Začnite písať

Uncategorized

10 najznámejších žien v biznise

v biznise

Podľa Guinessovej knihy rekordov, prvá žena, ktorá si sama zarobila milión, Madam CJ Walkerová, mala pred smrťou v roku 1919 viac ako milión dolárov. Dokázala ho zarobiť, hoci nesmela ani len voliť.

Ženy majú vo svete volebné právo približne sto rokov. Pomaly sa už ani nehovorí, že „svet patrí mužom“ a ženy vynikajú vo všetkých dôležitých oblastiach, od hudby a zábavy až po technológie a podnikanie.

V tomto článku predstavujeme 10 aktuálne najslávnejších žien v biznise. Hoci nejde ani tak o ich bohatstvo, ako skôr o obľúbenosť a úspechy, spomenieme aj ich majetok. Určite vás to nesmierne zaujíma.

1. Gina Rinehartová

Narodená: 9. februára 1954, Perth, Austrália

Vzdelanie: Škola svätej Hildy

Čistý majetok: 29,9 miliardy dolárov

Austrálska miliardárka Georgina Hope „Gina“ Rinehartová je prvou v našom zozname najpopulárnejších podnikateliek. Je nielen najbohatšou osobou v Austrálii, ale patrí aj k desiatim najbohatším ženám sveta, keďže nahromadila osobný majetok takmer 30 miliárd USD.

Rinehartová je od smrti otca v roku 1992 predsedníčkou ťažobnej spoločnosti Hancock Prospecting Group. Hoci prevzala skrachovaný podnik, zvrátila jeho osud a firma v súčasnosti produkuje viac ako 30 miliónov ton železa ročne.

2. Sheryl Sandbergová

Narodená: 28. augusta 1969, Washington, DC, USA

Vzdelanie: Harvard Business School

Čistý majetok: 1,6 miliardy dolárov

Prevádzková riaditeľka spoločnosti Meta, Sheryl Kara Sandbergová, bola označovaná za technologickú manažérku, aktivistku a autorku. V roku 2012 ju časopis Times zaradil medzi 100 najvplyvnejších ľudí. V čase písania tohto článku je tiež na 36. mieste v zozname Forbes najvplyvnejších žien .

Pred nástupom do spoločnosti Google v roku 2001 pracovala Sandbergová pre Svetovú banku a Ministerstvo financií USA. Facebook ju ulovil v roku 2008 a čoskoro sa stala členkou predstavenstva a odvtedy pôsobí ako prevádzková riaditeľka spoločnosti.

3. Indra Nooyiová

Narodená: 28. októbra 1955, Chennai, India

Vzdelanie: Yale School of Management

Čistý majetok: 290 miliónov dolárov

Indra Nooyiová je indicko-americká obchodná manažérka, ktorá v roku 2017 získala titul 2. najmocnejšej ženy v rebríčku Forbes. V roku 1994 nastúpila do spoločnosti Pepsi a zohrala kľúčovú úlohu pri reštrukturalizácii a diverzifikácii výrobcu nealkoholických nápojov. Spoločnosť z nej v roku 2001 spravila finančnú riaditeľku a v roku 2016 sa stala generálnou riaditeľkou.

V roku 2019 Amazon oznámil príchod dvoch nových členov do predstavenstva. Hádate správne – Nooyiová bola jednou z nich. Je tiež členkou predstavenstva Medzinárodnej kriketovej rady.

4. Cher Wangová

Narodená: 14. septembra 1958, Taipei, Taiwan

Vzdelanie: Kalifornská univerzita, Berkeley

Čistý majetok: 8,8 miliardy dolárov

Cher Wangová, predsedníčka a spoluzakladateľka HTC je dnes jednou z najpopulárnejších žien v biznise. Vyštudovala ekonómiu na Kalifornskej univerzite v Berkeley a potom v roku 1981 nastúpila do spoločnosti First International Computer. V roku 1987 bola spoluzakladateľkou firmy VIA a o desať rokov neskôr, v roku 1997, bola pri zakladaní ešte úspešnejšieho HTC.

Cher Wangová si odvtedy zabezpečila pozíciu jednej z najmocnejších žien sveta. Forbes o nej kedysi hovoril ako o „najmocnejšej žene v oblasti bezdrôtovej komunikácie“. V súčasnosti je stále aktívna v HTC a u výrobcu čipsetov VIA.

5. Denise Coatesová

Narodená: 26. septembra 1967, Spojené kráľovstvo

Vzdelanie: Univerzita v Sheffielde

Čistý majetok: 5,3 miliardy dolárov

Každý, kto sa zaujímal o tváre za niektorými najlepšími stránkami s hazardnými hrami sveta, pozná generálnu riaditeľku Bet365 Denise Coatesovú. Na vysokej škole študovala účtovníctvo a už vo veku 22 rokov riadila stávkové kancelárie, kde sa rýchlo vypracovala na manažérsku pozíciu.

Po predaji rodinných stávkových kancelárií spoločnosti Coral v roku 2001 založila Bet365. Jej nový počin si len o tri roky neskôr získal približne 22 miliónov používateľov. Spoločnosť má v súčasnosti viac ako 4 600 zamestnancov a ročne sprostredkuje stávky v hodnote vyše 45 miliárd dolárov.

6. Susan Wojcická

Narodená: 5. júla 1968, Santa Clara, Kalifornia, USA

Vzdelanie: UCLA Anderson School of Management

Čistý majetok: 815 miliónov dolárov

Wojcická pracuje v technologickom priemysle už viac ako dve desaťročia. Kedysi bola manažérskou konzultantkou v Inteli. V roku 1998 v jej garáži vznikol Google a v roku 1999 sa stala prvou marketingovou manažérkou spoločnosti.

Americká výkonná riaditeľka poľského pôvodu je od roku 2014 generálnou riaditeľkou YouTube. V roku 2019 sa stala 12. najmocnejšou ženou časopisu Forbes a 44. „self-made“ ženou USA.

7. Oprah Winfreyová

Narodená: 29. januára 1954, Mississippi, USA

Vzdelanie: Štátna univerzita v Tennessee

Čistý majetok: 2,6 miliardy

Kto by nepoznal Oprah Gail Winfreyovú a jej najdlhšie bežiacu dennú talk show s vyše 25 sériami? Je to podnikateľka so všestranným talentom, s úspechmi v herectve, moderovaní talkshow, produkcii a filantropii.

Oprah sa na zozname Forbes najmocnejších žien sveta zaradila na 20. priečku. Získala si aj uznanie ako 10. „self-made“ žena v USA.

8. Folorunsho Alakijová

Narodená: 15. júla 1951

Vzdelanie: Pitman’s Central College, Londýn

Čistý majetok: 1 miliarda dolárov

Toto meno nebudete často počuť. Napriek tomu má meno nigérijskej podnikateľky dobrý cveng vo viacerých odvetviach, od módy až po ropu.

Alakijová začínala ako podnikateľka v módnom priemysle, no potom sa začala zaujímať o lukratívnejšie obchody, ako je ropa. Teraz je podpredsedníčkou nigérijskej spoločnosti na prieskum ropy Famfa Oil. Forbes ju do zoznamu zaradil ako druhú najvplyvnejšiu ženu v Afrike a 87. najvplyvnejšiu na svete.

9. Wang Laichunová

Narodená: 1966/1967, Čína

Vzdelanie: Shenzhen Graduate School of Tsinghua University

Čistý majetok: 9,1 miliardy dolárov

Nestáva sa často, aby ste našli miliardára, ktorý si nie je istý, kedy sa narodil. No Laichunová má celkom pôsobivý počet nasledovníkov a ešte pôsobivejší zostatok na účte v banke. Zaradila sa medzi z najmladších miliardárov na svete, ktorí si svoj majetok nahonobili sami.

Je spoluzakladateľkou a predsedníčkou čínskeho výrobcu elektroniky Luxshare Precision Industry Co., Ltd. Jej spoločnosť dodáva väčšinu dielov pre Apple.

10. Arianna Huffingtonová

Narodená: 15. júla 1950, Atény, Grécko

Vzdelanie: University of Cambridge a Girton College

Čistý majetok: 100 miliónov dolárov

Grécko-americká podnikateľka, autorka a publicistka – to sú niektoré z titulov, ktoré nájdete vedľa mena Arianny Stassinopoulos Huffingtonovej. Je spoluzakladateľkou Huffington Post, založila Thrive Global a napísala najmenej 19 kníh.

Arianna sa objavila na významných zoznamoch ako napríklad 100 najvplyvnejších ľudí (časopis Time) a najmocnejšie ženy (Forbes).

Titulná foto: wikipedia.org

Tagy