Začnite písať

TEHOTENSTVO ZDRAVIE

Ako zistím, že som tehotná? Prvé príznaky, ktoré vám aj bez testu napovedia, že ste v tom

tehotenský test

Zaujíma vás, či môžete byť tehotná? Jediný spôsob, ako to zistiť s istotou, je urobiť si tehotenský test. Existujú však skoré príznaky tehotenstva, ktoré vám pomôžu odhadnúť, či je najvyšší čas utekať do lekárne alebo sa rovno objednať ku gynekológovi.

Majú všetky ženy skoré príznaky tehotenstva?

Každá žena je iná. A také sú aj ich skúsenosti s tehotenstvom. Prvé príznaky tehotenstva sa môžu u každej ženy líšiť. Dokonca sa môžu líšiť aj medzi jednotlivými tehotenstvami pri tej istej žene. Situáciu komplikuje aj to, že niektoré príznaky sú veľmi podobné pocitom, ktoré ženy zažívajú pred alebo počas menštruácie, a tak si ich môžu veľmi ľahko zmýliť.

Mali by ste vedieť, že spomenuté príznaky môžu byť spôsobené aj inými vecami okrem tehotenstva. Takže skutočnosť, že na sebe spozorujete niektorý z týchto prejavov, nemusí nutne znamenať, že ste tehotná. Jediný spôsob, ako to zistiť s istotou, je klasický tehotenský test.

Špinenie a kŕče

Po počatí sa oplodnené vajíčko prichytí na stenu maternice. To môže spôsobiť jeden z prvých príznakov tehotenstva – špinenie a niekedy kŕče.  Tomu sa hovorí implantačné krvácanie. Vyskytuje sa kedykoľvek od 6 do 12 dní po oplodnení vajíčka. Kŕče pripomínajú menštruačné kŕče, takže niektoré ženy si môžu tento pocit pomýliť so začiatkom menštruácie. Krvácanie a kŕče sú však mierne.

Okrem krvácania si žena môže všimnúť biely mliečny výtok z vagíny. Súvisí to so zhrubnutím stien vagíny, ktoré začína takmer okamžite po počatí. Zvýšený rast buniek lemujúcich vagínu spôsobuje výtok. Tento výtok, ktorý môže pokračovať počas tehotenstva, je zvyčajne neškodný a nevyžaduje liečbu. Ale ak máte nepríjemný zápach súvisiaci s výtokom alebo pocitom pálenia a svrbenia, povedzte to svojmu lekárovi, aby mohol skontrolovať, či nemáte kvasinkovú alebo bakteriálnu infekciu.

Zmeny prsníkov

Zmeny prsníkov sú ďalším veľmi skorým znakom tehotenstva. Po počatí sa hladina ženských hormónov rýchlo mení. Kvôli zmenám môžu prsia o týždeň alebo dva neskôr opuchnúť, bolieť alebo brnieť. Môžete mať pocit, akoby boli ťažšie prípadne budú zrazu veľmi citlivé na dotyk. Oblasť okolo bradaviek, nazývaná dvorec, môže tiež stmavnúť.

Zo začiatku to môže byť čudný pocit. Majte teda na pamäti, že bude trvať niekoľko týždňov, kým si telo zvykne na nové hladiny hormónov. Ale keď sa tak stane, bolesť prsníkov by sa mala zmierniť.

Autor fotky: Amina Filkins na Pexels

Únava

Pocit veľkej únavy hneď vy začiatkoch je v tehotenstve normálny. Žena sa môže začať cítiť neobvykle unavená už týždeň po počatí. Prečo? Často to súvisí s vysokou hladinou hormónu nazývaného progesterón, hoci k tomu môžu prispieť aj iné veci – ako napríklad nižšia hladina cukru v krvi, nižší krvný tlak a zvýšenie produkcie krvi. Ak únava súvisí s tehotenstvom, je dôležité, aby ste si dopriali dostatok odpočinku. Konzumácia potravín, ktoré sú bohaté na bielkoviny a železo, môže pomôcť vyrovnať náhle pocity nedostatku energie.

Nevoľnosť (ranná nevoľnosť)

Ranná nevoľnosť je známym príznakom tehotenstva. Ale nie každá tehotná žena ho zažíva. Presná príčina rannej nevoľnosti nie je známa, no k tomuto symptómu pravdepodobne prispievajú tehotenské hormóny. Nevoľnosť počas tehotenstva sa môže objaviť kedykoľvek počas dňa, ale najčastejšie ráno.

Niektoré ženy tiež po otehotnení túžia po určitých potravinách alebo ich neznesú. Súvisí to aj s hormonálnymi zmenami. Účinok môže byť taký silný, že aj pri pomyslení na to, čo bolo kedysi obľúbené jedlo, sa tehotnej žene zatočí žalúdok.

Je možné, že nevoľnosť, chute a averzie k jedlu môžu trvať celé tehotenstvo. Našťastie sa príznaky u mnohých žien zmiernia približne v 13. alebo 14. týždni tehotenstva. Dovtedy sa uistite, že jete zdravú stravu, aby ste vy a vaše vyvíjajúce sa dieťa dostali základné živiny.

Telo treba na tehotenstvo pripraviť

Zmeškaná perióda

Najzrejmejším skorým príznakom tehotenstva – a tým, ktorý väčšinu žien prinúti urobiť si tehotenský test – je vynechanie menštruácie. Ale nie všetky vynechané alebo oneskorené menštruácie sú spôsobené tehotenstvom. U žien môže počas tehotenstva dôjsť aj k určitému krvácaniu. Ak ste tehotná, opýtajte sa svojho lekára, na čo by ste si mali dávať pozor pri krvácaní. Napríklad, kedy je krvácanie normálne a kedy je to už znak problému?

Okrem tehotenstva existujú aj iné dôvody ktoré sa prejavujú vynechaním menštruácie. Je možné, že ste v poslednom období pribrali alebo schudli príliš veľa. Hormonálne problémy, únava alebo stres sú ďalšie možnosti. Niektorým ženám chýba menštruácia, keď prestanú užívať antikoncepčné tabletky. Ak sa však aktívne snažíte o bábätko a zaregistrujete oneskorenie menštruácie, určite si urobte tehotenský test.

Ďalšie skoré príznaky tehotenstva

Tehotenstvo prináša zmeny vo vašej hormonálnej rovnováhe. A to môže spôsobiť ďalšie príznaky, ktoré zahŕňajú:

  • časté močenie – u mnohých žien to začína okolo šiesteho alebo ôsmeho týždňa po počatí. Ak ste vylúčili možnosť infekcie močových ciest, nie ste diabetička alebo neužívate diuretiká, tak ďalšou príčinou môže byť práve tehotenstvo a hormonálne zmeny s tým spojené.
  • zápcha – počas tehotenstva môžu vyššie hladiny hormónu progesterónu spôsobiť zápchu. Progesterón spôsobuje, že jedlo prechádza pomalšie cez vaše črevá. Na zmiernenie problému pite veľa vody, cvičte a jedzte veľa potravín s vysokým obsahom vlákniny.
  • výkyvy nálad – sú bežné, najmä počas prvého trimestra. Tie súvisia aj so zmenami hormónov.
  • bolesti hlavy a chrbta – mnohé tehotné ženy uvádzajú časté mierne bolesti hlavy a iné pociťujú bolesti chrbta.
  • závraty a mdloby – môžu súvisieť s rozšírením krvných ciev, znížením krvného tlaku a znížením hladiny cukru v krvi.

Tehotná žena môže mať všetky tieto príznaky alebo môže mať len jeden alebo dva. Niektoré sa môžu v priebehu tehotenstva zhoršovať, iné zase celkom vytratiť. O všetkých zmenách svojho stavu by ste sa mala vždy poradiť so svojím lekárom počas prehliadky.

Titulná foto:  RODNAE Productions na Pexels

Ako otehotnieť, ak sa nedarí a nevýhody umelého oplodnenia

Tagy