Začnite písať

RODIČOVSTVO ZDRAVIE

Rodičia, POZOR! Medzi deťmi koluje život ohrozujúca výzva

Medzi slovenskými deťmi sa šíri nebezpečná paracetamolová výzva. Cieľom je zjesť čo najviac voľnopredajných liekov a následne na sociálnych sieťach ukazovať, ako telo reaguje na užitie nadmerného množstva liekov. Paracetamolovú výzvu potvrdil Národný ústav detských chorôb a psychológ z internetovej poradne IPčko Marek Madro. Táto výzva na sociálnych sieťach nie je žiadna novinka, prvýkrát sa objavila už v roku 2015.

Aké následky môže mať paracetamolová výzva

Podľa lekárov je paracetamolová výzva veľmi nebezpečná. Dieťa sa z dôvodu nadmerného užitia tabletiek od bolesti môže predávkovať. Zároveň sa príznaky otravy paracetamolom môžu prejaviť až o 24 hodín, kedy je už pečeň natrvalo poškodená. Medzi symptómy otravy paracetamolom patrí:

  • bolesť brucha,
  • pocit na zvracanie,
  • samotné zvracanie.

V niektorých prípadoch deti užili paracetamol spolu s kofeínom, kedy hrozí otrava aj touto látkou. Vtedy medzi príznaky patrí:

  • búšenie srdca,
  • závraty,
  • kŕče,
  • poruchy vedomia.

 

 

Prečítaj si: Ako si nájsť prácu po materskej dovolenke? Tipy priamo od recruitera

Prečo deti lákajú výzvy tohto druhu

Lekári zaznamenali šírenie výzvy medzi deťmi od 12 rokov. Podľa psychológov deti v tomto veku nie sú schopné uvedomiť si následky a sú v pokušení opakovať to, čo vidia na sociálnych sieťach. Cieľom detí nie je ublížiť si, ale experimentovať. Paracetamolová výzva sa medzi deťmi šíri najmä na sociálnych sieťach. Už pred pár dňami si viacerí odborníci všimli zvýšené používanie hastagu spájajúceho sa s paracetamolovou výzvou. #paracetamolchallenge.

 

Počas minulého týždňa boli na urgentnom príjme prijaté až 4 deti z dôvodu úmyselnej intoxikácie paracetamolom. Podľa Národného ústavu detských chorôb až tri z týchto detí museli byť hospitalizované.

Slovenskí lekári upozorňujú rodičov, aby mali zvýšený záujem o túto situáciu a aby sa s deťmi citlivo porozprávali o dôsledkoch užitia zvýšenej dávky liekov od bolesti. Tiež upozorňujú, že užitie nadmerného množstva takýchto liekov spôsobuje trvalé poškodenie pečene a ohrozuje život.

 

Rady psychológov

  1. Porozprávajte sa s deťmi o paracetamolovej výzve, zistite ich názor na danú situáciu.
  2. Vysvetlite im nebezpečenstvo výzvy.
  3. Uistite ich, že ste tu pre nich, a ak ich niečo trápi, majú prísť za vami so všetkým, čo u nich vyvolalo negatívne pocity či už je to niečo, čo videli na sociálnych sieťach alebo zažili v škole.
  4. Poučovanie a odsudzovanie vám nepomôže.
  5. Buďte súčasťou života vašich detí a zdravo kontrolujte ich sociálne siete.

Prečítaj si: Prečo podľa Montessori metódy nemáme deťom čítať rozprávky?

Zdroj foto: pexels.com

Tagy

2 komentáre