Začnite písať

ZDRAVIE

Covidové prsty: Čo treba vedieť o tomto zvláštnom príznaku u detí

codivové prsty

Jedným zo sprievodných príznakov po prekonaní Covid-19 môžu byť aj „covidové prsty“,  ktoré sa vyznačujú opuchnutými a sfarbenými prstami na nohách. Ale aj keď to môže vyzerať zvláštne, u detí to zvyčajne nie je dôvod na obavy.

Dva roky po pandémii odborníci odhalili širokú škálu symptómov a komplikácií COVID-19. Možno jedným z najpodivnejších sú „covidové prsty na nohách“. U niektorých ľudí – najmä detí a dospievajúcich – sa po prekonaní ochorenia môžu objaviť sprievodné znaky v podobe opuchnutých, červenkastých prsty na nohách. Tento jav môže sprevádzať svrbenie, bolesť alebo pľuzgiere. Ako reagovať, ak sa u vás či vášho dieťaťa objaví podobný príznak?

Ako vyzerajú covidové prsty?

Príznak známy ako covidové prsty sa môže u ľudí objaviť až 2-3 mesiace po prekonaní infekcie covid. Prsty na nohách dostanú zvyčajne červenkastú/fialovú farbu a nápadne tak pripomínajú stav ako pri omrzlinách. Prsty na nohách môžu zároveň opuchnúť, svrbieť, bolieť alebo sa na koži môžu objaviť malé hrbolčeky či pľuzgiere naplnené hnisom

Postihnuté sú zvyčajne len prsty na nohách, ale niektoré deti majú podobnú vyrážku na rukách. Tento prejav zvyčajne trvá 10 až 14 dní, ale niektorí ľudia pociťujú tento príznak aj niekoľko mesiacov po infekcii.

Zdroj: rehabilitace.info

U koho sa vyvinú covidové prsty?

Podľa Asociácie Americkej akadémie dermatológie môže každý dostať prsty na nohách COVID, ale symptóm je najbežnejší u detí, tínedžerov a mladých dospelýchJe zaujímavé, že väčšina prípadov sa stane po miernom alebo asymptomatickom ochorení – a je známe, že sa vyskytujú aj bez pozitívnych výsledkov testov na COVID. The New York Times uvádza, že covidové prsty sa objavili aj niekoľko týždňov po skončení akútnej fázy infekcie. Covidové prsty sa pritom môžu vyskytovať u detí, ktoré boli v úzkom kontakte pozitívnou osobou (zvyčajne s rodinnými príslušníkmi), ale symptómy covid sa u nich neprejavili a ani nemuseli byť pozitívne testované.

Čo spôsobuje covidové prsty?

Príčina vzniku tohto príznaku nie je ešte celkom jasná. V priemere však postihuje 0,2% detí, ktoré prekonali ochorenie covid. Štúdia z októbra 2020 publikovaná v British Journal of Dermatology vychádza z teórie, že covidové prsty vznikajú v dôsledku prehnanej imunitnej odpovede tela spôsobenej zápalovou reakciou a následnou produkciou interferónu a IgA.

Covidové prsty majú zápalový charakter, čo znamená, že imunitný systém na niečo reaguje a tkanivá prstov na nohách a rukách, pretože sú náchylné na premenlivú cirkuláciu, sú ľahkým cieľom,“ opisuje pediatrička Dr. O’Sheaová z Pediatrického Wellness Centra v Birmingheme.

Ako liečiť covidové prsty?

Ak sa tento symptóm objaví u detí, môže to rodičov dosť vystrašiť. Všeobecná prax však ukázala, že sa netreba veľmi znepokojovať. Hoci tento príznak vyzerá nepríjemne, vymizne väčšinou prirodzene aj bez liečby v priebehu 2-3 týždňov. V starostlivosti je odporúčané udržiavať postihnuté miesta v teple a suchu. V rámci stravy sa zamerajte na konzumáciu potravín, ktoré obsahujú vitamíny typu B. Tieto sú dôležité pre správnu funkciu nervového systému, ale starajú sa aj o zdravie pokožky, vlasov a nechtov. Ideálnymi zdrojmi sú napríklad: celozrnné obilniny, orechy, semená, strukoviny, zelená listová zelenina, červené mäso, ryby, vajcia.

Pokiaľ covidové prsty sprevádza aj pocit svrbenia či pálenia a hnisavé pľuzgiere, obráťte sa na lekára (pediatra alebo dermatológa), ktorý vám môže odporučiť aplikáciu krému na úľavu od týchto pocitov.

Čo robiť, ak sa u vášho dieťaťa objavia prsty na nohách

Ak sa u vášho dieťaťa objavia covidové prsty, nemusíte hneď panikáriť. Tento symptóm zvyčajne vymizne sám aj bez liečby. O jeho prítomnosti by ste však určite mali informovať svojho pediatra, ktorý by mal dieťa vyšetriť. V niektorých prípadoch totiž práve kožná vyrážka býva sprievodným prejavom multisystémového zápalového syndrómu u detí, ktorý sa môže manifestovať 2-6 týždňov po prekonaní infekcie Covid-19.  Zároveň sa vyšetrením môže vylúčiť aj iná príčina vzniku takýchto vyrážok a sčervenaní, ktoré nemusia mať priamy súvis s infekciou covid.

Ako rozoznáte sezónnu alergiu od chrípky alebo koronavírusu?

Titulná foto: Daniel Thomas on Unsplash 

Tagy