Začnite písať

ROZHOVORY

Lucia Moncman: Sebavedomie znamená prijať to, aká si a že si zaslúžiš len to najlepšie

moncman

Sebavedomie každej ženy je úzko späté s jej fyzickým telom. Pokiaľ sa necítime dobre vo vlastnej koži, akoby sme sa nedokázali pred ostatnými ukázať v tom pravom svetle. Stále máme pocit, že im zrak padne práve na tie partie, ktoré sa nám nepáčia.

Nový rok je pre mnohé z nás akýmsi zlomovým bodom, kedy máme k dispozícii priestor na nový začiatok. Prečo však mnohé zlyhávame už v prvých dňoch? O tom, ako si nastaviť zdravšie návyky, pevnú motiváciu a zdravú sebahodnotu nám v téme mesiaca povedala Lucia Moncman.

Kto je Lucia Moncman?

Lucka pôsobí ako fitness trénerka, ktorá inšpiruje pohybom. Večne usmievavá a optimistická dvojnásobná mama je zakladateľkou Fit Mama projektu strollering a v tom, čo robí, sa dokonale našla. Snaží sa ukázať mamičkám, že materská dovolenka nemusí byť vôbec stereotypná a že pravidelným cvičením prídu na iné myšlienky a získajú energiu.

Nový rok a január celkovo je u mnohých mesiac, kedy sa rozhodnú pre vylepšenie svojej postavy alebo kondície. Badáte aj vy väčší záujem u svojich klientok?

Moje klientky sú nastavené pracovať na sebe po celý rok. Vedia, že len pravidelný pohyb dokáže priniesť želané výsledky a skvelý pocit. Snažia sa preto na sebe pracovať bez nejakých väčších prestávok, za čo som naozaj vďačná.

Takže my ideme bez skratiek a výhovoriek kontinuálne.

Aký máte názor na detoxy. Pomáhajú naštartovať metabolizmus? Je nejaký spôsob, ktorý by dokázal pomôcť telu prirodzene sa zbaviť látok, čo už nepotrebuje?

Detox je podľa mňa MÝTUS, dobre fungujúci len marketingovo.

Detoxikačné diéty sú zväčša založené na mimoriadne nízkom príjme kalórií, čo vysvetľuje rapídne zníženie hmotnosti. Táto hmotnosť sa však pravdepodobne vráti po opätovnom príjme normálnej stravy.

Je to pre telo a dušu zbytočný stres. Samotné naše telo je zázrak a mali by sme sa k nemu správať s láskou a pochopením. A pravidelne, nie len nárazovo sa oňho starať.

Orgány ako obličky majú na starosti samotnú detoxikáciu organizmu. Pokiaľ k tomu pridáme vyváženú, pestrú stravu bohatú na všetky živiny, ktoré potrebujeme, pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu, cvičenie a čas pre seba (meditácia, otužovanie, turistika, knihy…) určite nepotrebujeme nárazovo na nový rok riešiť nejaké detoxy, chudnúce výzvy a pod. Budeme spokojné po celý rok, tak ako sme.

Prečo podľa vás mnohí zlyhávajú v dodržiavaní novoročných predsavzatí?

Veľa ľudí verí, že začína nejaká nová etapa v ich živote. A chcú možno práve konečne tento rok tie predsavzatia aj dodržať. Je však potrebné zmeniť skôr spôsob, akým myslíme. Zmeniť návyk je ťažké, ale nechať ho tam, kde je a vytvoriť úplne nový je omnoho dosiahnuteľnejšie a efektívnejšie.

Preto skôr odporúčam jedno-dve reálne dosiahnuteľné predsavzatia ako 10 nesplniteľných a stresujúcich. Alebo si jednoducho nedať žiadne, veď to riešime naozaj každý rok. Sme z toho unavení a veľa krát aj sklamaní.

Treba si však uvedomiť, že nič sa nezmení, ak naozaj my sami niečo nezmeníme.

Chcete začať s cvičením? Dôležitejšia je pravidelnosť, než dĺžka.

Máte radu, ako si udržiavať motiváciu, ak som sa rozhodla napríklad viac cvičiť alebo lepšie sa stravovať?

Motivácia je naozaj dôležitá a pre veľa ľudí je to akýsi odrazový mostík za lepším ja. Tam, kde končí motivácia, začína disciplína.

Preto je potrebné nastaviť si na začiatku svojej „novej cesty“ reálne, dosiahnuteľné ciele, kľudne si ich aj napísať na papier, vylepiť na chladničku a sústrediť sa na ich splnenie v časovom horizonte, ktorý sme si na začiatku stanovili. Bez skratiek, výhovoriek. Vedieť sa za dosiahnutie čiastkových cieľov odmeniť (napr. nové tenisky, športové oblečenie a pod.). Inšpirovať sa druhými, ale nikdy sa neporovnávať. My sami si svoje lepšie a zdravšie ja musíme vybojovať. NAOZAJ TO STOJÍ ZATO.

V januári sa u nás na webe venujeme téme sebavedomia. Aká je podľa vás sebavedomá žena?

SVOJA. 🙂

Sebavedomá žena sa neporovnáva s druhými, miluje svoje telo aj s chybami, pravidelne sa o seba stará (o svoje fyzično, aj duchovno), váži si sama seba, dokáže povedať nie, nesnaží sa o dokonalosť, rada pomôže druhým, ale najskôr sa postará o seba, rada sa inšpiruje druhými ženami a nemusí vždy argumentovať. Má svoju pravdu a tá jej stačí.

Aké sú podľa vás príčiny, že ženy majú v porovnaní s mužmi nižšie sebavedomie?

Ženské sebavedomie je vnútorný pocit vlastnej hodnoty a príťažlivosti. Najskôr treba zmeniť svoj vzťah s sebe samej, prijať sa a uvedomiť si, že si každá zaslúžime to najlepšie.

Príčiny môžu byť naozaj rôzne:

  • nevieme hovoriť o svojich želaniach a potrebách,
  • nevážia si nás tí, ktorí žijú v našej blízkosti,
  • neustále sa porovnávame,
  • myslíme si, že nemáme právo na…..

A samozrejme nášmu sebavedomiu neprihráva ani stále domáhanie sa po vyšších platoch a rovnoprávnosti s mužmi najmä v pracovnom svete. Je to stále jeden začarovaný kruh.

Treba si však uvedomiť, že všetky ženy sú naozaj silné a úžasné bytosti, schopné čohokoľvek.

Všetko, čo si zaumienime, aj dokážeme a ešte aj s úsmevom na tvári. Tak, ženy drahé, GO FOR IT!

Máte nejaké rady, ktoré pomáhajú vám alebo vašim klientkam pri budovaní zdravého sebavedomia?

Určite naučiť sa prijať sama seba, so všetkými chybami. BYŤ SVOJA!

Čo by ste odkázali akčným mamám do nového roka?

Veľa zdravia, trpezlivosti a úsmevu. Robte to, čo milujete, milujte to, čo robíte. Bude to dobrý rok, cítim to. 🙂

Tagy

1 Komentár