Začnite písať

CHOROBY

Zdravotníci upozorňujú, že medzi deťmi sa rozšírili ochorenia pečene a hepatitída

Zdravotníci upozorňujú, že medzi deťmi sa rozšírili ochorenia pečene a hepatitída. Viaceré prípady zápalu pečene sa objavili vo Veľkej Británii, v USA aj v Európe. V týchto prípadoch nebola zaznamenaná prítomnosť vírusov, ktoré zvyčajne spôsobujú infekčnú hepatitídu. Vedci predpokladajú, že príčinou šírenia týchto ochorení môže byť ochorenie COVID-19. Nie je, ale žiadny dôvod na paniku.

Čo je to hepatitída

Hepatitída je zápalové ochorenie pečene, ktoré spôsobuje poškodenie a deštrukciu pečeňových buniek. V spoločnosti sa zvykne nazývať žltačka. Hepatitída sa delí na akútne a chronické ochorenie. U detí so záhadným zápalom pečene sa prejavila akútna forma ochorenia. Akútna hepatitída je charakteristická náhlym začiatkom s výraznými ťažkosťami. Ochorenie zvyčajne ustúpi po dvoch mesiacoch. Vo výnimočných prípadoch môže viesť k zlyhaniu funkcie pečene. Zároveň sa hepatitída delí na hepatitídu typu A, B, C, D a E. U infikovaných detí sa neobjavil ani jeden z týchto typov, ale nový typ, ktorý zatiaľ nie je bližšie známy.

 

Prevencia voči hepatitíde

Chrániť deti pred hepatitídou môžeme najmä pravidelnou, dôslednou hygienou a vakcinačnou látkou proti akútnej hepatitíde. Očkovanie na hepatitídu nie je na Slovensku povinné, patrí len medzi odporúčané očkovacie látky. Na hepatitídu sa odporúča očkovať v prípade, ak dieťa žije  v nedostatočných hygienických podmienkach alebo ak cestuje do tropických krajín. Očkovanie pozostáva z dvoch dávok injekčne podanej očkovacej látky.

 

Prečítaj si: Rodičia, POZOR! Medzi deťmi koluje život ohrozujúca výzva

 

Prvé prípady ochorenia detí na zápaly pečene sa objavili vo Veľkej Británii. Podľa zdrojov BBC tam zatiaľ registrujú najvyšší počet prípadov v počte 74 detí. Niekoľko prípadov zaznamenali už aj viaceré Európske štáty, ako napríklad Dánsko, Holandsko, Írsko, Španielsko, ale aj Česká republika. Príčina vzniku ochorenia nie je známa. Niektorí vedci predpokladajú, že možnou príčinou môže byť prekonanie ochorenia COVID-19.

Pretože viaceré z prípadov infikovaných detí prekonali ochorenie COVID-19. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uviedla, že bez prešetrenia vírusu sa to nedá potvrdiť. Príčina ochorení pečene u detí tak môže byť aj celkom iná. Podľa Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) vyšetrovanie vzniku nákazy pokračuje vo všetkých krajinách, ktoré prípady nahlásili.

Na internete sa už začali objavovať dezinformácie súvisiace s očkovaním a novým ochorením hepatitídy. Odborníci upozorňujú, že žiadne z detí, u ktorých sa objavilo ochorenie pečene, nebolo zaočkované na COVID-19. Preto očkovacia látka na COVID-19 nemá žiadnu súvislosť s ochorením pečene a určite nezapríčinila vznik nového typu hepatitídy.

 

Prečítaj si: Jana Sliacka: Matky sú pre zamestnávateľa dobrou voľbou. Pracujú efektívnejšie a rýchlejšie

 

Podľa zdravotníkov nie je dôvod na paniku. Na Slovensku sa zatiaľ neobjavil ani jeden z prípadov tohto ochorenia. Zároveň upozorňujú, že nejde o žiadnu novú epidémiu na svete. Nie je sa čoho báť. Stačí prevencia v podobe dostatočnej hygieny. Poprípade môžete zvážiť očkovanie na hepatitídu, či je to u vášho dieťatka potrebné vám najlepšie poradí váš pediater.

 

Zdroj foto: Pexels

Tagy