Začnite písať

Uncategorized

Viete, ako si naplánovať prerábku bytu alebo domu a na čo pri nej myslieť?

Plánujete rekonštrukciu alebo prestavbu bytu či domu? Je to komplexný proces, ktorý vás môže stáť veľa peňazí, času aj úsilia. Preto je dôležité vopred si premyslieť všetky jej detaily. V opačnom prípade môže byť výsledok veľkým sklamaním.

Ako správne postupovať a na čo myslieť?

Stavba nového alebo rekonštrukcia starého domu?

Na túto otázku, či rekonštruovať alebo stavať, pravdepodobne neexistuje univerzálna odpoveď. Obe možnosti však majú svoje klady a zápory.

Rekonštrukcia staršieho rodinného domu

Výhody

  • Nižšie finančné náklady, v závislosti od rozsahu rekonštrukcie
  • Charakter a atmosféra stavby, jedinečná dispozícia
  • Citová väzba, uchovanie spomienok
  • Nie je nutné sťahovanie

Nevýhody

  • Obmedzené možnosti úprav – zmena orientácie, nosné steny, okná a podobne
  • Neviditeľné vady a problémy a s tým spojené nepredvídateľné náklady

Tip: Viete, aké sú najčastejšie chyby, ktorým sa vyhnúť pri rekonštrukcii domu?

Novostavba

Výhody

  • Bývanie podľa vašich predstáv
  • Voľný výber pozemku a okolia
  • Pedvídateľnejší rozpočet

Nevýhody

  • Nutnosť realizácie komplexného projektu

Na čo myslieť pri prerábke bytu alebo domu

Domov je miesto, kam sa radi vraciame a kde trávime väčšinu nášho času. Všetci túžime po peknom bývaní, kde sa nám bude príjemne žiť. Časom sa však veci opotrebujú a vtedy nastane čas na rekonštrukciu. Aby výsledný efekt čo najviac splnil vaše očakávania, je dôležité zohľadniť niekoľko faktorov.

Rekonštrukciu si premyslite

Na to, aby sa rekonštrukcia podarila k vašej spokojnosti, potrebujete mať jasnú predstavu o tom, čo sa ide robiť. Je vhodné spomenúť, že nemusíte prerábať úplne celý byt alebo dom. Niektoré časti môžu byť stále vo vynikajúcom stave a potrebujú len drobné úpravy.

Premyslite si aj to, do akej podoby chcete váš príbytok dostať. Chcete zmeniť usporiadanie dverí, zväčšiť okná, zbúrať priečky alebo zvažujete prístavbu garáže? To všetko sú dôležité detaily, ktorých spísanie vám poslúži ako odrazový mostík. Skvelým riešením je využitie služieb architekta alebo dnes veľmi populárne 3D vizualizácie.

Mať plán je základom úspechu a bezproblémového priebehu každého procesu, preto všetko dobre premyslite, zorganizujte a v predstihu vybavte všetko potrebné. Čím viac času budete venovať príprave, tým menej starostí budete mať neskôr.

Tip: Viete, na čo si dať pozor pri rekonštrukcií kuchyne?

Informujte sa

Ešte predtým, ako sa rozhodnete zbúrať prvú priečku, informujte sa a poučte sa z chýb tých, ktorí už majú rekonštrukciu za sebou. Sondujte u vašich známych, pýtajte sa na to, ako dlho rekonštrukcia trvala, aké mali výdavky, čo ich zaskočilo. Čím viac ľudí a otázok, tým lepšiu predstavu budete mať. Netreba vynechať ani recenzie a internetové diskusie, kde nájdete mnoho cenných informácií a skúseností. 

Majte reálne očakávania

Či už renovujete vaše bývanie z funkčného alebo estetického hľadiska, zamyslite sa nad vašimi možnosťami a obmedzeniami priestoru. Mnoho ľudí robí pri rekonštrukcii veľkú chybu v tom, že majú nereálne očakávania. To znamená, že priestor neprispôsobia svojim zvykom, potrebám a počtu obyvateľov domácnosti, no snažia sa v prvom rade o to, aby byt vyzeral reprezentatívne. Treba si však uvedomiť, že v byte nebude žiť návšteva, ale vy.

Tip: Premyslite si vopred rozmiestnenie nábytku v miestnosti, napr. ak chcete na stenu upevniť police na knihy, či zabudovanú obývaciu stenu, je lepšie vedieť o tom pred rekonštrukciou pre prípadné špecifické úpravy, kotvenie a pod.

Svojpomocná rekonštrukcia

Možno si myslieť, že svojpomocou ušetríte peniaze. Nemusíte nikomu platiť za služby, nakúpite si potrebný materiál a o všetko sa postaráte sami. Svojpomocná rekonštrukcia prinesie mnoho výhod, najmä po finančnej stránke, no môže narobiť aj problémy. Najčastejšie sa tak deje pri precenení vlastných schopností. Ak neodhadnete svoje možnosti a schopnosti, naprávanie chýb vás vyjde oveľa drahšie ako investícia do profesionálnej práce.

Stavebná firma

Ak si najmete firmu, vyjde vás to o niečo drahšie, no vyhnete sa tak neprofesionálnemu výsledku. Pri výbere vhodných ľudí je dobré zamerať sa na referencie, ponúkané služby a následnú komunikáciu. Najlepšie je, ak máte referencie priamo od vašich známych. Obráťte sa na profesionálov, ktorí nepodcenia žiadnu časť procesu rekonštrukcie, od konzultácii, cez výber materiálu, až po samotnú realizáciu.

Vyberajte si firmu, ktorá vám ukáže realizované práce, otvorene s vami komunikuje a za nič sa neskrýva. Na spoluprácu v žiadnom prípade nepristupujte bez zmluvy. Mohlo by sa vám to vypomstiť zle odvedenou prácou.

Tip: Ak chcete do bytu, či na záhradu závesné kreslá, určite to oznámte pred rekonštrukciou realizátorom vašej stavby, nech pripravia dostatočné závesy a predídu tak zbytočným následným úpravám.

Zvážte vaše financie

Veľmi častým úkazom je aj to, že ľudia často podceňujú výšku skutočných výdavkov na rekonštrukciu. Pri zle nastavenom rozpočte na rekonštrukciu sa môže stať, že budete musieť urobiť niekoľko ústupkov a výsledok sa tak nemusí zhodovať s tým, čo ste si predstavovali.

Aby ste si vedeli urobiť, čo najpresnejšiu predstavu o rozpočte, urobte si prieskum a zistite si, koľko stoja práce, materiál, zariadenie, odvoz odpadu, upratovanie a mnohých ďalších iných faktorov. Ponuky si porovnajte, pripadne si nechajte urobiť predbežné cenové ponuky, v ktorých bude obsiahnutý nielen materiál, ale aj cena práce. Nikdy neviete, čo sa môže stať, keď začnete s rekonštrukciou. Preto sa oplatí mať k dispozícii minimálne 10-15 % rezervu z celkového rozpočtu, aby vás dofinancovanie skrytých nákladov nezaskočilo. 

Myslite aj na susedov

V rámci slušnosti a záujme budovania dobrých susedských vzťahov je vhodné rekonštrukciu oznámiť ostatným majiteľom bytov v bytovom dome alebo susedom v blízkosti vášho rodinného domu. Vo väčšine prípadov postačí oznam s ospravedlnením sa za zvýšený hluk a znečistenie s uvedením termínu začatia a ukončenia rekonštrukcie. Nezabudnite susedom za pochopenie a trpezlivosť poďakovať.

Zohľadnenie zákonov

Pri rekonštrukciách vašich domov a bytov sú zákonné možnosti, ktoré predchádzajú stavebnej práci, a to získanie stavebného povolenia, ohlásenia úprav na úrade alebo práce, ktoré si nevyžadujú informovanie o výkone.

Stavbu musíte ohlásiť pri:

  • Drobných stavbách s doplnkovou funkciou
  • Úpravach, ktoré nemenia vzhľad stavby
  • Rekonštrukciách, ktoré nezasahujú do nosných stien a nemenia účel stavby
  • Udržiavacích prácach, ktoré by mohli ovplyvniť stabilitu budovy

V praxi to znamená, že ak máte v pláne pristaviť k domu prístrešok, pivnicu alebo zaskliť balkón postačí vám len ohlásenie.

Tip: Už pri výbere materiálu stavte na kvalitné certifikované stavebné výrobky, ktoré spĺňajú potrebné normy EU.

Stavebné povolenie vám treba pri:

  • Stavbách každého druhu bez zreteľa na ich stavebnotechnické vyhotovenie, účel a čas trvania
  • Zmene stavieb, ako je prístavba, nadstavba a pri stavebných úpravách
  • Stavebných úpravách ako sú búracie práce, pri ktorých sa mení vzhľad, priestorové usporiadanie, spôsob užívania, zásahom do nosných konštrukcií

Oznamovať nemusíte nič pri:

  • Bežných opravách alebo výmene fasády, strešnej krytiny, povrchu plochých striech
  • Rekonštrukcií vnútorných priečok, omietok, obkladov stien, podláh, dlažby, schodísk, komínov, okien alebo dverí
  • Údržbe výťahov, klímy, vykurovacích kotlov
  • Výmene kuchynských liniek, vaní, skríň
  • Bežnom maľovaní priestorov

Materiál

Mnohí chcú často ušetriť aj pri kúpe materiálu, a preto sa pri jeho výbere orientujú na cenu a nie na kvalitu. Samozrejme, že nie vždy drahšie musí znamenať kvalitnejšie, no nemali by ste sa rozhodovať iba podľa ceny. Je vhodné porovnať si viacero firiem a ich cenové ponuky.

Inšpirácia: Využite prírodné materiály pre udržateľný príjemný domov. 

Postup pri rekonštrukcii

Samotná rekonštrukcia má svoj postup a logickú nadväznosť. Môžete tak minimalizovať náklady aj čas na dokončenie. Keďže sa rekonštrukcie rozsahom prác môžu líšiť, priblížime vám ich približný harmonogram pri celkovej prerábke.

1. Návrh a vizualizácia interiéru

Všetko začína návrhom a vizualizácií, vďaka čomu budete vidieť budúcu podobu vášho interiéru.

Tip: Inšpirácie ako si zariadiť obývačku v škandinávskom štýle.

2. Potreba statického posudku

Ak sa v rámci rekonštrukcie rieši aj zmena dispozície v podobe búrania či spájania priečok, je potrebné vedieť, ktoré steny sú nosné a ktoré sú len priečky. V tomto prípade odporúčame využiť služby statika, ktorý vám tieto informácie dodá a tiež vám navrhne, ako pokračovať v úpravách tak, aby ste neohrozili statiku domu či bytovky.

3. Ohlásenie drobnej stavby alebo stavebné povolenie

Pri začatí rekonštrukcie potrebujete mať, ako sme spomínali, buď odsúhlasené stavebné povolenie alebo ohlásenie drobnej stavby, podľa toho, aké zmeny chcete realizovať. Nezabudnite taktiež upozorniť susedov, ktorí budú rekonštrukciou ovplyvnení.

4. Prípravné práce

Ďalším krokom sú prípravné práce na stavbu. Prvým krokom sú búracie práce, pri ktorých sa v prípade celkovej rekonštrukcie odstráni takmer všetko vrátane dlažieb a interiér sa tak pripraví na čistenie. Po búracích prácach by sa mal byt vyčistiť, navoziť materiál, nástroje a potrebné príslušenstvo na stavbu. 

5. Elektrina, plyn, kúrenie a vodoinštalácia

Výmena elektrických rozvodov môže byť jedna z tých horších prác. Pri panelových bytoch sa pravdepodobne nevyhnete zasekávaniu nových rozvodov do existujúcich panelov, čo je prašná a hlučná robota. V prípade potreby sa premiestni prívod plynu, vymenia sa staré radiátory za nové a inštalujú sa nové rozvody vody v kuchyni a kúpeľni.

Ak už budete rekonštruovať, zvážte aj kvalitné zateplenie domu, vďaka ktorému môžete ušetriť za kúrenie a vytvoriť si doma príjemnú klímu.

6. Obklady, omietky, okná, dlažba a maliarske práce

Na začiatku samotnej rekonštrukcie sa zvyčajne menia okná, a to kvôli tomu, že nasleduje vyrovnávanie stien a nahodenie omietok. Urobia sa obklady v kúpeľni a v kuchyni a následne sa spraví pokládka podláh a dlažby a nakoniec sa vymaľujú steny.

Pozor na správny typ podláh do jednotlivých častí domu.

7. Elektromontážne práce (vypínače, zásuvky, svietidlá)

Tu prichádzajú na rad elektrikári, aby namontovali vypínače, zásuvky a svietidlá. Pri plánovaní elektroinštalácie berte do úvahy aj to, že každá miestnosť má svoje požiadavky.

8. Osadenie dverí a zárubní

Keď sa skončili hrubé práce, ako posledné sa osadia zárubne a dvere.

9. Zariaďovanie

Po ukončení rekonštrukcie prichádza príjemnejšia časť, a to zariaďovanie interiéru do finálnej podoby. K tomu patrí samozrejme nákup spotrebičov a výber vhodného osvetlenia, nábytku a dekorácií. 

Už keď máte rekonštrukciu za sebou, treba prihliadnuť ešte na niekoľko drobností, ako je zlikvidovanie starého nábytku a stavebného odpadu, ktorému sa pri stavebných úpravách pravdepodobne nevyhnete. Aby ste predišli možným komplikáciám s jeho odstránením, vyriešte si túto tému ešte pred začiatkom.

Tip: Viete, ako si jednoducho zútulniť bývanie s pomocou kvetín?

Rady na záver

  • Nepodceňujte prípravné práce, dodržiavajte overené postupy a neponáhľajte sa
  • Používajte správne náradie
  • Svetlo je základ. Najskôr si premyslite rozmiestnenie a typ osvetlenia a elektrických zásuviek. Existujú 3 druhy osvetlenia, ktoré vytvára atmosféru – hlavné, pracovné a doplnkové
  • Nepodliehajte trendom. Trendy sú krátkodobé, radšej si zariaďte váš príbytok tak, aby odolal času a vydržal dlhé roky
  • Pri rekonštrukcii myslite na to, aby zárubne dverí mali dostatočnú šírku
  • Myslite ekologicky. Zelené zmýšľanie je vhodná investícia do budúcnosti
  • Dbajte na bezpečnosť. Pri prácach si chráňte oči, uši a noste pracovné rukavice a odolnú obuv
  • Aj keď prácu zveríte profesionálom, mali by ste vedieť, čo sa vo vašom byte deje a čo remeselníci práve robia. Zaujímajte sa a sledujte ich prácu, aby ste včas mohli zabrániť prípadným nesprávnym postupom
  • Aby renovácia nepôsobila kontraproduktívne, snažte sa zachovať štýl nehnuteľnosti, ktorú rekonštruujete
  • Myslite na stavebné povolenia
  • Nemyslite len na estetickú stránku, ale najmä na praktickosť bývania a úložné priestory, ktorých nikdy nie je dosť.

Na konci celého procesu vám už zostáva len spokojný pohľad na váš nový vytúžený domov a pripradny oslavný večierok s rodinou a priateľmi. Dúfame, že vám naše tipy pomohli a prajeme vám veľa úspechov na vašej ceste za vysnívaným a krajším domovom.

Dominika Blchová, SEO služby a copywriting