Začnite písať

RODIČOVSTVO

6 tipov ako budovať vzťah dieťaťa ku knihám už od útleho veku

Čítanie kníh je veľmi dôležité pre správny rozvoj reči. Čas strávený s knihou rozvíja slovnú zásobu, pozornosť, fantáziu, predstavivosť, logické a kritické myslenie, pamäť a rozprávačské schopnosti. Vďaka knihám sa dieťa dokáže správne rozvíjať a rásť v inteligentného dospelého človeka. Odborníci na pedagogiku a logopédiu tvrdia, že čím skôr začneme s deťmi čítať knihy, tým lepšie pre ich vývoj.

Ak chceme, aby sa dieťa správne vyvíjalo, mali by sme v ňom budovať vzťah ku knihám od maličkého veku. Čítať knihu s dieťaťom ale neznamená otvoriť knihu a čítať text v nej od slova do slova. Znamená to sa s dieťatkom rozprávať, čo v knihe vidíme a čo ho zaujíma. Zároveň je dôležité prispôsobiť našu reč veku malého čitateľa.

 

Ako čítať knihu s úplne malým dieťatkom?

Začať budovať vzťah dieťatka ku knihám začína už samotným predstavením knihy. Najskôr to môže byť len skúmanie knihy, búchanie s ňou, otváranie, zatváranie, obhrýzanie a podobne. Postupne dieťa začne knihu spoznávať, obrázky v nej, jej vizuál a časom sa začne zaujímať aj o čítanie a príbehy, ktoré mu knihy ponúknu. Zo začiatku pri knihe vydrží pár sekúnd, minút, ale ten čas sa začne prirodzene predlžovať. Hlavne do toho dieťa netreba nútiť a byť trpezlivým. Tak ako pri každej činnosti s dieťatkom.

Gabriela Futová: Nútenie je najlepšia cesta, ako dieťaťu čítanie sprotiviť

Na začiatku je dobré, keď je pri čítaní knihy dieťa oproti vám. Aby videlo vašu tvár, ústa mimiku, gestá, pohyby, výrazy tváre. Buďte v zornom poli dieťaťa. Vy ste dôležitý objekt, pretože čítanie knihy nie je čas dieťaťa s knihou, ale čas dieťaťa s rodičom.

 

Prečítaj si: Ako naučiť dieťa hodnote peňazí

Ako zatraktívniť túto činnosť pre naše dieťa

Aby ste vaše dieťatko knihou viac zaujali môžete:

  1. Napodobňovať pohyby predmetov: ukáž ako letí vtáčik, ako voniame kvietok, ako sa staráme o bábätko.
  2. Používajte gestá: urob daj daj, prosím prosím.
  3. Predmety pomenúvajte a opisujte jednoduchými vetami.
  4. Pýtajte sa dieťatka na predmety, ktoré už pozná. Nezabudnite mu dať dostatočný čas na odpoveď. Neodpovedajte hneď za neho.
  5. Prezerajte len tie strany, ktoré vaše dieťatko zaujímajú.
  6. Opisujte obrázky spoločne, môžete si vymýšľať aj príbeh k obrázku.

 

Čomu sa pri čítaní knihy s dieťaťom vyhýbať?

1.Vyhýbajte sa otázkam, na ktoré sa dá odpovedať ÁNO/NIE.  Nepoužívajte ani slová „však“ a „že“ na konci otázky. Pretože takýmito otázkami sa reč dieťaťa nijako nevyvíja. Dieťatko si na jednoduchú jednoslovnú odpoveď zvykne a nebude sa snažiť skúšať nové slová. Ak vaše dieťatko hovorí ÁNO/NIE, znamená to, že nekladiete správne otázky.

2.Vyhnite sa žiadosti POVEDZ/ZOPAKUJ.

3.Nepoužívajte vety ako: Je to maco? Lopta? Hrajú sa?

4.Ale radšej používajte vety, ako napríklad: Kde je maco? Pozri. Lopta. Hrajú sa alebo papajú?

Prečítaj si: Psychologička Ivana Omámiková: Úlohou rodiča je práve to, aby sa dieťa cítilo v bezpečí

Myslite na to, že dieťa nečíta len očami, ale celým telom, rukami, nohami a pohybom očí. Nemusíte čítať len knihu, ale aj leták, časopis, návod od domácich spotrebičov. Čokoľvek, čo vaše dieťa zaujme. Po celý čas dieťatko pozorujte. Čo ho zaujíma? Na čom sa smeje? Opakujte zvuky, slová a pohyby, ktoré sa mu páčia. Práve tak získate jeho pozornosť. Kde je zábava, tam sa nájde aj záujem sa niečo nové naučiť.

 

Zdroj foto: Pexels

Tagy

1 Komentár