Začnite písať

ZDRAVIE

Dieťa zjedlo niečo, čo by nemalo. Kedy treba ísť na pohotovosť a kedy radšej počkať?

baby

Zjedlo vaše dieťa predmet, ktorý do úst nepatrí? Niekedy stačí naozaj chvíľka nepozornosti. Netreba však panikáriť. Niektoré predmety nie sú pre deti po konzumácii životu nebezpečné. Kedy je teda vhodné počkať a kedy je už nutné vyhľadať lekársku pomoc? 

V prípade malých detí je vhodné dbať na to, v akom prostredí sa pohybujú a aké typy predmetov majú na dosah. Bábätká sú totiž typické tým, že svoje prostredie spoznávajú cez ústa. Aj to je dôvod, prečo všetky predmety musia „ochutnať“. No aj pri väčších deťoch sa môžu vyskytnúť prípady, kedy zo zvedavosti alebo nepozornosti vypijú či prehltnú materiály a predmety, ktoré do ich úst nepatria.

Rodičia by si mali v takej chvíli udržať chladnú hlavu. Základom je zistiť, o aký predmet sa jedná. Pokiaľ je dieťa ešte malé a nedokáže povedať, čo mohlo skončiť v jeho ústach, je lepšie zvoliť preventívny prístup a navštíviť lekára. V prípade, že dieťa dokáže vysvetliť o aký predmet by sa mohlo jednať, rodič dokáže už lepšie zvážiť, či je nutné vyhľadať lekársku pomoc alebo si s tým organizmus dieťaťa poradí prirodzenou cestou.

Pripravili sme si prehľad najčastejších vecí a materiálov, ktoré môžu nedopatrením skončiť v detských ústach a aj to, ako sa zachovať po ich konzumácii.

Dieťa zjedlo sklo

Konzumáciu kúskov skla alebo predmetov s ostrými hranami netreba podceňovať. Kúsky skla môžu náhodne skončiť v nápojoch či jedle pri neopatrnej manipulácii so sklenenými obalmi. Alebo sa sa k nim dieťa môže dostať v prípade, že sa hrá s predmetmi nevhodnými jeho veku alebo natrafí na zabudnutý kúsok po rozbitom pohári. Riziká konzumácie sklenených črepov so sebou nesú možnosť poranenia vnútorných orgánov. Sklo navyše nie je viditeľné pri röntgenovom vyšetrení, čo celú situáciu sťažuje aj lekárom.

Ako postupovať

Ak máte podozrenie, že dieťa mohlo skonzumovať malé črepiny spolu s jedlom, netreba prepadať panike. Skonzumovaná potrava obalí črepy a je málo pravdepodobné, že by mohli spôsobiť nejaké vážne vnútorné poranenia. Pokiaľ ste sklo spozorovali počas alebo tesne po zjedení jedla a črepiny sú naozaj malé, skúste vyvolať u dieťaťa zvracanie, aby sa nevhodný predmet odstránil z tela skôr, než prejde žalúdkom.

V prípade, že by kúsky skla mohli byť väčšie či ostré, alebo k ich konzumácii došlo už po nejakom čase, určite zvracanie nevyvolávajte. Črepiny by sa pri prechode pažerákom mohli zaseknúť alebo v horšom prípade poraniť vnútornú sliznicu. Určite vyhľadajte lekára, ktorý črepiny odborne odstráni.

Príznaky u dieťaťa po konzumácii skla:

  • nutkanie na zvracanie;
  • slinenie;
  • bolesť brucha;
  • ťažkosti s prehĺtaním;
  • zmena stolice;
  • zvláštne zvuky v žalúdku.

S ktorýmkoľvek z týchto príznakov by ste mali okamžite kontaktovať lekára alebo zavolať sanitku. Ak sa u dieťaťa neobjavuje silná ostrá bolesť, lekári zvyčajne počkajú 24 hodín, kým úlomky úplne samy nevyjdú.

Dieťa zjedlo baterku

Malé gombíkové batérie sa vkladajú do rôznych nástrojov od hodiniek až po načúvacie strojčeky. Často však bývajú súčasťou aj niektorých hračiek. Pokiaľ sa k nej dieťa dostane a nedopatrením ju prehltne, môže byť vo vážnom ohrození života. Mnoho rodičov v domnienke, že je to len malý kúsok, s ktorým si telo poradí, čaká a nenavštívi lekára. V prípade prehltnutia batérie hrozí riziko nielen zadusenia, ale aj popálenia vnútorných orgánov či dokonca smrti.

Pri kontakte batérie s hlienovou membránou pažeráka sa vytvára uzatvorený obvod, pri ktorom sa uvoľňuje zásaditá zmes s obsahom hydroxidu, a tá môže poškodiť vnútorné tkanivo v priebehu dvoch hodín po zaseknutí v hrdle. Lekári v takom prípade neodporúčajú vyvolávať zvracanie a okamžite vyhľadať lekársku pomoc.

battery

V rámci výskumu na zvieratách sa ukázalo, že po prehltnutí batérie je dobré dať postihnutému skonzumovať 1-2 lyžice medu. O výsledkoch pokusu informoval Canadian Medical Association Journal, podľa ktorého malé dávky medu pred odstránením batérie z hrdla dokážu zmierniť poranenia, ku ktorým môže dôjsť. Med je totiž mierne kyslý, takže pomáha neutralizovať zásaditosť batérie pri kontakte so sliznicou pažeráka.

Účinky medu si však nemožno zamieňať s liečbou. Po prehltnutí batérie je v každom prípade nutné vyhľadať odbornú lekársku pomoc a postupovať nanajvýš opatrne.

Dieťa prehltlo mincu

Vyjadrenie nám poskytla Mgr. Andrea Stískalová, Dipl.s. – Inštruktorka prvej pomoci. 

Mince sú lesklé poklady pre malé deti. Radi nimi hádžu, radi ich schovávajú, radi ich jedia. Dobrou správou je, že prehltnuté mince sú desivé, ale len málokedy smrteľné. Na čo si treba dávať pozor?

Ak dieťa prehltne mincu alebo malý predmet, najdôležitejšie je zabezpečiť, aby sa nedusilo. Problémy s dýchaním, prehĺtaním alebo rozprávaním sú dôvodom na okamžitý poplach. A okamžité volanie záchrannej služby.

Ak sa minca usadí v pažeráku, dieťa bude vykazovať známky zvýšeného slinenia, ťažkosti s prehĺtaním, vracanie, bolesť krku, bolesť na hrudníku alebo kašeľ. Tiež je vhodné okamžite kontaktovať rýchlu záchrannú službu.

Ak ste si istí, že to bola minca a dieťa nevykazovalo vyššie uvedené problémy, môžete dieťa priviesť k detskému lekárovi na vyšetrenie. Pravdepodobne vás odkáže na RTG.

Aká je prvá pomoc?

  • Nikdy nepodávajte preháňadlá ani nevyvolávajte zvracanie (mohlo by sa poškodiť pažerák).
  • Väčšina malých, hladkých alebo tupých predmetov prejde bez problémov do žalúdka.
  • Ak vaše dieťa nemá žiadne príznaky, predmet by mal byť v žalúdku.
  • Vo všeobecnosti všetko, čo sa môže dostať do žalúdka, prejde aj cez črevá.
  • Aby ste sa uistili, že nie je minca zaseknutá, vykonajte test prehĺtania.

Test prehĺtania – skontrolujte schopnosť vášho dieťaťa prehĺtať jedlo:

  • Dajte dieťaťu vypiť trochu vody. Ak ju ľahko prehltne, dajte jesť kúsok chleba. (Dôvod: Ak sa chlieb zastaví, enzýmy, ktoré sa nachádzajú v slinách, ho môžu ľahko rozpustiť).
  • Ak dieťa dobre prehĺta chlieb a vodu, môže sa normálne stravovať.
  • Počas čakania, kým minca prejde tráviacim traktom, dodržujte pitný režim u dieťaťa, ten mu pomôže normálne sa vyprázdniť, čo uľahčí prechod mince von z tela.
  • Ak minca nespôsobila akútne(náhle) problémy, ďalším krokom bude, že budete musieť kontrolovať stolicu niekoľko dní, kým minca neprejde. Väčšinou je do 48 hodín vonku.
  • Ak máte akékoľvek podozrenie, že zdravotný stav dieťatka nie je v normále, kontaktujte svojho detského lekára poprípade rovno rýchlu záchrannú službu.

Dieťa prehltlo kameň

Hry vonku a v prírode deťom otvárajú úplne nový svet. No rodičia sú často v pozore pre množstvom nástrah, ktoré na deti číhajú. Aj tu sa môže stať, že dieťa skonzumuje predmet, ktorý do jeho úst nepatrí.

Mnohé deti radi zbierajú kamene a využívajú ich na hru. Často sa stáva najmä u menších detí, že neodolajú potrebe tieto veci ochutnať. Môže ísť o malé kamienky alebo piesok. V týchto prípadoch riziko závisí od veľkosti predmetov. Piesok sa väčšinou bez problémov dostane z tela von klasickou cestou. V prípade kamienkov už ale hrozí riziko, že sa zaseknú v žalúdku. Príčinou je žalúdkový zvierač – pylorus, ktorý prepúšťa obsah žalúdka ďalej do čriev. Čím menšie dieťa, tým je menší aj tento otvor a predmety určitej veľkosti ním nie sú schopné prejsť.

Pokiaľ sa vám zdá, že dieťa mohlo prehltnúť väčší kamienok, určite vyhľadajte lekársku pomoc. Lekár podľa veľkosti predmetu zhodnotí, či ho bude telo schopné vylúčiť samo alebo ho odborne odstráni.

baby

Dieťa prehltlo plast / lego kocku

Pozor na predmety ktoré majú ostré hrany alebo ostré rohy. Prehltnutie kocky lega nemusí byť nebezpečné, ale určite je vhodná konzultácia s lekárom. Ak sa kocka Lego stavebnice dostane až do čreva je potrebné, aby ste kontrolovali stav stolice. Ostré hrany totiž môžu spôsobiť natrhnutie črevnej steny. Príznakom je to, že stolica je často tmavá alebo krvavá. Dieťa môže tiež pociťovať bolesť bruška, vracanie a lekár spozoruje aj zníženú aktivitu a zvuky čriev,“ vysvetľuje Mgr. Andrea Stískalová, inštruktorka prvej pomoci.

Dieťa zjedlo papier

Ak dieťa zjedlo malé kúsky papiera či vreckovky, tak sa obávať nemusíte. Tento materiál je pre telo netoxický. Navyše náš organizmus nedokáže spracovať celulózu, z ktorej sa papier vyrába, preto väčšinou prejde tráviacim traktom bez toho, aby spôsobil nejaké problémy.

Dieťa zjedlo kriedu

Rovnako ako v prípade papiera sa jedná o netoxický materiál, s ktorým si telo dieťaťa poradí prirodzene samo a nie je nutné vyhľadať odbornú pomoc.

Dieťa zjedlo plastelínu

Plastelína kupovaná v obchode je vo všeobecnosti netoxická. Pred nákupom je však dôležité prečítať si štítky na plastelíne, aby ste skontrolovali varovania a odporúčania týkajúce sa veku dieťaťa a ich hrania sa s plastelínou,“ vysvetľuje Mgr. Andrea Stískalová, inštruktorka prvej pomoci.

Aká je prvá pomoc?

Podľa Mgr. Stískalovej je vhodné dieťa sledovať a spozornieť najmä v prípade, že sa u dieťaťa objavia niektoré z príznakov intoxikácie.

Vysoký príjem sodíka bude najnebezpečnejším výsledkom požitia plastelíny. Samozrejme záleží od množstva prehltnutej plastelíny. Ak si všimnete, že vaše dieťa zjedlo plastelínu, okamžite mu dajte napiť vodu, aby sa zriedila soľ, ktorú skonzumovalo. Dávajte si tiež pozor na príznaky toxicity soli, ktoré zahŕňajú:

  • kŕče v bruchu,
  • hnačku,
  • letargiu,
  • zášklby (kŕče),
  • zvracanie,
  • slabosť.

V prípade, že spozorujete niektorý z príznakov, vyhľadajte ihneď odbornú pomoc.

play

Dieťa zjedlo lepidlo

Je dôležité najskôr zistiť, či sa jedná o lepidlo pre deti alebo o druh lepidla určený pre priemyselné účely. V prípade lepidiel používaných v rámci školských pomôcok prechádzajú všetky prísnymi kontrolami. Hygienicky schválené výrobky však môžu pri použití väčšieho množstva spôsobovať deťom tráviace ťažkosti alebo nevoľnosť.

Pri podozrení na požitie akéhokoľvek materiálu s lepivými schopnosťami by ste u dieťaťa mali sledovať tieto príznaky:

  • nevoľnosť,
  • závraty,
  • bolesti hlavy,
  • zvracanie,
  • hnačka,
  • bolesť brucha.
  • nepokojné správanie.

V tomto prípade je určite vhodné upovedomiť lekára, ktorý odporučí vhodné kroky aby sa predišlo intoxikácii organizmu.

Kde hľadať pomoc pri podozrení na otravu?

Pri akomkoľvek podozrení na otravu nečakajte, kým sa objavia príznaky otravy a urýchlene volajte:

Národné toxikologické informačné centrum

 

  • 02/54 77 41 66 alebo 0911 166 066

alebo

Záchrannú zdravotnú službu

 

  • 155 alebo 112

24-hodinová služba, kde vám bezplatne poradia

Vezmite si k telefónu aj obal prípravku, respektíve zvyšok požitej rastliny či huby a opíšte všetko, čo považujete za dôležité, potom zodpovedzte otázky, ktoré vám položí operátor.

Zachovajte pokoj. Nevhodné opatrenia môžu ublížiť.

Národné toxikologické informačné centrum (NTIC)  Univerzitnej nemocnice Bratislava poskytuje bezplatné telefonické konzultácie pri akútnych intoxikáciách liekmi, chemikáliami, priemyslovými prípravkami, hubami, rastlinami, drogami a živočíšnymi toxínmi.

NTIC má 24-hodinovú nepretržitú službu s celoslovenskou pôsobnosťou na telefónnom čísle 02/54 77 41 66  alebo  0911 166 066. www.ntic.sk

Zdroj foto: unsplash.com

Tagy