Začnite písať

ROZHOVORY

Michaela Ray: Problémy s nízkym sebavedomím začínajú už v detstve

michaela ray

Boli ste už v situácii, keď ste sa pristihli, že sa chováte ako vaša mama, hoci ste sa kedysi dávno zaprisahali, že vy taká nebudete? Myslím, že teraz väčšina z vás súhlasne prikývla hlavou. Prečo je to tak? Ako je možné, že niektoré situácie v nás vyvolajú podvedomé reakcie? Dá sa to nejako zvrátiť?

Často sa stretnete s názorom, že dieťa je ako špongia. Veľa podnetov nasáva práve od svojich rodičov. Sú pre neho prvotným vzorom a zároveň mu do batôžka života vkladajú vedome či nevedome množstvo tipov, rád a presvedčení, ale aj obáv a blokov, ktoré si sami nesú so sebou od svojich rodičov.

Niektoré presvedčenia sa zakorenia tak hlboko, až ich neskôr považujeme za svoje vlastné. Alebo ich jednoducho ani nedokážeme vnímať a prejavia sa len v konkrétnych alebo hraničných situáciách. Často sú tieto presvedčenia pre nás aj limitmi, akýmisi hranicami, ktoré nedokážeme prekonať, hoci sa snažíme.

Práve téme spracovávania podvedomých blokov sa venuje NLP koučka Michaela Ray de Witters. Vo svojej praxi sa venuje predovšetkým ženám, ktoré riešia vzťahové problémy. Všimla si, že pôvod ich problémov pramenil v podobných situáciách z detstva.

Po narodení dcéry rozmýšľala, ako ju bezpečne previesť týmito situáciami. A tak prišiel nápad na knihu, aby sa so svojimi zisteniami podelila aj s inými rodičmi. Z knihy Som skvelé dieťa sa stal bestseller a našla si svoje miesto v mnohých rodinách.

V rozhovore nám Michaela prezradila:

  • odkiaľ sa vzal námet napísať knihu venovanú budovaniu sebavedomia u detí
  • aké problémy sprevádzali vydanie knihy
  • čo ju viedlo k príprave publikácie venovanej adoptovaným deťom

Pôsobíte ako NLP koučka. Môžete nám v krátkosti vysvetliť, pre tých, ktorým to nie je známe, čím sa NLP zaoberá?

NLP (neuro-lingvistické programovanie, pozn. redakcie) je vedecká metóda, pomocou ktorej sa dajú zistiť hlboko ukryté presvedčenia v podvedomí, následne sa transformujú a nové efektívnejšie programy myslenia sa integrujú späť do podvedomia. Vďaka zmene v podvedomí človek dokáže zmeniť svoje prežívanie a správanie, ktoré sa mu dovtedy pomocou logiky a pevnej vôle nedarilo zmeniť.

NLP existuje už vyše 50 rokov, povodne sa uplatňovalo predovšetkým v psychoterapii. Neskôr pribudol športový koučing, biznis koučing a iné smery využitia ako komunikácia, marketing, vzťahy, zdravie… Každoročne pribúdajú inovácie vo využití NLP.

NLP obsahuje stovky, možno tisícky rôznych mentálnych cvičení na rôzne témy. Vznikli tak, že sa pozorovali ľudia, ktorí nejako výnimočne zvládajú záťažovú situáciu, alebo dosahujú v niečom nadštandardne výsledky. Skúmalo sa ako pritom funguje ich mozog, aké majú vnútorne nastavenie mysle, čo si predstavujú, čo im hovorí ich vnútorný hlas a v akých krokoch spracovávajú danú situáciu. Po preskúmaní sa zistenia zaznamenali do krokov a ponúkli ako návod pre ľudí, ktorí mali v rovnakej situácii problém optimálne zareagovať. S týmto procesom dokázali aj ľudia z druhej skupiny dosahovať podobne výsledky ako ti, čo mali “prirodzený talent.”

michaela ray

Michaela na NLP Univerzite v Kalifornii v 2014 s Robertom Diltsom – spoluzakladateľom NLP

Aké máte skúsenosti s využívaním NLP techník u svojich klientov? V čom všetkom sa im dá takto pomôcť?

Ideálne je, keď sa NLP kouč na niečo špecializuje, pretože sú iné cvičenia pre kreatívne firemné stratégie a iné napríklad na spracovanie traumy. 

Ja sa venujem predovšetkým ženám, ktoré sú dlhodobo bez partnera, hoci majú záujem o vzťah. Sprevádzam ich v príprave na vzťah, v odblokovaní mentálnych prekážok a vzorcov správania, ktoré im doteraz bránili v stretnutí partnera po ktorom túžia. 

Najväčší efekt na zmenu správania či riešenie ťaživých pocitov majú, podľa mojich skúsenosti, cvičenia na úrovni identity. Výsledok úspešnej transformácie môže byť napríklad, že osoba, ktorá mala panický strach hovoriť na verejnosti, sa po spracovaní vnútornej hanby, dobrovoľne prihlásila prednášať pred 30 ľuďmi.

Riešime napríklad témy ako: 

  • Spracovanie ťaživých pocitov ohľadom situácií z minulosti.
  • Získanie väčšej sebadôvery.
  • Zotavovanie sa zo straty alebo rozchodu.
  • Rozvíjanie sebalásky a sebaprijatia.
  • Riešenie vnútorných konfliktov.

Prečítajte si ukážku procesu na spracovanie vnútorného konfliktu a jeho uplatnenie vo vzťahoch. Príbeh je podľa skúseností účastníkov jedného z mojich workshopov. 

michaela ray

Ste aj autorkou veľmi obľúbenej knihy Som skvelé dieťa. Čo je jej námetom?

Pri koučingu často používam NLP metódu, ktorá by sa dala prirovnať k regresnej terapii. Všimla som si, že typy mentálnych blokov sa často opakujú a ich pôvod prameni v podobných situáciách z detstva

Sedem najčastejších oblastí som zhrnula do knihy Som skvelé dieťa – 7 pilierov detského sebavedomia, aby deti mohli takýmto problémom predchádzať. 

Predstavte si to tak, že keď sme s klientkami robili “regresnú terapiu” ich detských zranení, tak mi samé povedali, čo im v tých situáciách chýbalo od rodičov a čo by boli miesto toho potrebovali. 

Scenár už bol teda “napísaný”, akurát som ho personifikovala na rodinu Zajkovcov. Rodičia sa s malým zajkom rozprávajú tak, ako by to boli potrebovali moje klientky od svojich rodičov. 

Prečo ste sa rozhodli pre napísanie knihy na podporu sebavedomia práve pre deti? 

Problémy s nízkym sebavedomím začínajú v detstve a odovzdávame si tieto vzorce z generácie na generáciu. Neskôr sa to da síce naprávať napríklad cez psychoterapiu, ale prečo tomu radšej rovno nepredchádzať? 

Keď sa mi narodila dcéra, rozmýšľala som, ako ju bezpečne previesť tými oblasťami, ktoré som si uvedomila pri koučingu, že spôsobujú najčastejšie problémy.  

A tak prišiel nápad na knihu, aby som sa s týmito zisteniami podelila aj s inými rodičmi. 

Citlivo vybrané myšlienky sprostredkované hlasom milovaných rodičov, programujú v deťoch sebaúctu a lásku. Naplnením emocionálnych potrieb deti sa posilňuje aj ich sebavedomie.

Dá sa teda povedať, že inšpirácia pochádzala priamo z vašej poradenskej praxe. Ako dlho však trvalo, kým ste námet dostala na papier?

Raz v noci, bolo to krátko po narodení mojej dcéry, som sa zobudila s ideou, o čom bude tých 7 pilierov. Zapísala som si to do mobilu a spala ďalej. Ráno som začala na tom pracovať a myslela som si, že to budem mat za pár mesiacov hotové. Od nápadu po vydanie však prešlo 18 mesiacov. Na knihe je oveľa viac práce, než si vie začínajúci autor predstaviť. 

Zaskočili vás nejaké problémy aj pri samotnom vydávaní knihy?

Problémov bolo viacero a neraz som sa cítila demotivovaná. Nevzdala som sa len preto, že som to pokladala za svoje poslanie podeliť sa s týmito informáciami aj s tými rodičmi, ktorí nemali možnosť študovať NLP. 

Najprv som nevedela nájsť ilustrátora. Netušila som vôbec, čo všetko sa robí medzi napísaním a vydaním knihy. V úvode procesu mi pomohlo sa zorientovať Polygrafické centrum v Bratislave. Neskôr mi v strede knihy vypovedala ilustrátorka, ktorej som už zaplatila sumu blížiacu sa tisíc eur za existujúce obrázky. Jednoducho mi povedala, nájdite si niekoho iného, z osobných dôvodov nestíham. Trvalo dlho nájsť iného ilustrátora, ktorý sa dokázal trafiť do existujúceho štýlu. Ilustrácie sa tak natiahli o ďalší pol rok. 

Ale na druhej strane som mala aj šťastie, že som našla vydavateľstvo  TOP1 knihy, kde majiteľka Katka Brňáková mala záujem vydať moju knihu. A tak sme spoločnými silami dielo dotiahli do konca. Tešíme sa obe, že knižka prišla na svet, splnila svoj účel a dnes už pomáha v mnohých rodinách.

Začiatkom marca 2022 pripravujeme dotlač už 4. vydania.  Medzitým vyšlo aj maďarské vydanie a tento rok plánujem aj český preklad. Dokončuje sa aj elektronické kniha v ukrajinskom jazyku na voľné šírenie v rámci solidarity s Ukrajinou, aby sme pomohli zasiahnutým deťom po psychickej stránke

Aktuálne pracujete aj na publikácii pre adoptované deti. Čo bolo podnetom pre túto tému? 

Medzitým ma oslovili rodičia adoptovaných detí s otázkou, či je aj pre nich knižka vhodná. Zas ma raz v noci “osvietilo”, vstala som o 3 ráno a do 5 som mala prvotnú ideu spracovanú. 🙂 Cítila som to ako svoje poslanie, prispôsobiť knihu tak, aby si v nej adoptované deti našli témy, ktoré sa dotýkajú ich srdiečka. A tak vznikla kniha Dieťa z neba – 8 pilierov sebavedomia adoptovaného dieťaťa. 

Kniha je primárne určená pre rodiny, ktoré nemohli mať dieťa, respektíve nemohli už mať druhé vlastné dieťa a rozhodli sa adoptovať si bábätko alebo malé dieťa. Knižka je v príprave, ukážkovú kapitolu si môžete vyžiadať na info@michaelaray.com.

Spoločné čítanie s rodičom pomáha adoptovanému dieťaťu zodpovedať otázky ohľadom jeho identity, aby sa cítilo prijaté, ľúbené a v bezpečí. 

Zdroj foto: archív M.R.

Alexandra Vrábelová: Netušila som, aké je náročné dostať knihu do kníhkupectiev

Tagy