Začnite písať

RODIČOVSTVO

8 viet, ktoré nikdy nehovorte svojim deťom

Trpezlivosť je najdôležitejšia vlastnosť, ktorá nám nikdy nesmie chýbať pri starostlivosti o deti. Zachovať si chladnú hlavu v každej situácii je to najdôležitejšie. Niekedy je to však naozaj náročná úloha. Spísali sme teda 8 viet,  ktorí by ste, ako rodič, mali nadobro vymazať zo svojho slovníka. Prekvapí vás, nakoľko to dokáže ovplyvniť správanie vašich detí.

 1. Daj mi pokoj

Aj mamičky sú len ľudia a niekedy potrebujú byť sami. Oddýchnuť si. Ich time managment ale naplno ovláda ich dieťa. Odborníci tvrdia, že ak pričasto hovoríme našim deťom vety typu: „Daj mi pokoj.; Teraz ma nechaj.; Nemám na teba čas,“ a podobne, vyvolá to u nich pocit, že nemá zmysel rozprávať. A môžu s nami prestať komunikovať úplne.

Chcieť mať trochu času len pre seba nie je žiadny hriech. Je to prirodzené a nevyhnuté pre spokojnú mamu. Ak chcete čas len pre seba, skúste miesto vety „daj mi pokoj“, zabaviť dieťa nejako inak. Nechajte ho kresliť, hrať sa alebo robiť niečo, pričom sa vie zabaviť aj samé.

 

2.Ty si taký/taká

Nikdy nepoužívajte nálepky na vaše dieťa. A nikdy ho s nikým druhým neporovnávajte. Každé dieťa je individuálna osobnosť. Nálepkovanie a porovnávanie ničí správny vývoj ich sebavedomia. Dieťa môže mať pocit, že nie je pre vás dobré alebo že ste z neho sklamaní.

3. Neplač/Nesprávaj sa ako malý/malá

Plač je pre dieťa prirodzený. Je to ich spôsob komunikácie. Spôsob ako vyjadriť negatívne pocity. Ak máte pocit, že vaše dieťatko plače bezdôvodne alebo pre nejakú hlúposť, neznamená to, že to tak je. To, čo pre vás znamená hlúposť, môže pre dieťa predstavovať obrovský problém. Ak budeme naše dieťa stále upozorňovať, aby neplakalo, keď je z niečoho frustrované, začne mať pocit, že jeho správanie je nesprávne. Môže sa stať, že v budúcnosti bude mať problém vyjadriť svoje emócie.

4. Len počkaj, keď príde otec domov

Vyhrážanie sa dieťaťu nevedie k disciplíne a poslušnosti. Môže to mať opačný účinok. Každú situáciu s dieťaťom treba riešiť hneď. Nemôžeme čakať, kým príde niekto druhý domov a potrestá ho. Trest musí prísť hneď. S odstupom času dieťa už nechápe, za čo je potrestané. Zároveň tak toho druhého staviate do role toho zlého.

5. Čo by za to iné deti dali

Vaše dieťa nechápe, aké problémy môžu mať deti z iných rodín, napríklad chudobnejších. Zároveň tomu ani nemá rozumieť. Je to stále len dieťa, ktoré má žiť vo svojom detskom bezstarostnom svete. Na základe tejto vety si vaše dieťa neuvedomí, aké má šťastie, že má vás, teplý domov a teplé jedlo.

6. Toto sa robí/nepatrí

Vaše dieťatko nevie prečo sa to a to nerobí alebo nepatrí. Namiesto okrikovania mu skúste vysvetliť, prečo tú činnosť nemá robiť. Je dôležité, aby vaše dieťa samé chápalo, čo je na tom zlé, aby to prestalo robiť.

7. Poď, lebo ťa tu nechám

Dieťa potrebuje cítiť a vedieť, že ste tu pre neho v každej situácii a nikdy ho neopustíte. Táto veta je presný opak. Miesto tohto výroku dajte dieťaťu motiváciu na odchod.

8. Nebuď sebecký/sebecká

Vedieť sa podeliť je správne. Ale ak budete dieťa nútiť sa vždy so všetkým podeliť, bude mať pocit, že nič nie je jeho. Toto môže prejsť až k správaniu „obetného baránka“. V budúcnosti si dieťa nebude vedieť chrániť svoje hodnoty a nebude vedieť povedať nikomu „nie“. Zároveň „sebeckosť“ je podľa psychológov prirodzená pre deti do troch rokov.

 

Zdroj foto: Pexels

Tagy

1 Komentár