Začnite písať

CESTUJEME S DEŤMI INŠPIRÁCIE

Tip na výlet: Biofarma Kaška a myjavsko – vrbovčianske kopanice

Máte chuť utiahnuť sa do samoty, mimo ľudí, počúvať ticho navôkol? Ak áno, máme pre vás jeden zaujímavý tip na výlet na západnom Slovensku. Neďaleko od českých hraníc pri obci Vrbovce sa nachádza nenápadne ukrytá, no rozprávková Biofarma Kaška. My sme tu strávili víkend a musím povedať, že dúfam, že sa sem ešte vrátime. Na Slovensku je veľa krásnych miest, mnoho úžasných ľudí, no niekde jednoducho cítite priam božský pokoj, prijatie a harmóniu. Dokonca pocit domova. Cítite sa tam tak dobre, že sa vám ani nechce ísť domov. A my sme toto zažili. Deti večer v posteli hovorili, že toto bol najlepší hotel, v ktorom sme boli. A pritom to podľa oficiálnych kategórií hotel nebol. Alebo áno?

Biofarma Kaška

Biofarma Kaška je vybudovaná manželmi Derdákovcami, ktorí si splnili sen o vlastnej sebestačnej ekologickej farme na vidieku. A tento sen si nenechali len pre seba, ale rozhodli sa podeliť sa oň aj s inými ľuďmi. Na ubytovanie si máte možnosť vybrať jeden z dvoch apartmánov Láska alebo Šťastie, obe sú pre 4 dospelé osoby a 2 deti. Krásne dizajnové minimalistické zariadenie, drevo, lúče slnka, výhľad na srnky pasúce sa pri jazere či na poliach. Apartmánová kuchyňa poskytuje všetko potrebné zariadenie, pokojne si môžete uvariť, na čo máte chuť. Pre väčšiu partiu je k dispozícii Chalupa Kaška, ktorá poskytuje ubytovanie pre viacero ľudí. Vonku je vybudované drevené detské ihrisko, krásne jazierko s možnosťou kúpania, ktoré je večer nádherne osvetlené. My sme tu boli vo februári a nikto z nás nenabral odvahu ísť sa otužovať:), ale v lete to môže byť priam nebeská slasť.

Prečítajte si aj rozhovor s Markétou Derdákovou, ktorá srdce vložila do biofarmy

Na farme sa chovajú rôzne zvieratká: sliepky, husy, zajace, ovce, kozy, či prasiatka. V čase našej návštevy sme mali možnosť vidieť deväť malých prasiatok cucajúcich mliečko. Deti si ich mohli aj pohladkať, čo sa len tak nepodarí (najmä nie bratislavským deťom:)). Majitelia majú aj mačky a psíka, ktoré si naše deti veľmi obľúbili a vždy ráno po raňajkách vybehli pozdraviť svojich zvieracích kamarátov.

Je naozaj zrejmé a viditeľné, že ľudia, ktorí stoja za Biofarmou Kaškou tento projekt vybudovali zo srdca a srdce do neho stále vkladajú.

Prečo sa sem oplatí ísť?

  • pokoj, relax, ticho prírody,
  • ľudský a veľmi milý a príjemný osobný prístup majiteľov Derdákovcov,
  • krásne prostredie v obklopení hôr a lesov,
  • svojim pobytom neznečisťujete životné prostredie – všetko je zariadené v eko bio štýle (na izbe napríklad nájdete prosbu, aby ste nepoužívali svoje šampóny a sprchové gély, ale tie, ktoré sú pripravené, vzhľadom na čističku vody a ekologické riadenie projektu),
  • vidíte šťastné deti, ktoré v aute rozmýšľajú, či sa rozlúčili so všetkými mačkami a psíkom a že sa tete (majiteľka / správkyňa) zabudli poďakovať, čo im bolo tak dobre.

Rozprávkový večer

Veď posúďte sami, nepotrebuje komentár:

Tipy na výlety

Ak si myslíte, že tu nie je čo vidieť a čo robiť, ste na veľkom omyle. Samozrejme, víkend sa dá poňať aj ako vyslovene relaxačný a ísť len na prechádzky do okolia. Avšak tieto „len“ prechádzky  môžu pokojne vyjsť aj na niekoľko kilometrov, nakoľko tadiaľ vedú cyklistické trasy. Na farme sa dajú požičať elektrobicykle, ak máte radi nordic walking, toto prostredie je pre vás ako stvorené.

My sme sa rozhodli ísť pozrieť rozhľadňu Žalostiná, ktorá je asi tri kilometre vzdialená od biofarmy. Cestou sme boli vyskúšať zopár posedov, našli sme dokonca aj VIP luxus posed so záclonkami a kobercami, odkiaľ sme dokonca vedeli aj fandiť slovenskému hokeju:).

Blízko sa nachádza aj známa mohyla Milana Rastislava Štefánika, hrad Branč alebo veterný mlyn Kuželov, ktorý patrí medzi najznámejšie v Českej republike. Kuželovský veterný mlyn, postavený v roku 1842, patrí k holandským typom mlynov s otáčavou strechou. Bol postavený v miestach s nadbytkom pravidelných silných vetrov. Od konca prvej svetovej vojny sa v ňom prestalo  mlieť obilie na múku, obilie sa len šrotovalo. Dnes je súčasťou Technického múzea v Brne a k dispozícii je aj dobový domček s ukážkou vtedajšieho života.

Prečítajte si: Bradlo a jeho okolie

Zdroj foto: archív K. M.

Tagy

1 Komentár