Začnite písať

Uncategorized

Všetky školy začnú prezenčné vyučovanie v plánovanom termíne 10. januára

Po zimných prázdninách by mali všetky školy nastúpiť do režimu prezenčného štúdia od 10. januára. Regionálni hygienici ukončili všetky vyhlášky, ktorými zatvorili školy na neurčito. Riadiť by sa mali Školským semaforom a riaditeľ má tiež právo prerušiť vyučovanie, pokiaľ trieda príde do kontaktu s pozitívnou osobou.

Otvorené by mali byť vo všetkých farbách okresov a pre všetky deti. Školy by sa mali riadiť manuálom Školský semafor. Cieľom je vrátiť sa do pôvodného režimu, keď sa školy nezatvárali plošne.

Ministerstvo dodalo, že tak ako doposiaľ, v triedach môže riaditeľ prerušiť vyučovanie, pokiaľ trieda príde do kontaktu s pozitívnou osobou. Aj regionálne úrady verejného zdravotníctva môžu svojím rozhodnutím obmedziť prevádzku vo viacerých triedach alebo vo všetkých triedach z dôvodu výskytu ohniska nákazy.

Gröhling vyzýva rodičov k zodpovednosti

„Epidemická situácia sa zlepšila, podľa aktuálnych dát Ministerstva zdravotníctva SR je počet hospitalizovaných nižší a rovnako klesá aj prírastok pozitívnych, a preto nevidím dôvod, aby sa žiakom neumožnilo prezenčné vzdelávanie,“ povedal minister školstva Branislav Gröhling (SaS), ktorý pravidelne vyzýva rodičov k zodpovednosti, aby brali do úvahy potrebu prezenčného vzdelávania svojich detí.

Ministerstvo doplnilo, že k 1. decembru 2021, týždeň pred postupným zatváraním tried a škôl regionálnymi hygienikmi sa 81,6 percenta tried hlásených v týždennom hlásení prostredníctvom online formulára vzdelávalo prezenčne, uskutočnilo sa viac než 440-tisíc testov a dve tretiny škôl nemali v danom týždni ani jednu triedu v karanténe.

Odbor komunikácie a marketingu doplnil, že na povinné testovanie neexistuje právny rámec, avšak testy využíva drvivá väčšina žiakov, obzvlášť na druhom stupni a strednej škole.

Dodaných viac ako 14 miliónov samotestov

Ministerstvo informovalo, že k 8. decembru 2021 bolo naskladnených 860-tisíc Ag samotestov a 17. – 20. decembra 2021 bolo naskladnených ďalších 1,5 milióna Ag samotestov. Začiatkom tohto týždňa (4. – 5. januára) má byť naskladnených ďalších 1,5 milióna samotestov na okresné úrady v sídle kraja, ktoré sú pripravené na distribúciu.

„Celkovo tak v spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva SR, Správou štátnych hmotných rezerv a Ministerstvom vnútra SR bolo do okresných úradov v sídle kraja dodaných 14 560 000 samotestov,“ uzavrelo.

Zdroj: Webnoviny.sk – Regionálni hygienici ukončili všetky vyhlášky, zatvárali sa nimi školy na neurčito. © SITA Slovenská tlačová agentúra a.s.

Foto: Kuanish Reymbaev on Unsplash

Tagy