Začnite písať

RODIČOVSTVO

5 tipov ako prevychovať rozmaznané dieťa

rozmaznané dieťa

Rodičia rozmaznávajú svoje deti z najrôznejších dobre mienených dôvodov a často si to vlastne ani nepripúšťajú. Radi robíme radosť našim deťom a chceme im vytvoriť šťastné spomienky. Chceme, aby výlety do obchodov a reštaurácií boli príjemným zážitkom. Navyše, vzdať sa je často oveľa jednoduchšie ako povedať nie.

Mnohí rodičia sa tiež cítia vinní za čas, ktorý trávia preč od svojich detí najmä kvôli práci. Je to pochopiteľné. Keď máte len pár hodín denne na to, aby ste boli so svojimi deťmi, nechcete im pokaziť zábavu. Nie je nič zlé na tom, ak svojmu dieťaťu občas kúpite malú hračku alebo ho vezmete do zoo. No ak jeho prosbám podľahnete pričasto, zvyšujete riziko, že sa z neho stane rozmaznaný výmyselník.

Vašou úlohou je posilniť dobré správanie, nie zlé. Ale príliš často sa to deje naopak. V prieskume rodičov 42% čitateľov priznalo, že ich dieťa je rozmaznané a 80% si myslí, že rozmaznanosť detí ich teraz ovplyvní z dlhodobého hľadiska. Svojím deťom robíte hroznú medvediu službu, ak si budú namýšľať, že celý svet sa točí len okolo nich. Ak ste na to podobne, čítajte ďalej a dozviete sa, ako spoznáte, či máte doma rozmaznané dieťa a čo môžete urobiť, aby ste to zmenili.

Aké je rozmaznané dieťa?

Rozmaznané dieťa je hanlivý výraz pre deti, ktoré sa správajú sebastredne, nedospelo. Toto správanie vyplýva zo spôsobu, akým sú a/alebo boli vychovaní. Vyplýva to „zo zlyhania rodičov pri presadzovaní konzistentných, veku primeraných limitov,“ píše Americká akadémia pediatrov. A mnohé rozmaznané deti sú opísané ako „rozmarné“, „sebecké“ a/alebo „narcistické“.

Aké sú vlastnosti rozmaznaného dieťaťa?

Aj keď existuje mnoho spôsobov, ako zistiť, či je vaše dieťa rozmaznané, medzi najbežnejšie príznaky patria:

  • Neakceptuje slovo „nie“.
  • Nespokojnosť s tým, čo má.
  • Byť a/alebo konať sebecky, t.j. rozmaznané deti si myslia, že svet sa točí okolo nich.
  • Časté záchvaty hnevu.
  • Nevedia sa zmieriť s prehrou.
  • Rozmaznané deti tiež bojujú s dodržiavaním pravidiel, pretože si myslia, že sa na ne nevzťahujú.

Ako sa môžete vyhnúť výchove rozmaznaného dieťaťa?

Vyhnite sa ospravedlňovaniu za sklamania

Ospravedlnenie má svoje miesto v rodinnom živote – keď napríklad stratíte nervy alebo náhodou vyhodíte vzácne umelecké dielo svojho dieťaťa – ale netreba mať výčitky svedomia, že svojmu dieťaťu nemôžete kúpiť novú nablýskanú hračku alebo pár značkových topánok. Je prospešné vcítiť sa do ich sklamania, pretože tým dávate najavo, že rešpektujete jej pocity, len nehovorte o tom, čo to spôsobilo. Pomáhať dieťaťu prijať, že nedostane všetko, čo chce, je dôležitá životná lekcia.

Nediskutujte o svojich domácich pravidlách

Pokiaľ ide o pravidlá, nemali by existovať žiadne hádky ani debaty. Nekonečné hašterenie je zbytočné, pretože výsledok je vopred daný. Deti sa určite budú pokúšať vami stanovené hranice prekročiť, ale mali by ste ostať neoblomný. Najmä čo sa týka pravidiel o upratovaní a pomoci v domácnosti. Ak je to nutné, pripravte si s deťmi plagát, kde bude mať každý jasne určené svoje povinnosti. Vizuálne pomôcky skvele poslúžia nielen deťom ale aj vám, aby ste nestratili prehľad.

child

Zvládnite záchvaty hnevu

Žiadny rodič nerád počúva záchvat hnevu, či už od dieťaťa, ktoré odmieta opustiť obchod, alebo od tínedžera, ktorý vám pred nosom zabuchne dvere, pretože mu odmietate kúpiť nový mobilný telefón. Ale vzdať sa je oveľa horšie. Hlavným dôvodom, prečo sa dieťa bude naďalej takto správať, je to, že je úspešné. Nepodporujte ho v týchto prejavoch a ono to prestane… časom. Ak ste doma, jednoducho to ignorujte, pokiaľ vášmu dieťaťu nehrozí, že ublíži sebe alebo iným. Na verejnom mieste musíte prirodzene dávať pozor na svoje zúrivé dieťa, venovanie prílišnej pozornosti tomuto správaniu však prakticky zaručuje opakovaný výkon. Namiesto toho pokojne vezmite dieťa do auta, kým ho to neprejde. Keď si deti uvedomia, že s vami nedokážu manipulovať, keď urobia scénu, je menej pravdepodobné, že túto taktiku v budúcnosti vyskúšajú.

Naučte svoje deti stratenému umeniu trpezlivosti

Rozmaznané deti sa cítia oprávnené nielen dostať veci, ktoré chcú, ale chcú ich mať hneď. Žijeme vo svete okamžitého uspokojenia vďaka internetu a mobilom. Cez textovú správu môžete niekoho osloviť v priebehu niekoľkých sekúnd. Takmer na každú otázku, ktorá nám napadne, môžeme dostať odpoveď rýchlym vyhľadávaním Google. Vďaka funkciám Zoom a FaceTime môže vaše dieťa „vidieť“ babičku kedykoľvek sa mu zachce.

Tieto technológie spôsobujú, že si deti vytvárajú nerealistické očakávania, že dostanú to, čo chcú, keď to chcú. Toto ale vášmu dieťaťu nepomôže naučiť sa byť trpezlivým. Odmietnutie alebo aspoň odloženie splnenia jeho požiadaviek, pomôže vášmu dieťaťu rozvíjať sebadisciplínu a umožní mu prikladať vyššiu hodnotu veciam, ktoré dostáva. Je dôležité naučiť svoje deti zdržanlivosti a ísť im sami príkladom. Hľadajte príležitosti, aby vás videli čakať na veci, ktoré chcete. Ak napríklad v nákupnom centre uvidíte džínsy, ktoré ste sa rozhodli nekúpiť, dajte svojmu dieťaťu vedieť prečo. Povedzte: „Dobre sedia, ale moje staré džínsy vyzerajú stále dobre.“.

Darujte povzbudenie namiesto darčekov

Dieťa, ktoré dostáva odmenu za každý malý úspech, začne strácať prirodzenú túžbu vynikať vo veciach. Naproti tomu špecifická pochvala („Tvrdo ste pracovali na prihrávke a v dnešnom zápase sa vám to vyplatilo.“) zvýši jeho motiváciu. Je to skvelé pre ich sebavedomie. To znamená, že nie je nič zlé na ocenení úspechov vášho dieťaťa, či už je to za veľké úsilie pri stavaní blokovej veže alebo pozitívne vysvedčenie, pokiaľ to označíte skôr za oslavu než za odmenu. 

Rodičia nerobte túto CHYBU. Psychologička radí, ako správne chváliť svoje deti

Zdroj foto:
Angry parents photo created by karlyukav – www.freepik.com

Kids dress photo created by karlyukav – www.freepik.com

Sweet girl photo created by freepik – www.freepik.com

Tagy