Začnite písať

RODIČOVSTVO

Denník zamestnanej matky: Keď sa z nenávideného trička stane to najobľúbenejšie

Každá zmena sezóny v prípade mamy malých detí so sebou prináša aj kompletnú zmenu ich šatníka, pretože z minuloročných vecí už proste vyrástli. A že to nie je vždy celkom také jednoduché, to vie veľa z nás.  Aj o tom si dnes môžete prečítať v príbehu z pera spisovateľky Danielle Medenej v ďalšej kapitol z jej knihy Denník zamestnanej matky, ktorá sa na materstvo pozerá s humorom a nadhľadom. 

Kto je Danielle Medená?

Danielle je matkou dvoch detí, dcér Klárky a Sárky. Popri tom je manželkou začínajúceho podnikateľa. No a ako inak, aj zamestnankyňou, aby prispela do rodinného rozpočtu. Svoje zážitky v tejto troj-úlohe si zapisovala, a tak vznikol denník, ktorý ju pri spätnom čítaní rozosmial aj pohladil po duši. Myslí si, že úloha matky je v dnešnej dobe stále nedocenená, preto sa rozhodla tento svoj denník publikovať. Aby aj ostatné maminky vedeli, že v tom nie sú samé. Všetko zlé raz predsa prehrmí a na to dobré sa bude spomínať s úsmevom na perách.

Ale ja to tričko nechcem

Naše deti rastú a to znamená, že minimálne 3x za rok musíme navštíviť nejaký ten obchod a kúpiť oblečenie a topánky. Staršia, obdarená nadpozemskou skromnosťou, neznáša nové oblečenie a topánky. Je to dieťa, ktoré je schopné prehrabať aj kontajner pri ceste a vynosiť každý trochu slušný kus oblečenia, ktorý dostávame takzvane „z výkladu“ – rozumej po starších sesterniciach, susedoch a známych, ale nové oblečenie na seba natiahne iba pod hrozbou fyzického násilia a odopretia všetkých sladkostí.

Pri nútení dieťaťa obliecť si nové tričko rátajte so sínusoidou – vysvetľovanie, prosenie, plač, krik, vzdor, hnev, trieskanie dverami, hnev, vzdor, krik, plač, prosenie, vysvetľovanie. Ako u dieťaťa, tak aj u vás. Po prehrmení celého tohto procesu si dieťa dané tričko na seba natiahne s výrazom utrpenia Ježiša Krista a bude vás nenávidieť ešte pol dňa, kým na to zabudne.

No nakoniec ho nepustím z ruky

Paradoxom je, že toto tričko sa po prvom použití stáva najobľúbenejším a nenahraditeľným, takže dieťa si ho stráži ako pes koštiaľ a ak ho chcete dať oprať, musíte sa opatrne plížiť okolo postele a tričko vyrvať z rúk spiaceho dieťaťa.

Počas nedostupnosti tohto jedinečného trička sa opakuje sínusoida s iným tričkom, ktoré sa následne stáva nenahraditeľnou súčasťou šatníku a po tom prvom už ani pes neštekne. Toto sa opakuje pri každom jednou zakúpenom tričku, legínach, tielku, ponožkách, spodnom prádle, mikine a akomkoľvek inom druhu oblečenia, klobúky, čiapky, šále, rukavice a topánky nevynímajúc.

Isto si poviete, že stačí teda dieťa nechať, aby nosilo oblečenie z „výkladu“ a máte svätý pokoj. No, mali by ste, keby ste mali dostatok zdrojov a hlavne, treba myslieť na to, že tieto zdroje oblečenie posúvajú tiež až po skončení sezóny, takže sa vám letné tričká a sukničky dostanú v lepšom prípade na jeseň, v horšom počas treskúcej zimy a opačne. Tých pár kúskov, ktoré vylovíte zo skrine spred roka, zďaleka nestačia pokryť potrebu oblečenia pre jedno školopovinné dieťa. A nepomohlo ani to, že si oblečenie osobne vybrala v obchode. Sínusoida nás neminula ani pri vlastnoručne vybratých kusoch oblečenia.

Tagy