Začnite písať

Uncategorized

Viete, ako sa pripraviť na stanovanie s deťmi, aby bolo krásnym a dobrodružným zážitkom?

Letné prázdniny sa rýchlo blížia a je načase začať premýšľať o tom, kam sa s deťmi vydáte na dovolenku. Chcete deťom dopriať nový dobrodružný zážitok a naučiť ich nielen láske k prírode? Vyrazte spoločne pod stan. 

Prečo vyraziť s deťmi pod stan? 

Stanovanie, kempovanie alebo spanie pod širákom – to všetko prináša celej rodine nezabudnuteľné zážitky. A prečo vyraziť s deťmi pod stan? Prinášame niekoľko dôvodov, prečo takú dovolenku zvážiť. 

Deti si vybudujú vzťah k prírode

Väčšina detí dnes bohužiaľ trávi voľný čas doma, pri televízií, počítači a mobile. Ihriská často zívajú prázdnotou. Alebo aspoň nie sú také plné ako pred desiatkami rokov, kedy internet neexistoval. 

Pritom pobyt v prírode prináša pre život množstvo benefitov. Ľudia majúci kladný vzťah k prírode žijú zdravší život a majú lepšiu imunitu. Vedeli ste, že pobytom v prírode môžete podporiť rozvoj kreativity u detí? Navyše mnoho štúdií potvrdzuje, že pobyt vonku pozitívne ovplyvňuje rozvoj kognitívnych schopností. 

Stanovaním ku zdraviu

Pobyt v prírode prináša tiež množstvo benefitov pre zdravie. Čerstvý vzduch pomáha: 

  • k lepšej regenerácií
  • k lepšej činnosti imunitného systému
  • udržaniu si pevného duševného zdravia

Noví priatelia 

Pokiaľ sa rozhodnete vyraziť do niektorého slovenského kempu, určite narazíte aj na ďalšie rodiny, ktoré vyrazili na podobnú dovolenku ako vy. Pre deti je príležitosť stanovania tiež príležitosťou nájsť si nových priateľov. 

Samostatnosť

Stanovanie prináša tiež množstvo príležitostí pre rozvoj samostatnosti detí. V prírode totiž nie je taký komfort ako doma a všetci sa musia zapojiť do práce – zájsť do lesa pre drevo na večerný táborák, umyť si po sebe riad alebo ísť pre vodu? Žiadny problém!

Prečítajte si aj ďalšie tipy, ako môžete viesť deti k samostatnosti a zodpovednosti. 

Photo by Bambi Corro on Unsplash

Než pod stan vyrazíte…

Než pod stan s deťmi vyrazíte, je dobré vyskúšať si, či je to pre vás a hlavne pre vaše deti to pravé. Niektoré deti si cestu k stanovaniu nájdu až v neskoršom veku, niektoré spanie v stane bohužiaľ nechytí vôbec. 

Preto odporúčame predtým, než sa vydáte niekam ďalej, vyskúšať si spanie v stane napríklad na záhrade, 1 alebo 2 noci. Pokiaľ deti noc v stane hravo zvládnu, môžete sa zbaliť a vyraziť za dobrodružstvom! 

Kam vyraziť pod stan? 

Možností, akú dovolenku pod stanom zvoliť a na aké miesta vyraziť, máte hneď niekoľko. Miesto vyberajte tiež s ohľadom na svoje deti. Je dobré, keď sa v kempe nachádza napríklad detské ihrisko alebo iné vyžitie pre deti. 

A kam vyraziť pod stan? Ponúka sa dovolenka v kempe aj mimo neho – v prípade, že sa rozhodnete stanovať mimo kempu, dajte pozor, aby stanovanie bolo vo vami zvolenom mieste dovolené. 

Tip pre oteckov: Ako skĺbiť záľubu v rybárstve s rodinnou dovolenkou?

A akú dovolenku zvoliť? To záleží na vás. Utáboriť sa môžete v kempoch u priehrad a rybníkov, kde môžete využívať možnosť kúpania či rybárčenia.  Vo väčších kempoch je zväčša možnosť aj vodných športov a ďalšieho vyžitia pre deti aj dospelých. 

Ďalšou možnosťou je napríklad aktívna dovolenka na bicykloch, kedy môžete s batohom na chrbte prechádzať z kempu do kempu alebo táborenie v horách, kde môžete pravidelne vyrážať na rôzne túry. 

Krásne miesta pre kempovanie nájdete po celej republike. Pokiaľ sa chystáte vyrážať na túry alebo vykonávať rôzne športy, nezabudnite ani na cestovné poistenie a poprípade aj pripoistenie

Ako vybrať stan pre rodinu? 

Ak si chcete dovolenku pod stanom užiť, je treba vybrať čo najvhodnejší stan pre vás a vašu rodinu. 

Pokiaľ vyrážate v počte napríklad 4 ľudí, dvaja rodičia a dve deti, určite sa vyplatí stan aspoň s dvoma spálňami, teda stan priestornejší a väčší. Ak má stan priestornú predsieň, môžete do nej umiestniť napríklad aj bicykle. Záleží hlavne na tom, čo od stanu očakávate. 

Pri výbere stanu sa ale zaujímajte aj o ďalšie parametre, nie len o veľkosť stanu, a to: 

  • nepremokavosť stanu, tzv. tropiko, odporúčame vyberať aspoň tie s toleranciou 3000 mm vodného stĺpca
  • podlážka stanu by mala byť tiež nepremokavá, aspoň 5000 mm vodného stĺpca
  • konštrukcia stanu
  • záruka stanu

a ďalšie

Poznáte tieto tipy na rodinné výlety so psom? 

Čo všetko zbaliť na dovolenku pod stan? 

Aby bola dovolenka pod stanom naozaj krásnym a dobrodružným zážitkom, musíte sa hlavne cítiť dobre. K tomu je potreba nezabudnúť zbaliť kopu vecí, ktoré zaistia vaše potreby a spríjemnia váš pobyt. 

Napíšte si zoznam 

Aby ste na nič nezabudli, odporúčame napísať si už doma zoznam vecí, ktoré si pod stan chcete zobrať. Balenie vecí na dovolenku tak môže prebehnúť v pokoji. Pre väčšiu prehľadnosť môžete veci rozdeliť do kategórií ako: 

  • balenie a spanie 
  • výbava kuchyne 
  • oblečenie a obuv na dovolenku
  • drogéria a hygienické potreby 
  • zábava pod stan 

a ďalšie 

Bývanie a spanie pod stanom 

Okrem stanu budete pre kvalitný spánok potrebovať aj ďalšie veci, patria medzi ne: 

  • Deky
  • Spacák
  • Karimatka, prípadne nafukovacia matrac
  • Vankúše

Pre väčší pôžitok z pobytu v prírode môžete pribaliť tiež hamaku. Viete, čo je to hamaka a k čomu slúži?

TIP: Pri bývaní v stane sa nezaobídete ani bez ďalších vecí, ako je napríklad baterka a campingový nábytok. 

Výbava do kempingovej kuchyne  

Chýbať by nemalo tiež vybavenie pre varenie v prírode, teda pokiaľ sa nechcete stravovať po celú dobu v reštauráciách. Potom budete potrebovať plynový varič a základný kempingový riad. Jedlo z ešusu navyše chutí úplne inak než to uvarené doma, takže odporúčame vyskúšať. 

V kempingovej kuchyni určite okrem variča využijete aj cestovný gril, panvice, hrnce, ešusy, príbory, varešky, nože, otvárač, cestovnú rýchlovarnú kanvicu, termosku, hubky na riad, utierky a ďalšie. 

Oblečenie pod stan 

Oblečenie pod stan vyberajte hlavne podľa aktivít, ktoré sa chystáte robiť a zohľadnite tiež predpoveď počasia. Hodiť sa bude určite outdoorové a športové oblečenie. V lete do kempu nezabudnite zbaliť tiež plavky, pokrývku hlavy a mikinu či nepremokavú bundu pre chladné večery. 

TIP: Pri balení myslite tiež na bezpečnosť a pribaľte oblečenie s reflexnými prvkami. Zaistíte tak vašu väčšiu bezpečnosť na cestách. 

Hygienické potreby

Hygienické potreby odporúčame zbaliť ako na každú inú dovolenku, nezabudnite na: 

  • zubné kefky a pastu
  • sprchové gély
  • deodorant
  • hrebeň a gumičky
  • toaletný papier
  • kapesníky, uteráky 

a ďalšie 

Hodiť sa vám môže aj prací prášok a šnúra na prádlo. 

Zábava pod stan 

A čo nesmie chýbať v žiadnom prípade, obzvlášť ak cestujete s deťmi? Zábava! Pribaľte karty a spoločenské hry, knižky, vybavenie na bedminton alebo loptu pre plážový volejbal. Nezabudnite ani na nafukovacie hračky do vody a potápačské okuliare. 

TIP: Pre deti môžete pribaliť ich obľúbené hracie detské stany, ktoré využijete s deťmi napríklad na pláži ako úkryt pred slnkom. 

Ďalšie vybavenie 

Pokiaľ sa chystáte venovať na dovolenke najrôznejším aktivitám, ktoré vyžadujú špecifické vybavenie, nezabudnite si zbaliť aj to. 

Zároveň sa na žiadnej dovolenke samozrejme nezaobídete bez peňazí, dokladov a fotoaparátov pre zaznamenávanie spomienok do rodinného fotoalbumu. 

Aktivity vhodné na dovolenku pod stan 

A na záver to najdôležitejšie. Neviete si predstaviť, že by napríklad týždeň pod stanom mohol vaše deti baviť? V tom prípade si prečítajte naše tipy, ako deti pod stanom zabaviť a aký program pre ne vymyslieť. 

  • Základom je naozaj nezabudnúť zobrať zábavu pre deti – dni aj večery potom môžete stráviť hraním hier, čítaním knižiek či kreslením. Také aktivity na dovolenke oceníte hlavne behom upršaných dní
  • Pokiaľ sa chystáte cez deň vyrážať na túry alebo na cyklovýlety, máte vyhraté a o zábavu cez deň je tiež postarané
  • Zabaviť deti (aj vás) môžu pri vode vodné športy – a pokiaľ vás nelákajú práve vodné športy, existuje množstvo ďalších spôsobov, ako sa pri vode zabaviť. Môžete stavať hrady z piesku, potápať sa alebo usporiadať vodnú bitku
  • Vyrážať môžete aj do blízkych lesov, kde tiež určite vymyslíte zábavu. S malými deťmi môžete stavať domčeky pre lesných škriatkov, pre starších pripraviť napríklad honbu za pokladom
  • Plánovať môžete tiež rôzne výlety po okolí alebo si vyjsť na šlapadle či lodičke 
  • Večernou zábavou môže byť aj opekanie špekáčikov alebo spievanie pri ohni. Ak vyrážate pod stan aj s inými rodinami, môžete pre deti nachystať nočnú bojovku alebo cestičku odvahy 
  • Využiť prírody môžete tiež pri tvorbe herbára. Viete, ako s deťmi vytvoriť pekný herbár z rastlín? 

Pokiaľ vás teda láka vyraziť s deťmi pod stan, nebojte sa toho! Odvážnemu šťastie praje. Veríme, že sa s našimi typmi už nie je čoho báť. Vyskúšajte si na záhrade, či pre vás a vaše deti je stanovanie to pravé a pokiaľ všetko vyjde ako má nanečisto, neostáva iné než v lete vyraziť za dobrodružstvom!

Alena Mrvíková, PoctiveSEO.cz

Tagy