Začnite písať

Uncategorized

V hniezde záchrany na Kramároch našli nehybné telíčko novorodenca

hniezdo záchrany

V utorok 19. apríla ráno sa v hniezde záchrany v Národnom ústave detských chorôb na bratislavských Kramároch našlo telo malého chlapčeka, ktorý už ale nejavil známky života. Podľa koronera tam musel ležať niekoľko dní. Kde sa stala chyba?

Zlyhanie signalizácie?

Na tento nález upozornil portál noviny.sk. „V priebehu dnešného dopoludnia sme v inkubátore hniezda záchrany našli dieťatko, žiaľ, bez známok života. Ihneď sme kontaktovali políciu a prípad riešime v súčinnosti s políciou. Je nám všetkým nesmierne ľúto tejto tragédie a sme plne súčinní s políciou pri vyšetrovaní príčin smrti dieťatka,“ doplnila Kamenická.

Ľútosť nad tragédiou vyjadrilo aj občianske združenie (OZ) Šanca pre nechcených, ktoré je iniciátorom hniezd záchrany v SR. Združenie zároveň poukazuje na to, že nemocnica, ktorej je hniezdo záchrany darované, sa zaväzuje starať nielen o dieťa, ale aj funkčnosť a hygienu samotného hniezda. Zabezpečenie funkčnosti systému spočíva v pravidelnom overovaní funkčnosti, teda v overovaní toho, či sa po každom otvorení hniezda rozozvučí alarm na novorodeneckom oddelení, čo je pre personál nemocnice signál počkať päť minút a následne hniezdo skontrolovať.

Chlapčeka si pravdepodobne nevšimol nikto, pretože podľa viacerých zdrojov TV JOJ zlyhala na hniezde záchrany signalizácia. Ide o zariadenie, ktoré má personálu hlásiť každý pohyb v inkubátore. Dokonca je miestnosť vybavená aj monitorovacou kamerou. Údajne v tom čase nič z toho nefungovalo.

Hniezda záchrany na Slovensku

Hniezda záchrany sú verejné inkubátory, kde môže matka odložiť svoje dieťa a dať mu tak šancu na život. Iniciátorom projektu je OZ Šanca pre nechcených. Prvé tri hniezda vznikli na Slovensku v roku 2004, dnes ich je už viac ako 20 v blízkosti väčších nemocníc. Podľa vyjadrenia združenia bolo od začiatku fungovania projektu zachránených už 77 detí, no podobný prípad ako z Kramárov sa ešte nestal. „Nevieme, čo sa vlastne udialo, a nemáme inú možnosť, než si počkať na oficiálne výsledky vyšetrovania,“ konštatuje združenie v stanovisku.

Do inkubátora môže matka odložiť dieťa do 6. týždňa po narodení. Dieťatko, ktoré v inkubátore skonči, je anonymné a právne voľné, čo znamená, že po zápise do matriky môže začať adopčný proces. Matka sa k dieťaťu, ktoré uložila do hniezda záchrany, môže vrátiť dovtedy, kým súd nevydá právoplatné rozhodnutie o adopcii dieťaťa, musí preto konať rýchlo. Po rozhodnutí súdu už biologická matka nemá na návrat k dieťaťu nárok.

Mnoho zúfalých matiek sa k odloženiu svojho bábätko môže uchýliť aj pod vplyvom rôznych psychických faktorov v podobe baby blues či popôrodnej depresie. Hniezda záchrany tak predstavujú možnosť ako sa matka k svojmu bábätku môže opätovne prihlásiť. Svedčí o tom aj štatistika združenia o návrate 11 bábätiek späť ich matkách v priebehu fungovania projektu.

Ilustračné foto: FB Hniezdo záchrany

Tagy