Začnite písať

PÔROD

Najúspešnejší projekt OZ malíček: Prvá fotka bábätka. Nedržíte v náručí dieťa, ale vidíte ho

kartička a bábätko

Jeden z prvých a zároveň najúspešnejších projektov v nemocniciach, ktorý priniesol OZ malíček, má názov „Prvá fotka bábätka“. Realizuje sa v desiatich nemocniciach na Slovensku a ročne sa rodičom predčasne narodených detí takto odovzdá 1 000 fotiek s povzbudivým nápisom: „Gratulujeme, narodil sa vám bojovník!

Predčasný pôrod ako šok

Príchod na svet v sebe nesie tajomstvo zázraku života. Nový život prichádza na svet a bábätko z lona putuje rovno na hruď svojej mamy, ktorú v takýchto chvíľach často podporuje svojou prítomnosťou aj otec dieťatka. Ide o ideálne okamihy a vzácne chvíle, ktoré si nesú rodičia v pamäti a v srdci ako jedny z najkrajších. Mnoho rodičov takúto atmosféru, žiaľ, neokúsilo. Predčasný pôrod ich totiž zastihol nepripravených na túto zlomovú životnú udalosť, ktorá sa stáva v okamihu bojom o život dieťatka, o jeho zdravie a často aj o záchranu jeho mamy.

Predčasný pôrod znamená, že bábätko nie je pripravené na život vonku. Úloha neonatológov preto od prvých momentov spočíva v poskytnutí špeciálnej a intenzívnej starostlivosti bábätku, v zabezpečení jeho životných funkcií a v riešení prípadných ťažkostí. Závažnosťou celej situácie sa stráca krása prvého stretnutia matky so svojím dieťatkom, keďže mamy po predčasnom pôrode svoje dieťa nevidia bezprostredne po jeho príchode na svet, ale na túto chvíľu musí mama čakať niekoľko hodín až dní, keď to zdravotný stav bábätka a jej samotnej, umožňuje.

Prečítajte si aj rozhovor s Jarmilou Sestrienkovou: Maličkí a krehkí bojovníci vyhrávajú, a preto my veľkí a silní nemáme dôvod vzdávať sa

Prvé a hmatateľné po predčasnom pôrode

OZ malíček preto v roku 2015 prišiel s projektom Prvá fotka bábätka s cieľom zblížiť rodičov s ich dieťatkom a byť ich prvým kontaktom na diaľku vo chvíľach dočasného odlúčenia. „Kartička s fotkou ich bábätka, ktorú mamy na pooperačnom oddelení dostávajú z rúk ošetrujúcich doktorov ich bábätka spolu so základnými informáciami o svojom bojovníkovi, im pomáha prekonať náročné chvíle po predčasnom pôrode. Táto fotografia navyše zmierňuje pocit odlúčenia a zhmotňuje chvíle počiatkov materstva, kým zdravotný stav dovolí mamičke ísť za jej dieťatkom osobne,“ približuje filozofiu projektu predsedníčka združenia Ľubica Kaiserová.

Skúsenosti rodičov od začiatku fungovania tejto praxe na oddeleniach sú, podľa jej slov, mimoriadne pozitívne, keďže prostredníctvom neho sa v prenesenom význame rodičom posiela aj sila, viera, nádej a odhodlanie bojovať v náročných prvých chvíľach po predčasnom pôrode a v prípade mám pomáhajú aj v podpore mliekotvorby, ktorá je u predčasne narodených detí mimoriadne dôležitá. Fotografiu mám odloženú do dnes, keďže prvé dni po pôrode som aj ja ležala na JISke a nemohla som ísť k inkubátoru, kde môj Peťko bojoval o život, tak má táto fotka držala nad vodou, hovorí mama Patrícia.

Prečítajte si aj: Najlepším liekom pre predčasne narodené deti je blízkosť

Podpora i spomienka

Každý rok sa prostredníctvom týchto oddelení odovzdá rodičom približne 1 000 fotiek v 10 nemocniciach na Slovensku. Tento projekt je úspešne zavedený vo všetkých šiestich perinatologických centrách na Slovensku. V Bratislave, Nových Zámkoch, Banskej Bystrici, Prešove, Košiciach i v Martine. Okrem perinatologických centier projekt funguje aj na štyroch neonatológiach: v Humennom, Poprade, v Trenčíne a na Kramároch.

Tisícke párov rodičov tak každý rok lekári a lekárky spolu s prvou informáciou o bábätku prinášajú aj niečo, čo si väčšina z nich uchová po celý život – neoceniteľnú pamiatku na prvé hodiny života ich bojovníka.

Rodičia sú vďační

Kartička obsahuje okrem fotky a nápisu Gratulujeme, narodil sa vám bojovník, aj týždeň, v ktorom sa dieťatko narodilo, pôrodnú váhu predčasne narodeného bábätka, z ktorých mnoho nedosahuje ani 1 000 g, a dĺžku novorodenca. Vlani prešla kartička grafickou úpravou a redizajnom, ktorý kopíruje farebnú symboliku združenia a purpurový odkaz podpory predčasne narodených detí a ich rodín. Združenie navyše zamenilo pôvodné instantné fotoaparáty za moderné vreckové́ tlačiarne, ktoré́ sa bez problémov spoja s modernými tabletmi, prostredníctvom ktorých zdravotník bábätko odfotí a následne je možné fotografiu kedykoľvek vytlačiť̌. Projekt sa realizuje vďaka podpore spoločností Pampers a Lenovo Slovakia.

***

Na Slovensku sa ročne narodí okolo 55 tisíc detí, pričom každé 11. dieťa príde na svet predčasne, teda medzi 24. až 36. týždňom tehotenstva. „Štandardné“ tehotenstvo pritom trvá 40 týždňov. Dlhodobé zdravotné následky sa práve u predčasniatok vyskytujú 10-krát častejšie ako u donosených novorodencov a v celej Európe nedonosené deti predstavujú najväčšiu skupinu detských pacientov. Za posledných 15 rokov vzrástol počet predčasne narodených detí na Slovensku o takmer tretinu.

K zvýšeniu povedomia o problematike predčasne narodených detí každoročne napomáha aj Svetový deň predčasne narodených detí, ktorý si celý svet pripomína 17. novembra. Bol založený európskymi rodičovskými organizáciami a rodičmi predčasne narodených detí, ktorí sa rozhodli informovať o problematike predčasných pôrodov. Od roku 2011 má oficiálne čestné miesto už aj v slovenskom kalendári.

Starostlivosť o predčasne narodené deti je nesmierne náročná. Občianske združenie Malíček už 10 rokov poskytuje podporu rodinám predčasne narodených detí na Slovensku. Malíček vznikol z iniciatívy rodičov s podobnými skúsenosťami s predčasným narodením dieťaťa. Ako ďalej vysvetľuje Ľubica Kaiserová z občianskeho združenia Malíček a zároveň staničná sestra na oddelení s predčasne narodenými deťmi: „Malíček svojimi aktivitami zvyšuje osvetu o problematike predčasne narodených detí a poskytuje cenné a hlavne praktické informácie a podporu rodičom. Našim poslaním je byť mostom medzi rodinou a nemocnicou.” Malíček zároveň spolupracuje s medzinárodnou organizáciou EFCNI (Európska nadácia pre zdravie novorodencov), ktorá sa zameriava na tvorbu štandardov zdravotnej starostlivosti o nezrelých novorodencov.

 

Tagy