Začnite písať

RODIČOVSTVO

Deti vnímajú vojnu cez sociálne médiá. Ako môžu rodičia kontrolovať obsah, ktorý vidia?

Vojnová situácia dokázala spojiť mnohých ľudí a národy v snahe pomôcť najmä tým, ktorí nesú následky. V médiách a na sociálnych sieťach denne vnímame množstvo emotívnych obrázkov z boja či utečencov, ktorí sa snažia zachrániť. Aký to môže mať dopad na nás a naše deti? Ako im vysvetliť dianie, ktoré je filtrované cez obrazovku? Je vhodné zasiahnuť a upraviť im obsah, ktorý vidia na svojich sociálnych sieťach?  

Na pozadí reálnej vojny sa vedie aj vojna informačná. Sme svedkami toho, ako veľké spoločnosti typu Facebook, Instagram, Twitter a pod. rušia rôzne účty, ktoré šíria poplašné a nepravdivé správy. Alebo aj účty, ktoré by nemuseli zapadať do konceptu, akým média informujú o aktuálnom dianí.

Informácie, ktoré sa k nám týmto spôsobom dostanú môžu často pôsobiť negatívne, depresívne. Prinášajú osudy ľudí, ktorí trpia následkom vojny, stratili svoj majetok, opustili svoje rodné domy a blízkych. Pre citlivé povahy a deti sú to často veci, ktoré posilňujú pocity úzkosti, bezmocnosti a najmä strachu.

V snahe uchrániť pred tlakom informácií sa mnohí rozhodnú prestať sledovať médiá. Ale čo naše deti? Vyrástli pripútané k obrazovkám a niektoré si svoje fungovanie bez sociálnych sietí nedokážu ani predstaviť. Je vhodné im zakázať sledovať tento obsah? Určite nie. Je pravdepodobné, že najmä staršie deti sú už oveľa technicky zdatnejšie ako ich rodičia a k obsahu na sociálnych médiách sa nejakým spôsobom dostanú. Prečítajte si teda niekoľko tipov od psychológov, ako deťom vysvetliť obsah, ktorý cez tieto médiá vnímajú, prípadne aj ako ho vhodne kontrolovať.

1. Scrolujte so svojimi deťmi

Laura Linn Knightová, lektorka rodičovstva a autorka pripravovanej knihy vysvetľuje, že ak rodičia dovolia svojim deťom používať sociálne médiá, je dôležité vedieť, aké účty sledujú a k akým informáciám majú prístup.

„Nemyslím si, že musíme chrániť deti pred súčasnými udalosťami našej doby,“ povedala Knightová. „Toto sú dôležité rozhovory, ale pre rodičov je tiež dôležité, aby si overili fakty a našli spoľahlivé informácie.

Odporúča tiež , aby ste si s deťmi sadli a prešli si spoločne, čo sa im ukazuje na ich kontách sociálnych sietí. Hoci to môže vyzerať ako zásah do súkromia vašich detí, rodičia majú prirodzene potrebu dohliadať na to, čo ich deti vidia na obrazovkách. Mali by ste si najmä v tomto období možno nastaviť nejaké spoločné hranice a rozhovory, aby bola spokojnosť na oboch stranách.

smartfón

2. Pýtajte sa „otázky zo zvedavosti“

Knightová povedala, že kladenie „zaujímavých otázok“ je dobrý spôsob, ako začať konverzáciu. „V tejto situácii sa toho vo svete veľa deje, skúste teda najskôr začať zoširoka, napríklad:

„Čo vám hovoria v škole?“

„Aké obrázky si videl na Facebooku/Instagrame?“

Knightová používa túto taktiku aj pri vlastných deťoch. „Často sa ich pýtam, aký majú pocit z toho, čo vidia. Či majú nejaké obavy, o ktorých by sa potrebovali porozprávať. Potom sa už nechám viesť odpoveďami a snažím sa pracovať s emóciami svojich detí.

3. Pokračujte v konverzácii

Často sa stáva, že rodičia nemajú potrebu sa s deťmi o tejto téme rozprávať, pretože si myslia, že sa ich to netýka. Chcú im dopriať detstvo, ktoré netreba zaťažovať ťažkými témami. Prípadne si dajú pomyselnú fajočku – áno, pobavili sme sa o tom, za mňa je to uzavreté. Každopádne najmä staršie deti chcú byť na sociálnych médiách, vidieť tieto obrázky, pretože si myslia, že tým dokážu svoju odvahu. Nakoniec vám ani nemusia povedať, ako sa naozaj cítia a čo to v nich vyvoláva. Je dôležité sa k téme vrátiť a rozobrať ju podľa potreby znova.

4. „Ukáž mi, čo je strašidelné“

Neuropsychológ Dr. Sanam Hafeez ponúkol rodičom ďalší akčný prístup. „Požiadajte svoje dieťa, aby vám ukázalo obrázky alebo videá, ktoré on alebo ona považuje za strašidelné na sociálnych sieťach.“ Hafeez povedal, že deti nemusia vedieť, že môžu na sociálnych sieťach „skryť“ príspevky, ktoré považujú za urážlivé alebo rozrušujúce. Vašou úlohou, ako rodiča, je ukázať im možnosti skrytia príspevkov, ktoré by im mohli byť nepríjemné.

škola

5. Poučte o dezinformáciách

Hafeez povedal, že rodičia by mali tiež informovať deti o dezinformáciách, ktoré sú vo vojne určite všade. „Vysvetlite svojmu dieťaťu, čo znamenajú ‚hoaxy‘ a aký majú z toho ľudia alebo entity úžitok. Uveďte príklady, ktoré sa môžu vyskytnúť v škole vášho dieťaťa o tom, ako sa môžu šíriť „falošné správy“ o študentovi alebo učiteľovi.

Hafeez povedal, že v závislosti od veku dieťaťa môžu rodičia vysvetliť význam „clickbait“ (pozn. redakcie clickbait – lákavý nadpis, ktorý sa snaží vzbudiť pozornosť a zvedavosť čitateľa a vedie ho na obsah webovej stránky) a ako ho rozpoznať. Rodičia by sa tiež mali svojich detí pýtať, kam zvyčajne chodia po informácie. „Vysvetlite im, že niektoré webové stránky sú zámerne satirické a prečo táto satira existuje,“ povedal Hafeez.

6. Vy ste expert na svoje dieťa a svoje hodnoty

Ako rodič musíte vziať do úvahy, čo by vaše dieťa malo vidieť na sociálnych sieťach a médiách nielen s ohľadom na svoj vek, ale aj na vaše rodinné hodnoty. Zároveň musíte vnímať obsah, ktorý by mohol vášmu dieťaťu emocionálne uškodiť a snažiť sa ho vyvarovať. Máte tak príležitosť vrátiť sa späť do svojich vlastných rodinných hodnôt. Čo môžeme urobiť v našej vlastnej rodine, aby sme pomohli?“

Preklad: today.com

Zdroj foto: Steinar Engeland on Unsplash 

Pomôcť môžete šitím nosičov pre matky s deťmi putujúce z Ukrajiny

Tagy