Začnite písať

ROZHOVORY

Alexandra Vrábelová: Netušila som, aké je náročné dostať knihu do kníhkupectiev

vrábelová

Milovníčky oddychových romantických kníh si prídu na svoje. Autorka Alexandra Vrábelová nám porozprávala niečo z pozadia vzniku jej románu Tajomstvo opery. Prečo knihu vydávala na dvakrát? A čo by odporučila ženám, ktoré by tiež rady vydali vlastnú knihu?

Pri akčnej mame Alexandre Vrábelovej má človek pocit, že jej deň musí mať viac ako 24 hodín. Okrem toho, že je mamou štyroch detí, pôsobí ako fashion stylistka a redaktorka portálu Akčné ženy. Ako sama tvrdí, k písaniu mala blízko už od detstva. V našej téme mesiaca Marec-mesiac knihy a slovenských autoriek sme Alexandru požiadali o rozhovor o tom, ako vznikala jej prvotina Tajomstvo opery.

Svoju knihu Tajomstvo Opery ste sa rozhodli vydať najskôr ako krátku novelu, po ktorej nasledovalo vydanie kompletnej knihy. Čo vás k tomu viedlo?

Ja som mala pôvodne nachystaný úplne iný rukopis, ale moja editorka, Soňa Borušovičová, mi povedala, že to už do Vianoc nestihneme vydať. Chcela som teda vydať aspoň niečo menšie, chuťovku, tak sme sa rozhodli pre kratšiu novelu. Ale potom mi začali ľudia písať, že pre čo je to také krátke a že chcú pokračovanie, takže príprava prvej knihy sa opäť posunula?. Namiesto toho som napísala pokračovanie Tajomstva Opery a spojila ho s prvou časťou, aby to bol ucelený román.

Priblížte nám v krátkosti, o čom je vaša kniha?

Kniha sa odohráva v súčasnom Paríži a je o študentke architektúry, ktorá sa so spolužiakmi staví, že strávi noc v nejakej známej budove. Vyberie si Operu Garnier, ktorá je známa svojimi zákutiami a rozsiahlym podzemím. Pri tomto dobrodružstve sa však dostáva do pasce a je zamknutá v kostymérni. Pri ceste von sa dostáva do labyrintu chodieb a stretáva tajomného muža

Ako vyzerala jej príprava a písanie? Bola to nečakaná inšpirácia alebo ste námet dlho nosili v hlave, kým sa dostal na papier?

Inšpirácia prišla ešte v čase, keď som bola v Paríži a navštívila som Operu Garnier. Chcela som veľmi napísať nejaký príbeh, ktorý sa odohráva práve tam, ale nechcela som kopírovať Fantóma Opery.? Aj preto som si vydala novelu skôr pre vlastné potešenie a v menšom náklade a nešla ani do distribúcie. Až teda to pokračovanie.

Inšpirácia na postavy knihy pochádza aj z konkrétnych reálnych ľudí vo vašom živote?

V iných poviedkach ma možno inšpirovali iní ľudia, ale v tejto knihe nenájdete asi žiadnu podobnosť s reálnymi osobami. Ale niektoré vlastnosti hlavnej hrdinky mám aj ja (Emma je budúca architektka, ja som stavbárka, čiže obe nás fascinujú krásne stavby a navyše je tmavovláska). Ale hlavný hrdina je natoľko špecifický, že sa na neho nikto z môjho okolia nepodobá.?

Kým kniha získala svoju fyzickú podobu, bola to určite dlhá cesta. Aké problémy vás pri jej vydávaní zaskočili?

Únavné boli najmä tie kontroly textu pred a po zalomení. Je to mravenčia práca, aby všetko klaplo a niekedy nestačia ani tri kontroly dvomi pármi očí. Prvý edit knihy vyzerá tak, že niekoľko nocí pretelefonujeme s editorkou, čo treba opraviť. V noci totiž máme kľud.?Mali sme napríklad telefonát od deviatej večer do tretej ráno, počas ktorého sme riešili text. Tam sa ide vyslovene veta po vete.

Zaskočili ma však aj veci súvisiace s predajom a distribúciou. Netušila som, že je také náročné dostať knihu do kníhkupectiev, pretože aj keď si zaplatíte distribútora, zďaleka nie je isté, že sa vaša kniha niekde fyzicky objaví. A keď už sa vám aj podarí dostať ju tam, stále nemáte vyhraté, lebo môže byť zahrabaná niekde na spodnom regáli, kde ju nikto nenájde.

Je niečo, čo by ste pri svojej budúcej tvorbe urobili inak?

V podstate o tom stále uvažujem, či je lepšia cesta samovydania, kde môžem sama rozhodovať, ako bude kniha vyzerať (napríklad vybrať obálku, zalomenie, tlač), ale si aj všetko zafinancovať a rozdistribuovať. Alebo ísť cez vydavateľa, ktorý pomôže knihe dostať sa do povedomia a možno tak ľahšie prerazí. A chyba bola vydávať knihu na dva razy.?

Pracujete už aj na nejakej inej knihe?

Áno, je to tá kniha, čo som chcela vydať ako prvú, pracovný názov je v Tieni koridy. Skladá sa zo 4 rôznych časových období ženy – začína romantickým príbehom mladej ženy na jazykovom kurze v Španielsku, pokračuje na Slovensku, kde sa jej plní sen a dostáva prácu v Policajnom zbore, ale vzápätí čelí sklamaniu. Tretia časť je rozprávaná z pohľadu muža, a posledný príbeh je hlavná hrdinka už ako mama detí, ktorá sa po materskej vracia do zamestnania, kde na ňu čakajú nové výzvy, ale aj pokušenie. Momentálne je rukopis odovzdaný editorke a čaká…

Čo by ste odporučili iným ženám, ktoré by tiež rady vydali vlastné dielo?

Rozbehnúť marketing aspoň pol roka až rok pred vydaním, urobiť si web, sociálne siete, získať kontakty na bookstagramerov, pozisťovať si FB stránky, ktoré vám neskôr môžu pomôcť napríklad so súťažami… Zvážiť si, či do toho zainvestovať a dobre si overiť podmienky fungovania vydavateľstiev a distribútorov.

Vlastina Svátková: Svet sa mení a my sa musíme zmeniť s ním

Tagy

1 Komentár