Začnite písať

TEHOTENSTVO

Kedy už môžete počuť tlkot srdca bábätka v brušku?

tlkot

Ak ste si práve urobili tehotenský test a je pozitívny, pravdepodobne máte veľa otázok. Od „kedy budem cítiť, ako moje dieťa kope“ po „kedy skončia ranné nevoľnosti“, máte (pravdepodobne) veľa vecí, čo vám práve bežia mysľou.

Ale ak ste zvedavá, kedy budete počuť tlkot srdca dieťaťa, nebojte sa. Odpoveď môžete dostať skôr, ako si myslíte. V skutočnosti je tlkot malého srdiečka jednou z prvých vecí, ktoré lekári hľadajú (a počúvajú) počas prvých vyšetrení. Srdcový tep plodu môže byť detekovaný vaginálnym ultrazvukom už po 5 a pol až 6 týždňoch.

Kedy má dieťa tlkot srdca?

Srdce vášho dieťaťa začne biť približne 22 dní po počatí. Zatiaľ sa to nedá zistiť – aj keď bije v priemere 110-krát za minútu. Ale vďaka ultrazvukovej technológii by ste vy (a váš lekár) mali byť schopní vidieť a počuť tlkot srdca dieťaťa.

Na obrazovke by ste si to mohli všimnúť najskôr päť týždňov po vašej poslednej menštruácii, hoci mnohé nastávajúce mamičky navštívia lekára, až keď sú v tehotenstve o niečo ďalej. Vaše dieťa je také malé, že môže byť ťažké ho identifikovať počas prvého ultrazvuku, ale tlkot srdca bude vyzerať ako veľmi rýchle blikanie.

Ak ho pri prvom vyšetrení neuvidíte, neprepadajte panike. Stále môže byť príliš skoro, najmä ak váš lekár nesprávne vypočítal, v koľko týždni tehotenstva ste (čo sa môže stať, ak máte dlhšie menštruačné cykly ako normálne).

Ako sa monitoruje srdcový tep dieťaťa?

Existuje mnoho spôsobov, ako zistiť a/alebo monitorovať srdcový tep dieťaťa. Na začiatku väčšina lekárov používa transvaginálne ultrazvuky. Tieto prútikové nástroje vykonávajú vnútorné skenovanie vašich orgánov vrátane maternice. Ako vaše tehotenstvo postupuje, lekár môže použiť aj Dopplerov ultrazvuk, ktorý dokáže rozpoznať srdcový tep vášho dieťaťa už v 8. týždni.

Dá sa počuť tlkot srdca dieťaťa pomocou stetoskopu?

Krátka odpoveď je áno. Keďže fonendoskopy zosilňujú vnútorné zvuky, konkrétne pre srdce a pľúca, môžete pomocou fonendoskopu počuť tlkot srdca dieťaťa. Zistenie srdcového tepu dieťaťa pomocou tejto metódy je však náročnejšie ako pomocou fetálneho dopplera. Bude si to vyžadovať aj trpezlivosť a čas. Srdcový tep dieťaťa nie je možné zistiť stetoskopom, kým nemá 18 až 20 týždňov.

Zdroj foto: unsplash.com

Ako otehotnieť, ak sa nedarí a nevýhody umelého oplodnenia

Tagy