Začnite písať

TEHOTENSTVO ZDRAVIE

Zmeny zraku počas tehotenstva: Čo by ste si mali všímať?

glasses

Tehotenstvo je krásnym obdobím v živote ženy. Okrem príjemných pocitov spojených s očakávaním príchodu nového života však so sebou nesie aj viaceré riziká, najmä zdravotného charakteru. Tak ako vplýva na trávenie, pohyb, spánok a iné oblasti, nevyhýba sa ani zraku. Na ktoré zmeny a riziká súvisiace so zrakom sa teda majú nastávajúce mamičky pripraviť?

Dočasná zmena dioptrií

Počas tehotenstva je typické kolísanie hladiny hormónov. V súvislosti so zrakom dávame do pozornosti najmä zvyšujúcu sa hladinu relaxínu (jeho hodnota narastá dokonca až 20-násobne). Ten má na svedomí rast elasticity tkanív, svalov a šliach, ktoré sa tak prispôsobujú prítomnosti plodu. Zapríčiňuje však aj znižovanie pevnosti očného bielka, čoho dôsledkom môže byť nárast mínusových dioptrií.

To znamená, že niektoré mamičky budú musieť začať nosiť okuliare do diaľky, krátkozrakým tehuľkám sa môže ich stav dokonca zhoršiť. U niektorých je uvedený stav nezvratný, avšak, netreba zúfať, existujú aj mamičky ktoré žiadne problémy nepocítili, dokonca, podľa niektorých sa im dioptria po pôrode upravila.

Okrem problémov s krátkozrakosťou nie sú ojedinelé ani zdvojené videnie či zahmlievanie pred očami. V každom prípade však nič nepodceňujte a ak pocítite tieto prejavy, včas navštívte očnú ambulanciu.

Tehotenský syndróm suchého oka

Hormonálne zmeny ovplyvňujú aj tvorbu sĺz. Tie sa tvoria menej, prípadne sú hustejšie. Nejde o žiadny vážny problém, komplikácie však môžu nastať u mamičiek, ktoré zvyknú nosiť kontaktné šošovky. Nedostatok tvorby sĺz však môže spôsobiť, že oči sa rýchlejšie vysušia a šošovky môžu páliť alebo rezať. Tehotným ženám sa preto odporúča vymeniť kontaktné šošovky za okuliare alebo aspoň obmedziť ich nosenie na čo najkratšiu, nevyhnutnú dobu. V prípade, že si chcú ženy pomôcť umelými slzami, aj tu sa treba mať na pozore, lebo rovnako ako iné lieky, ani všetky očné kvapky nemusia byť vhodné pre tehotné. Pri výbere sa preto poraďte s lekárom alebo lekárnikom.

S liekmi úzko súvisí aj ďalší bod. Ak plánujete podstúpiť operáciu očí, zákrok by ste mali absolvovať niekoľko mesiacov (odporúča sa polrok) pred plánovaným počatím. Vo výnimočných prípadoch sa totiž môže stať, že po operácii pacient musí užívať lieky – antibiotiká a lieky proti bolesti, čo je kontraindikáciou tehotenstva. Zákrok si teda plánujte s dostatočným predstihom a v prípade otehotnenia ihneď informujte svojho očného chirurga.

Ďalšie komplikácie

Okrem hormónov narastajú v tele aj tlaky a množstvo telesných tekutín. Tie majú za následok spôsobovanie opuchov, a to aj v oblastí očí. Zvýšený vnútroočný tlak, najmä počas pôrodu, môže zasa spôsobiť popraskanie ciev v očiach a dočasné začervenanie. Ide však, našťastie, o stav prechodný, ktorý by sa mal onedlho vrátiť do normálu. Inými neželanými stavmi počas tehotenstva v spojitosti so zrakom môžu byť aj migrény či zvýšená citlivosť na svetlo.

Ako všade, aj tu platí, že neexistuje žiadne všeobecné pravidlo a návod na prevenciu. Každý človek je unikátny, rovnako každá tehotná žena môže pociťovať prejavy tehotenstva inak. Niektoré ich nepostrehnú vôbec, iné iba minimálne, niektoré však potrebujú odbornú pomoc. Myslite preto na to, že uvedené riadky nenahrádzajú odborné rady, a svoj zdravotný stav konzultujte s lekárom. Tak ako v iných oblastiach, aj pri zraku platí, že je potrebné byť obozretný a venovať zvýšenú pozornosť svojmu zdravotnému stavu a preventívnym prehliadkam.

Zdroj foto: pexels.com

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár