáca hrnčeková vianočka

vianočka

Na žiadnom vianočnom stole kedysi nesmela chýbať vianočka. Bola obľúbeným pečivom najmä v Nemecku, Švajčiarsku, Rakúsku a samozrejme v Česku a Slovensku. Dnes si ju vieme zadovážiť takmer v každom obchode a už teda pre nás nie je taká špeciálna. No ak máte chuť na tradície v novom šate, vyskúšajte si pripraviť vianočku vo fit verzii podľa nutričnej poradkyne Janky Guráňovej zo Zdravo s Jankou.

Odkiaľ sa vzala vianočka?

Prvá zmienka o vianočke je zo 16. storočia. Zo začiatku vianočku mohli piecť len cechoví remeselníci  (pekári), od 18. storočia si ju začali ľudia piecť doma sami. Prvú, z doma upečených vianočiek mal dostať hospodár, aby sa mu urodilo veľa obilia. Veľká vianočka sa na záver štedrovečernej večere rozkrájala. Niekde z nej počas Štedrého večera dávali po kúsku aj dobytku, aby bol zdravý a neškodili mu zlé sily.  Nie vždy sa vianočka volala vianočka.  Najskôr sa jej hovorilo húska alebo calta a niekde v Čechách sa dodnes stretávame s najrôznejšími pomenovaniami:  pletenica, pletenka, štricka, štrucla, žemľa.

Upliesť vianočku bolo umenie

Zhotoviť vianočku nebolo a nie je jednoduché, a preto sa pri príprave cesta, pletení a pečení vianočky dodržiavali rôzne zvyky, ktoré mali tvorbe vianočky zaistiť úspech. Gazdiná mala miesiť v bielej zástere a šatke, nesmela hovoriť, pri kysnutí cesta mala vyskakovať vysoko do výšky. Dávnym zvykom tiež bolo zapekanie mince. Kto ju pri krájaní našiel, mal istotu, že bude zdravý a bohatý po celý budúci rok.

Zdatní majstri dokázali upliesť spodný pletenec aj zo siedmych prameňov (najčastejšie sa pečie zo štyroch). Ak sa však necítite ako majster, tak si svoju vianočku môžete upliesť aj ako úplne jednoduchý klasický cop z 3 prameňov. Netreba však zabudnúť, že vianočka pri pečení podrastie do výšky aj do šírky. Nepreháňajte to teda s množstvom cesta ani počtom jednotlivých prameňov.

Nás zaujala fit vianočka od Zdravo s Jankou, ktorá sa skvele hodí na sviatočný stôl a pri tom pomôže sviatočné kilá navyše udržať na uzde.

Potrebujeme

  • 1 a pol hrnčeka hladkej celozrnnej špaldovej múky
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • pol hrnčeka jemných ovsených vločiek
  • 100 g masla
  • 1/2 droždia
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 vajce
  • 1/2 hrnčeka cukru
  • hrozienka (podľa chuti)
  • štipka soli

Postup

  1. Mlieko si zohrejeme a rozpustíme v ňom maslo a cukor.
  2. Prelejeme do misy, necháme ochladnúť a keď je len mierne teplé, pridáme droždie. Môžeme nechať nabobtnať cca. 5-7 minút, ale ja väčšinou hneď pridávam všetky ostatné suroviny.
  3. Vymiešame cesto ručne alebo mixérom.
  4. Necháme kysnúť približne 1 hodinu, na teplejšom mieste stačí aj 30-45 minút.
  5. Cesto si dáme na plochu a rozdelíme ho na 3 časti. Z každej uvaľkáme „hada“ a navzájom ich prepletieme do vrkoča. Ja osobne sa s tým pletením moc nezabávam, ale ak chcete mať krajšiu vianočku, tak sa s tým pokojne vyhrajte.
  6. Dáme na plech s papierom na pečenie a necháme 15 minút podkysnúť.
  7. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme do zlatohneda 30-40 minút pri 180 stupňoch Celzia.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Ing. Jana Guráňová (@zdravosjankou)

Páčil sa vám tento recept? Máte aj vy tip na zaujímavý recept, ktorý by sme mohli uverejniť? Nechajte nám komentár pod článkom, alebo napíšte na redakcia@akcnemamy.sk.

Tagy