Začnite písať

RECEPTY

Výborné domáce žemle z cottage cheese

žemle

Došlo vám pečivo a potrebujete deťom pripraviť desiatu do školy? Pripravte si rýchle žemle len z 3 ingrediencií. Navyše sú plné kvalitných bielkovín a výborne zasýtia.

Doma pripravené pečivo je aktuálne trendom. Do popredia sa dostávajú kváskové produkty, ktoré majú preukázateľne pozitívne účinky na naše zdravie. No nie každý má čas sa doma venovať kváskovaniu. Ak si napriek tomu chcete upiecť vlastné pečivo alebo máte chuť na zdravšiu alternatívu, postačia vám 3 základné suroviny, ktoré doma určite nájdete.

Cottage cheese

Cottage cheese sa vyrába z odtučneného mlieka a obsahuje veľa kazeínových bielkovín a vápnika a málo sacharidov a tuku. Na trhu je veľmi veľa druhov a okrem klasického bieleho nájdeme aj ochutené varianty. Dá sa kombinovať v slaných jedlách alebo pridať do koláčov, či šalátov. Vďaka jeho výživovej hodnote je ideálnou súčasťou zdravého jedálnička alebo aj pri rôznych redukčných diétach.

Potrebujeme (na 4 ks žemlí)

  • 1 balenie cottage syra
  • 170 g hladkej múky (môžete použiť aj špaldovú alebo celozrnnú, vtedy sa ich výživová hodnota zvýši ešte viac)
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 1,5 ČL prášku do pečiva

Postup

  1. V miske zmiešame múku, cottage, vajce, prášok do pečiva a štipku soli. Vzniknuté cesto dobre prepracujeme, aby sa všetky ingrediencie spojili.
  2. Cesto necháme 10 – 15 minút odležať. Medzitým si vyhrejeme rúru na 170 °C a plech vyložíme papierom na pečenie.
  3. Z odležaného cesta vytvarujeme 4 rovnako veľké žemle a preložím ich na plech. Vložíme ho do vyhriatej rúry a pečieme 30 – 35 minút pri teplote 165 – 170 °C. Upečené žemle by mali mať zlatistý povrch a pri stlačení by mali byť mäkké.

Praktický tip: Ak je cesto príliš husté, môžete ho trošku rozriediť acidofilným mliekom alebo kefírom. Pri ukladaní na plech nechajte medzi žemľami dostatočné rozostupy, pretože počas pečenia sa najskôr trošku roztečú.

Recept si môžete pripraviť aj v bezlepkovej či bezlaktózovej verzii. Stačí, ak namiesto klasickej múky použijete napríklad pohánkovú a namiesto klasického cottage syra bezlaktózový.

Pri príprave cesta sa môžete navyše vyhrať aj s rôznymi koreninami, ktoré chuť žemličiek ozvláštnia. Prípadne si môžete pridať aj rôzne semienka (tekvicové, slenčnicové, …). Potom už stačí len prekrojiť a natrieť obľúbenou nátierkou, či obložiť šunkou a zeleninou a raňajky, či zdravá desiata sú hotové.

Tagy