Začnite písať

RODIČOVSTVO TEHOTENSTVO VZŤAHY

7 veľmi skutočných obáv matiek, ktoré čakajú druhé dieťa

Takmer každá nastávajúca mamička má nejaké obavy z toho, čo príde. Aký bude pôrod? Ako namontujem autosedačku? Čo je to zavinovačka? Zvládnem to? Zoznam vecí, na ktoré treba zrazu myslieť, je nekonečný.

Človek by si povedal, že ak ste už zvládli všetko s jedným dieťaťom, tak s druhým to bude hračka. Ale skutočnosť je taká, že zrazu sa vynoria úplne nové problémy a strachy, keď sa pripravujete na bábätko číslo 2. Možno sa objavia aj niektoré typické obavy. Verte, je to úplne normálne a väčšina druhorodičiek to pociťuje rovnako.

Čo ak nebudem svoje druhé dieťa milovať rovnako ako to prvé?

Hoci táto myšlienka znie nelogicky a poviete si, že to predsa nie je normálne, mnoho matiek si počas druhého tehotenstva zažije podobný pocit. A v konečnom dôsledku to dáva zmysel. Ak máte dieťa, ktoré dôverne poznáte a milujete ho hlbokou a čistou láskou, máte zrazu strach, že nebudete schopná podobnú intenzitu lásky venovať ďalšiemu človeku.

No, ak teraz riešite podobné obavy, buďte si istá, že vaše srdce môže rásť takmer exponenciálne rovnako ako Grinchovo a skutočne bude mať dostatok lásky pre každé dieťa, ktoré privítate vo svojom živote. Neviem ako to funguje, ale je to tak.

Ako sa zmení vzťah s mojím s prvým dieťaťom?

Toto považujte za akýsi dodatok k prvému bodu. Ak dávate 100 percent zo seba vášmu prvému dieťaťu, možno máte pocit, že budete musieť odobrať časť tejto lásky a pozornosti, aby bábo 2 mohlo mať svoj podiel. Predstavte si lásku ako koláč: dieťa 1 teraz dostane iba polovicu a dieťa 2 má druhú polovicu a ani jeden z nich nedostáva lásku za celý koláč. Ale v tomto koláči nie je len láska. Je to tiež pozornosť a trpezlivosť, pokojné túlenie sa v hojdacom kresle, maznanie sa na gauči, dobrodružstvá na dvore alebo v parku alebo akékoľvek iné špeciálne chvíle jeden na jedného.

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Pravdou je, že aj keď zrazu nebudete schopná vždy odovzdať 100 percent zo seba najstaršiemu dieťaťu, naučíte sa, ako zabezpečiť rovnováhu a objavíte nové spôsoby, ako sa s každým z nich spojiť ako s jednotlivcom. V niektorých ohľadoch sa tento individuálny čas stane dokonca ešte výnimočnejším.

Dynamika našej rodiny sa úplne zmení

Možno si ešte spomínate na začiatky s novorodencom. S manželom ste prešli mesiacmi (rokmi? desaťročiami?) bezsenných nocí a množstvom pokusov a omylov (a možno aj niekoľkými škaredými hádkami), keď ste sa snažili prísť na to, ako všetci spolu môžete fungovať. A potom to konečne klaplo. Našli ste svoju rutinu a život konečne opäť bežal hladko. Mali ste rozvrh a rytmus a cítili ste sa takmer, trúfam si povedať, pohodlne?

Zrazu sa obávate, že sa to všetko začne odznova. Príchod druhého bábätka naruší váš rodinný rytmus a neviete si teraz predstaviť, ako to budete zvládať. Faktom je, že každé dieťa je iné a na novú situáciu si budete musieť zvykať za pochodu. Nikto vás na to nepripraví. Ale zo skúsenosti môžeme potvrdiť, že cely proces zvykania si na seba sa určite urýchli. O mesiac budete mať pocit, akoby tam s vami bábätko bolo odjakživa. Každopádne sa k svojej pôvodnej rutine už asi len ťažko vrátite.

Ako budem zvládať starostlivosť o dieťa a novorodenca?

Doma máte akčné dieťa a zrazu zistíte, že na ceste je bábo číslo 2? V hlave sa vám hneď vyrojí množstvo otázok.  Ako nadojčím svojho novorodenca a zároveň pripravím občerstvenie pre jeho súrodenca? Ako budem zvládať ich spánkový režim?  Ako budú fungovať vychádzky s kočíkom? A čo kúpanie?

Celá logistika sa v tomto bode zdá až nemožná. Ale realita je taká, že všetky tieto veci vyriešite za pochodu. Možno si neuchováte v pamäti všetky tie cenné okamihy, ktoré ste stihli zachytiť pri prvom dieťati. Jednoducho toho bude naraz príliš mnoho. Vy na to však prídete a vaše deti vás budú milovať bez ohľadu na to, ako im budete servírovať ich občerstvenie: v tvare motýľa na obľúbenom tanieri alebo letiac vzduchom, keď k nim hodíte keks či chrumku, kým dojčíte novorodenca. Je to v poriadku.

Čo ak môj starší ublíži mladšiemu?

Bol to strach, ktorý ma trápil, keď som bola tehotná a ktorý sa ešte viac prehĺbil v dňoch pred a po narodení mojej druhej dcéry. Môj najstarší mal dva a pol a batoľatá nie sú známe svojimi citlivými rukami, sebaovládaním alebo schopnosťou riadiť sa pokynmi ako: „Ruky preč. Nechytaj. Bábätku môžeš ublížiť. Nemôžeš ho zdvihnúť.“

Moje dvojročné dieťa bolo šikovné a musela som ju sledovať ako jastrab, aby som sa uistila, že neťahá sestru z pohovky, aby ju priviedla ku mne do kuchyne (skutočný príbeh) alebo sa nepokúša nastriekať čistič na koberce do jej malej tváre (tiež skutočný príbeh). Našťastie sa nič drastické nestalo, ale ak sa vaše druhé dieťa narodí v priebehu jedného až štyroch rokov od vášho prvého, môžem povedať len to, že to bude veselé a čistič na koberce radšej odložte niekam mimo dosahu.

akčná mama

Čo ak nebudú spolu vychádzať?

Nebudú. Teda, niekedy budú a v tých chvíľach sa budete láskou rozplývať. Ale väčšinou to bude naopak (aj v dospelosti). Vzťahy medzi súrodencami sú ťažké a chaotické, či už sú v predškolskom alebo v strednom veku. Vašou úlohou je väčšinu času robiť rozhodcu, ktorý bude ich hry udržiavať v normách a starať sa o to, aby neporušovali najzákladnejšie pravidlá a samozrejme, aby si neublížili. 

baby

Budeme si to môcť dovoliť?

Táto odpoveď je pre každého iná. Ale je to obava, ktorá sa vyskytne takmer u každého. Naučte sa pracovať s rozpočtom, nezabúdajte, že niektoré baby-vychytávky vás môžu vyjsť oveľa drahšie, než si myslíte. Ideálnou voľbou môžu byť aj predajné skupiny na Facebooku či rôzne bazárové stránky, kde zoženiete množstvo skvelých vecí za babku. Nájdite si úžasnú sieť mamičiek, ktorým môžete dôverovať a na ktoré sa môžete obrátiť so žiadosťou o podporu a poradenstvo. Stanovte si s partnerom finančné limity na všetky oblasti, ktoré potrebujete pokryť.

Ak vás vaše obavy niekedy premáhajú, spomeňte si vždy na jedno. Ak sa trápite, už to znamená, že vám na tom veľmi záleží a chcete pre svoje deti, partnera a rodinu to najlepšie. Svoje deti budete hlboko milovať a budete poháňaní túžbou dať im zo seba to najlepšie a zo života maximum, takže nech je táto láska vaším kompasom.

Preklad: todaysparent.com

Titulná foto: Unsplash 

Päť spôsobov ako zlepšiť vzťahy medzi súrodencami

Tagy

1 Komentár