Začnite písať

AKČNÉ TIPY PR ČLÁNKY RODIČOVSTVO TESTOVANIE

Niekoľko tipov, ako sa správne starať o zúbky malých školákov

Okolo šiesteho roku života začínajú zvyčajne deťom vypadávať mliečne zúbky a postupne ich nahrádzajú zúbky trvalé. Od šesť do dvanásť rokov majú deti preto zmes mliečnych a trvalých zúbkov. Práve zdravé zuby a ďasná sú pre vaše dieťa základom celkového zdravia. Je na vás, rodičoch, aby ste dohliadali na ich zdravý vývin a to tak, že budete dbať na čistenie zúbkov vášho dieťaťa minimálne dvakrát denne a pomôžete mu osvojiť si základnú dentálnu rutinu. Ak ju navyše ešte aj premeníte na zábavnú hru, sú to body naviac pre vás.

Prerezávanie trvalých zúbkov

Keď vášmu dieťatku postupne vypadávajú mliečne zúbky a nahrádzajú ich trvalé, mali by ste ako rodič:

  • Dozerať na to, aby dieťa kývajúci sa zub neprehltlo alebo nevdýchlo v spánku;
  • povzbudzovať svoje dieťa, aby napriek kývajúcim sa zúbkom konzumovalo zdravé pokrmy,
  • obmedziť príjem cukru pre svoje dieťa,
  • dozerať na dodržiavanie rutiny čistenia zúbkov vášho dieťaťa aspoň 2x denne,
  • venovať zvýšenú pozornosť uvoľneným zubom a citlivým oblastiam,
  • netrhať vášmu dieťaťu zub skôr, ako bude naozaj uvoľnený, pretože by sa mohol zlomiť a spôsobiť dieťaťu bolesť a infekciu v zubnej dutine,
  • v prípade potreby navštíviť za účelom vytrhnutia mliečneho zuba lekára,
  • navštíviť zubného lekára vždy, ak sa vedľa nevypadnutého mliečneho zuba začne prerezávať trvalý zúbok.

Správne čistenie zúbkov v školskom veku

Približne od veku 6 rokov by malo byť vaše dieťatko schopné začať si čistiť zuby samé, avšak ešte nejaký čas pod vašim dozorom. Prinášame vám niekoľko tipov, ako dozerať na správne čistenie zúbkov vášho školáka a premeniť mu čistenie zúbkov na zábavnú a hravú činnosť:

Mentolová príchuť zubnej pasty, ktorú my, dospeláci tak milujeme pre jej pocit sviežosti, je pre deti príliš ostrá. Preto dbajme na to, aby sme deťom kúpili detskú zubnú pastu ich obľúbenej príchute, prípadne vo viacerých príchutiach (jahodová, melónová, žuvačková), aby si vaše dieťa mohlo vybrať tú svoju.

Kupujte svojmu školákovi zubnú kefku s mäkkými alebo extra mäkkými štetinkami. Čistenie zúbkov môže byť pre deti bolestivé aj kvôli ich rastúcim čeľustiam, citlivým ďasnám, vypadávajúcim mliečnym a prerezávajúcim sa trvalým zubom. Tvrdá zubná kefka by mohla ich bolesť či citlivosť ešte viac umocniť, čo by mohlo viesť k nepríjemným pocitom z čistenia zubov. Práve mäkké štetinky pomôžu deťom cítiť sa počas čistenia zúbkov sebaisto a pohodlne, čo je ten správny krok k zdravej dentálnej rutine.

Predstavte hravou formou svojmu dieťatku sonickú zubnú kefku Šupito a Lišiak. Jemné a šetrné SOFT vlákna kefky kmitajú a tým dopĺňajú štandardne vykonávané čistiace pohyby. Frekvencia 24 000 kmitov za minútu poskytuje jemnú účinnú starostlivosť o zuby a ďasná vášho školáka.

Vaše dieťa sa naučí, že pravidelná výmena hlavíc je tiež veľmi dôležitá. Rozstrapkané a pozohýbané vlákna znižujú efektivitu čistenia a môžu dráždiť ďasná. Preto odporúčame vymeniť hlavicu najneskôr raz za 3 mesiace alebo podľa stavu opotrebovania vlákien. V prípade prekonania infekčnej choroby (angína a pod.) sa tiež odporúča vymeniť čistiacu hlavicu, pretože baktérie prežívajú aj medzi vláknami zubnej kefky.

Čistenie zúbkov sonickou zubnou kefkou Šupito a Lišiak bude pre vaše dieťa obzvlášť zábavné preto, že načítaním QR kódu z obalu zubnej kefky vám Šupito a Lišiak (obľúbené rozprávkové postavičky inšpirované českým bábkovým filmom Myši patria do neba, ktorý vyhral 1. cenu v ocenení Český lev za najlepší animovaný film) pomôžu so správnym čistením zúbkov. V materiáloch k zubnej kefke nájdete rôzne úlohy, omaľovánky, rozvrh hodín a ďalšie iné aktivity určené pre rozvoj a podporu starostlivosti o zdravý chrup vašich detí. Ružová varianta má podobu myšky Šupito a oranžová lišiaka Bolebrucha. Súčasťou balenia sú tiež náhradné hlavice s veselým farebným LED podsvietením a 2-minútový detský časovač.

Urobte z čistenia zubov vášmu dieťaťu naozaj zábavu avšak takým spôsobom, aby si ho nespájalo so spaním. Po kúpeli ho prezlečte do pyžama, sadnite si spolu na dlážku v kúpeľni alebo na okraj vane pred zrkadlo a kým si ono čistí zúbky, vy mu spievajte nejakú pesničku určenú práve pre tento účel. Prípadne si umývajte zuby spolu s ním aj keď ešte nejdete spať. Ide len o príklad, ktorý mu ako rodič dávate. Predstavte postupne vášmu dieťatku aj ústnu vodu, dentálnu niť a jedno-kefku tak, aby malo už od útleho detstva po ruke všetky nástroje ku komplexnému zdraviu ústnej dutiny.

Zaujala vás myšlienka sonickej zubnej kefky pre vaše dieťatko vo veku 6+? Máme pre vás skvelú správu! Už o niekoľko dní sa budete môcť zapojiť do TESTOVANIA s Akčnými ženami a mamami, v ktorom vyberieme až 50 z vás, ktoré budú môcť so svojim dieťatkom tieto špičkové sonické zubné kefky vyskúšať a to ÚPLNE ZADARMO! Chceli by ste sa zapojiť? Dajte nám vedieť v komentároch a možno vyberieme práve vás.

 

Obrázky zdroj: Profimed, Freepik

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár