Začnite písať

RODIČOVSTVO

Inšpirácie a tipy: ako naučiť deti jazdiť na bicykli?

Rodičia sa zväčša už v očakávaní tešia na to, až raz budú pri prvých krôčikoch alebo prvých slovách svojich detí. Tešia sa, až budú počuť jeho hlas, uvidia ho usmievať sa, hrať sa a stanú sa jeho sprievodcami na svete a naučia ho všetko nové. 

A na koľko sú Slováci náruživý cyklisti, jednou zo zručností, ktorú chcú svoje deti naučiť, je jazda na bicykli. 

Jazdiť na bicykli sa môže zdať ako hračka. Jednoducho len držíte riadidlá, šlapete a užívate si okolitej krajiny a vetru vo vlasoch. Spomeňte si ale na svoje začiatky. Na začiatku sa všetko nové zdá náročné a je treba sa to naučiť. Ako teda naučiť deti jazdiť na bicykli?

Kedy začať s deťmi jazdiť na bicykli? 

 Na rad prichádza otázka, kedy začať s deťmi jazdiť na bicykli. Väčšina rodičov je nadšená do cyklistiky a absolvuje prvé cyklovýlety s deťmi v cyklosedačkách. Už tak podporujú záujem detí o šport. Ale kedy je ten správny čas zabezpečiť deťom prvý bicykel? 

Univerzálna odpoveď na túto otázku neexistuje. Každé dieťa je iné – zatiaľ čo jedno sa hrnie všetko vyskúšať bez zábran už v 3 rokoch, iné sa boja ešte pred nástupom do školy. Preto je treba zvážiť individualitu každého dieťaťa. 

Ideálny vek, kedy začať dieťa učiť na bicykli je v však v rozmedzí 3 až 8 rokov. V priemere sa deti naučia jazdiť na bicykli okolo 5. roku života. 

Ešte predtým, než sa dieťa začne učiť na bicykli… 

V období, keď ešte nie je ten správny čas na to, aby bol deťom zverený do rúk bicykel, môžete predsalen pracovať na tom, aby raz vaša ratolesť mala k jazde na bicykli kladný vzťah. Ako na to? 

Trénujte rovnováhu

Rovnováha je schopnosť, ktorú jazda na bicykli bezpochyby vyžaduje. Podporovať rozvoj rovnováhy môžete rôznymi schopnosťami. 

TIP: Pomôžte deťom rozvíjať stabilitu, rovnováhu a pohybové činnosti už odmala s pomocou detských preliezačiek. 

Trénovať rovnováhu je dôležité nielen pre pohybové aktivity, rovnováha môže ovplyvniť tiež koncentráciu v škole a vykonávanie bežných, každodenných činností. Zároveň rovnováha pomáha deťom získať potrebnú sebadôveru. 

A ako konkrétne rovnováhu trénovať? 

  • Zabezpečte deťom balančné podložky, pologule a lávky pre rozvoj rovnováhy a koordinácie
  • Nechajte deti balancovať na obrubníku alebo ich vezmite na kladinu
  • Zaobstarať domov môžete tiež napríklad kolobežky

Začnite na odrážadle! 

Od chvíle, keď dieťa zvláda chôdzu, môžete začať s detským odrážadlom. Aj odrážadlo totiž pomáha s rozvojom rovnováhy, navyše sa dieťa rýchlo zoznámi so základnými princípmi zatáčania, ktoré sa mu budú tiež do budúcna hodiť. Zároveň sa dieťa naučí lepšie odhadnúť vzdialenosť. 

Odrážadlo môže dieťaťu pomôcť nabrať silu nielen do nôh, ale aj do celého tela. Sed na sedadle môže mať pozitívny vplyv na rozvoj bedrových kĺbov a dieťa sa tiež veľmi rýchlo naučí rovnováhe a koordinácií pohybov, ktoré sú pri jazde potreba. 

Následne, dieťa môže z odrážadla prejsť na: 

  • Detskú trojkolku, ktorá má oproti klasickému odrážadlu aj šlapky a dieťa sa tak učí podobnému pohybu ako na bicykli, šlapanie je totiž základ
  • Po 2. roku veku je možné prejsť tiež na jednostopové odrážadlo, na ktorom sa ešte viac upevňuje schopnosť rovnováhy dieťaťa
  • Dobrým pomocníkom môže byť tiež kolobežka 
  • Rodičia často využívajú tiež ťažné tyče

Prvé pokusy o jazdu na bicykli

Blíži sa podľa vás chvíľa, kedy môžete dieťaťu zaobstarať bicykel a naučiť ho na ňom jazdiť? Super! Tak ideme na to! 

Obrňte sa trpezlivosťou a buďte motivátormi 

Naučiť dieťa jazdiť na bicykli vyžaduje aj vašu psychickú pripravenosť. Sami určite najlepšie viete, aké vaše dieťa je, ako sa stavia k neúspechu a ako je treba ho motivovať. 

Zatiaľ čo niektoré deti idú do všetkého po hlave a po každom páde sa zdvihnú okamžite späť a sadnú na bicykel, iné sú plačlivé a bojácne. 

Musíte byť trpezliví a pokiaľ sa hneď nedarí, nezúfajte a skúšajte to ďalej. V prípade, že máte pocit, že jazda na bicykli vaše deti frustruje a aj vás psychicky veľmi vysiluje, možno sa oplatí ešte nejaký ten mesiac počkať a skúsiť to znova. 

Vyberte správny prvý bicykel

Snažte sa deťom vytvoriť čo najlepšie podmienky pre zvládnutie jazdy na bicykli. Jednou z nich je výber správneho bicyklu. 

Prvý faktor, ktorý by ste mali zvážiť je veľkosť bicyklu. Trúfame si povedať, že dokonca ten najdôležitejší. Keď je bicykel tak akurát veľký, stáva sa pre dieťa ľahko ovládateľný. Dieťa, by na bicykli malo dosiahnuť zo sedadla oboma nohami na zem a tiež pri sedení dosiahnuť na riadidlá. 

Pomôcť vám môžu pri výbere aj ďalšie faktory, ako je: 

  • vekové odporúčanie výrobcu bicyklov
  • váha samotného bicyklu
  • prítomnosť nožnej brzdy, ktorá je pre deti do 6 rokov fyziologicky lepšia než brzda ručná
  • veľkosť rámu
  • cena a kvalita
  • preferencie dieťaťa – keď si dieťa vyberie bicykel samo, bude mať pravdepodobne väčšiu motiváciu chcieť sa na ňom naučiť jazdiť

Pomocné kolieska: áno alebo nie? 

Až sa začnete hlbšie zaujímať o to, ako naučiť deti jazdiť na bicykli, skôr či neskôr narazíte na problematiku pomocných koliesok. Zatiaľ, čo niektorí na pomocné kolieska nedajú dopustiť, iní na nich nenechajú suchú niť. 

Ne!

Hlavným dôvodom, prečo sú niektorí ľudia proti pomocným kolieskam, je ten, že kolieska podporujú nesprávny návyk pri držaní rovnováhy. Deti sa na ne jednoducho spoliehajú a potom, keď sa kolieska odmontujú, začínate v podstate znova. Preto je lepšie začať podľa zástancov tejto teórie bez nich. 

Áno!

Pomocné kolieska môžu podľa ich zástancov deťom veľmi pomôcť, hlavne tým bojácnym a neistým. Niektorým deťom trvá dlhšiu dobu než pochopia princíp šlapania a hrozia im častejšie pády a s tým spojený aj odpor k jazde na bicykli. Preto nie je dobré kolieska zatracovať. 

Konečné rozhodnutie, či áno alebo nie, je však na vás ako na rodičovi. 

Nezabudnite zaobstarať tiež helmu a ďalšie bezpečnostné prvky

A nie je to len bicykel, ktorý je potreba pred prvou jazdou zabezpečiť. Nezaobídete sa ani bez ďalších prvkov. Do povinnej výbavy detských cyklistov patrí v každom prípade helma. Helmu je dôležité správne upevniť – len tak totiž dokáže v prípade pádu zachrániť život. 

Obzvlášť pre malých jazdcov začiatočníkov odporúčame zabezpečiť tiež chrániče. Chrániče na kolená, lakte a zápästia dokážu dieťa zachrániť pred rozbitými a odretými končatinami ušetria tak deťom možno aj pár slzičiek. 

Zároveň je dobré vybaviť deti aj reflexnými prvkami, aby boli na bicykli dobre vidieť. Môže ísť o najrôznejšie reflexné pásky alebo oblečenie. Na škodu nie je ani reflexné vybavenie bicykla, napríklad v podobe svietiacich led ventilov alebo rôznych svietiacich samolepiek. 

TIP: Pre bezpečnú jazdu na bicykli je potreba tiež kvalitná a pevná obuv. 

Ako na bezpečnú jazdu na bicykli? 

Pokiaľ chcete pre bezpečnosť vašich detí urobiť pri výuke jazdy na bicykli čo najviac, odporúčame dodržiavať aj nasledujúce zásady: 

  • Vysvetlite deťom základy cestnej premávky
  • Nenechávajte deti na cestách a pri učení sa jazde na bicykli bez dozoru dospelej osoby, ktorá by mala mať situáciu pod palcom
  • Vyhýbajte sa frekventovaným cestám, naopak vyhľadávajte cyklochodníky 
  • Pozornosť detí, by mala byť zameraná iba na jazdu na bicykli, vyvarujte sa preto používaniu sluchátok alebo nadmernému rozprávaniu sa pri jazde

TIP: Viete, ako naučiť deti bezpečnosti v doprave hravou formou? Niekedy to môže byť oriešok. 

Výber vhodného terénu pre prvé jazdy

Pre učenie sa akejkoľvek novej činnosti potrebuje väčšina ľudí pokoj. Je teda logické, že aj prvé jazdy na bicykli by mali prebiehať v pokojnom prostredí. Najlepšie niekde, kde nejazdia autá a vy sa tak môžete sústrediť iba na bicykel a vaše dieťa. 

Pre učenie sa jazde na bicykli sú vhodné prázdne parkoviská a cesty, cesty v obytných zónach alebo málo používané cyklochodníky. 

Výuka jazdy na bicykli

Keď máte vybraný správny bicykel aj miesto, kde budete s dieťaťom prvé jazdy skúšať a zároveň ste obrnení trpezlivosťou, nezostáva než vyraziť. 

Na začiatok je dobré dieťaťu vysvetliť, ako vlastne bicykel funguje – ako sa šlape, riadi a brzdí. Nie je odveci mu to ukázať aj na svojom bicykli. Dôležitým krokom je naučiť dieťa brzdiť. Vedieť zastaviť okamžite a v každej situácií je totiž v premávke veľmi dôležité. 

Najlepšie pri učení jazdy na bicykli urobíte, keď spočiatku budete dieťa pridržiavať, najlepšie za zadnú časť sedadla. Akurát sa trochu nabeháte, keď dieťa šliapne do pedálov. Akomile máte pocit, že to dieťa zvládne, stačí ho pustiť a ide! 

Nikdy dieťa pri jazde na bicykli nepridŕžajte za krk alebo tričko. 

Najťažšie sú pri jazde na bicykli rozjazdy, preto pamätajte, že s tými dieťaťu budete pomáhať pravdepodobne aj potom, čo už zvládnu jazdu. 

Prečo je bicykel super? 

Jazda na bicykli prináša do života detí (aj dospelých) množstvo benefitov, a to nielen tých zdravotných. Medzi prínosy jazdy na bicykli patrí: 

  • Cyklistika nie je náročný šport a naučiť sa ho môže každé zdravé dieťa
  • Jazda na bicykli zlepšuje psychickú pohodu, deti sú potom menej unavené
  • Zlepšuje sa koncentrácia, sústredenie a koordinácia pohybov
  • Pri jazde na bicykli sa rozvíja sila a rovnováha dieťaťa 
  • Pri jazde na bicykli sa znižuje riziko vyššieho krvného tlaku a obezity
  • Jazda na bicykli nezaťažuje kĺby 
  • Deti sa vďaka jazde na bicykli môžu naučiť pravidlám cestnej premávky a bezpečnosti v doprave
  • Zvyšuje sa socializácia detí

Alena Mrvíková, PoctiveSEO.sk