Začnite písať

RECEPTY

Chrumkavé cuketové chipsy upečené v rúre

Tieto jednoduché cuketové lupienky upečené v rúre sa ľahko pripravujú a sú tenké, chrumkavé a neodolateľné! Sú jednoducho upečené do chrumkavej dokonalosti.

Ste milovníkom chipsov, no radi by ste si občas dali aj nejakú zdravšou alternatívu? Alebo hľadáte spôsob ako zakomponovať do jedálnička svojich detí viac zeleniny? Tak sa inšpirujte receptom na chipsy z cukety. Určite na ne nahovoríte aj svoju rodinu.

Ako dosiahnete ideálne chrumkavé cuketové lupienky?

Pri pečení lupienkov sa môže stať, že nebudú krásne chrumkavé, ale skôr mokré a lepivé. Pri príprave je dobré dodržať niekoľko tipov.

  • Kolieska cukety musíte nakrájať na naozaj tenké plátky. Požiť môžete napríklad V-krájač.
  • Kľúčové je pred samotným pečením vytlačiť z cuketových koliesok prebytočnú vodu pomocou papierových utierok.
  • Cuketové lupienky musíte jemne naolejovať.
  • Cuketové lupienky musíte piecť na 100 stupňoch Celzia, kým neuvidíte, že sa väčšina tekutiny/oleja odparila. Dôvod, prečo sa niekedy chipsy môžu lepiť na podložku alebo papier na pečenie je ten, že sa nepiekli dostatočne dlho.
  • Chipsy sa môžu lepiť na papier na pečenie aj preto, že sa ich snažíte odtiaľ oddeliť skôr, než vychladnú. Po upečení by ste ich mali na plechu nechať ešte aspoň 10 minút, aby schrumkaveli a vtedy sa budú dať aj dobre oddeliť od papiera na pečenie.

Postup

  1. Predhrejeme si rúru na 100 stupňov Celzia.
  2. Dva veľké plechy vystelieme silikónovými podložkami alebo papierom na pečenie.
  3. Cuketu si nakrájame na tenké kolieska.
  4. Kolieska uložíme na papierovú utierku a prikryjeme druhou utierkou a popritláčame rukami. Odstránime tak prebytočnú vodu. 
  5. Plátky cukety na pripravenom plechu poukladáme tesne vedľa seba v rovnej línii, pričom dávame pozor, aby sa neprekrývali.
  6. Do malej misky nalejeme olivový olej a jemne potrieme každé koliesko cukety.
  7. Posypeme soľou, ale opatrne. Plátky sa počas pečenia scvrknú, takže ak požijete veľa soli, chipsy by mohli byť príliš slané.
  8. Pečte aspoň 2 hodiny, kým nezačnú hnednúť. Pred vybratím a podávaním nechajte vychladnúť. Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe nie však dlhšie ako 3 dni.

chipsy

Zdroj: tablefortwoblog.com

Tagy