Začnite písať

RODIČOVSTVO

4 tipy na momenty, ktoré si zaznamenajte po narodení bábätka

Čas beží naozaj rýchlo. To vie každý z nás. Ale čas s dieťaťom beží dvojnásobne rýchlo. Preto, ak si chcete momenty s bábätkom uchovať, riaďte sa našimi 4 skvelými tipmi na uchovanie spomienok tesno po narodení vášho pokladu.

1.Fotografujte

Vaše bábätko bude rásť rýchlejšie, ako budete čakať. Každý deň budete mať pocit, že máte doma celkom iné dieťatko. Preto fotografujte. Hneď, ako prídete z pôrodnice, si vaše bábätko odfoťte. Krásnymi fotkami na pamiatku môžu byť aj detailné fotografie tváričky, ručičky a nožičky vášho dieťaťa. Poprípade si môžete dohodnúť novorodenecké fotenie s profesionálnym fotografom. Či už budete vaše bábätko fotiť vy alebo profesionál, bude to pre vás nenahraditeľná rodinná spomienka.

Skvelým tipom je naplánovať si pravidelné fotenie bábätka. Napríklad, že každý mesiac počas prvého roku vášho dieťaťa ho odfotíte úplne rovnako. Zaznamenáte tak, ako postupne rástlo.  Môžete ho fotiť vždy na rovnakom mieste alebo s rovnakou hračkou. Po pár rokoch budete mať vy a vaše dieťa krásnu spomienku, ako postupne prerástlo svoju obľúbenú hračku.

2. Zaznamenajte si detaily narodenia

Pôrod je rozhodne pre každú maminku veľmi intenzívny zážitok, ktorý si bude pamätať celý život. Ale tak, ako pri všetkom, aj pri tomto postupne zabudnete detaily. Preto si hneď po príchode z nemocnice zapíšte nielen dátum, miesto, čas a miery narodenia, ale aj detaily pôrodu. Napríklad, ako dlho pôrod trval, aké bolo v ten deň počasie alebo aké ste mali pocity. Dokonca niektoré maminky svojim deťom píšu aj denník. Zaznamenávajú si dôležité dni, prvý úsmev, prvé kroky, prvé slová. Tiež si napríklad zapisujú, keď dieťa povie niečo vtipné. V budúcnosti to bude úsmevná spomienka nielen pre vás rodičov, ale aj pre vaše dieťa.

Prečítajte si: Ako naučiť dieťa farby pomocou Montessori metódy?

3.Uchovajte si spomienkové predmety

Okrem fotografií je krásnou spomienkou odložiť si aj spomienkové predmety vášho bábätka. Ako napríklad kartu z postieľky, prvé dupačky, prvé topánočky alebo obľúbenú hračku. Čokoľvek, čo vám napadne. Tiež si môžete urobiť aj sadrový otlačok nohy alebo ruky dieťatka. Opäť úsmevná spomienka pre celú rodinu. Aj po pár rokoch budete mať niečo, pri čom si spomeniete, aké malé bolo vaše novorodeniatko.

4. Otázky si zapisujte

Prvé dni s vašim bábätkom budete mať rozhodne veľké množstvo otázok. Preto si každú otázku zapíšte hneď, ako vám napadne, aby ste na ňu nezabudli. Na pravidelnej kontrole u pediatra budete mať zoznam otázok zapísaný a môžete prekonzultovať všetko, čo považujete za potrebné.

Bábätko je doma. Čo teraz?

Tagy