Začnite písať

RODIČOVSTVO

Pomôcť môžete šitím nosičov pre matky s deťmi putujúce z Ukrajiny

nosičov

Situácia v Ukrajine sa bytostne dotýka všetkých. No najviac matiek s deťmi. Tie boli zo dňa na deň vytrhnuté zo svojho kolobehu, zbalili si najnutnejšie veci a odišli zo svojho domova. Je otázne, kedy sa budú môcť vrátiť a či sa vôbec budú mať kam.

Veľa Slovákov za posledné dni dokázalo, že ľudskosť v ich srdciach ešte nevymrela. Pomocnú ruku podávajú mnohí. Cez hranice sa aktuálne dokážu dostať ženy deťmi, keďže v krajine je vyhlásená mobilizácia, čo znamená, že väčšina bojaschopných mužov ostáva brániť vlasť.

Čakacia doba na našich východných hraniciach je nekonečná. Mnohé matky s deťmi sú nútené absolvovať trasu aj pešo, aby sa čím skôr dostali do bezpečia, prípadne im v aute došiel benzín. Práve v súvislosti s aktuálnou situáciu obnovil svoje pôsobenie aj charitatívny projekt Domov na mame. Vyzýva ľudí na podarovanie nosičov, ktoré uľahčia cestu matkám s malými deťmi a odbremenia ich od nosenia na rukách.

Domov na mame uverejnil v nedeľu 27.2.2022 výzvu na darovanie nepotrebných nosičov, ktoré by ešte mohli poslúžiť svojmu účelu. Ak nosičom nedisponujete, môžete ho ušiť podľa návodu, ktorý majú k dispozícii na svojej stránke.

Takto ušitý nosič nie je možno podľa odporúčaní pre ergonomické nosenie, ale v danej chvíli spĺňa základnú podmienku – aby sa malé dieťa cítilo v bezpečí a bolo blízko tela svojej matky. Pre deti utečencov je situácia extrémne stresujúca a ich jediný záchytný bod je práve bezpečná náruč ich mamy.

Nosiče sa následne dopravia konvojmi humanitárnej pomoci na ukrajinskú stranu, kde sa rozdajú tým, kto ich potrebuje. Iniciatíva Domova na mame žiada všetkých zapojených, aby k nosičom nepribaľovali žiadne ďalšie veci humanitárnej pomoci.

Kam posielať?

Nosiče nepotrebné (funkčné), aj tie na chrbát, nosiče ušité podľa nášho návodu! (Ale nie šatky.)
Zasielajte ako „balík na poštu“ na kontaktnú osobu:
Mária Lovaššová,
97401 Banská Bystrica
Slovenská republika
(Kontakt na p. Lovaššovú: 0918 056 785)
Mária ich preberie, zabalí, dá nálepky, návody a pridáva priamo na humanitárny konvoj, ktorý ide na Ukrajinu a nosiče pôjdu presne na potrebné miesta putujúcim maminám s deťmi.

Titulná foto: Jana Cavojská/Domov na mame

Tagy

1 Komentár