Začnite písať

INŠPIRÁCIE ROZHOVORY VZŤAHY

Michala Koniarová: Nebuďte vo vzťahu, kde máte častejšie rozmazanú špirálu ako rúž

koniarová

Vzťahy sú niekedy náročné a poriadne zamotané. Veď aj preto sa traduje, že muži sú z Marsu a ženy z Venuše. Práve ženám, ktorým sa možno až tak nedarí úspešne brázdiť vzťahové rieky, podáva pomocnú ruku Michala Koniarová. Ako sa vlastne dostala ku vzťahovému koučingu a čo by poradila všetkým ženám, ktoré hľadajú pravú lásku?

Michala Koniarová je mama troch detí (Andrej, Hana, Šimon), ktorá svojim časom naozaj neplytvá. Ako sama tvrdí, je vcelku ťažké jednou vetou zhrnúť, čomu všetkému sa venuje. Pracuje v oblasti v oblasti komunikácie, marketingu, eventov a PR, plus zastáva pozíciu marketingovej riaditeľky najstaršieho európskeho maratónu – Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach.

Svoje skúsenosti z oblasti vzťahov, koučingu a psychológie doplnila aj formálnym vzdelaním a stala sa členkou Medzinárodnej asociácie profesionálnych vzťahových koučov (IAPO International Association of Professional Relationship Coaches) a držiteľkou certifikátu Relationship Coach Certificate.

Čo je tvoja akčná vlastnosť/vlastnosti?

monika koniarovaKeď sa pre niečo nadchnem a rozhodnem, dokážem byť neuveriteľne rýchla na ceste od myšlienky k činu. „Nedá sa“ je slovné spojenie, s ktorým sa veľmi nekamarátim. Dokážem sa rozhodovať rýchlo a robím to väčšinou veľmi intuitívne. Viem vŕtať s príklepovou vŕtačkou, odvzdušniť radiátory, odšoférovať karavan s tromi deťmi cez pol Európy, nebojím sa chodiť sama do kina, no nehanbím sa ani plakať, byť slabá a zraniteľná.

Aké sú tvoje hobby?

Beh, bicykel, skialpy, turistika, sem tam lezenie, písanie, psychológia, interiérový dizajn, hudba, filmy, žúrky s ľuďmi, ktorých mám rada a veľká láska je cestovanie.

Ako si sa dostala ku vzťahovému poradenstvu?

Po roku 2017 sa mi osobný život obrátil naruby, keď som odišla zo 17 ročného vzťahu a podala žiadosť o rozvod. Keďže jedna z mojich vlastností je obrovská zvedavosť, nasledujúce tri roky života som strávila ponorená do hľadania odpovede na otázku PREČO sa mi to všetko stalo?

Čítala som, vzdelávala sa, dva roky som strávila vo veľmi intenzívnej psychoterapii, absolvovala online eventy, sledovala svetovú špičku v oblasti vzťahového koučingu a postupne mi to všetko začalo dávať zmysel. Robila som to však výlučne sama pre seba. Až v roku 2020 a s príchodom pandémie vo mne vzklíčila myšlienka podať niečo z toho aj ďalej a pomôcť aj iným dievčatám a ženám.

Nikdy to pre mňa nebol premyslený biznis plán, skôr som potrebovala dať nejaký vyšší zmysel celému môjmu rozpadnutému manželstvu, pocitom osobného zlyhania a reálne sa dotknúť frázy, že všetko zlé je na niečo dobré. A tak vznikla poradňa More Amore, kde pravidelne publikujem svoj autorský obsah na tému ženy, muži, láska, vzťahy…

Venuješ sa prioritne ženám. Niektoré si netrúfnu vyhľadať pomoc, hoci ich už vzťah možno nenapĺňa. Kedy by si povedala, že je ten čas, aby si od niekoho nechali poradiť?

Netrúfnem si nejako jednoznačne pomenovať situáciu, kedy by žena mala vyhľadať pomoc. Ak dáme bokom extrémne prípady, keď je na scéne fyzické násilie, sexuálne zneužívanie a podobne, tak je to veľmi individuálne.

Záťažová situácia, ktorú jedna žena zvládne prekonať sama, môže byť pre inú už štartérom depresívnych stavov. Aby som ale povedala aspoň niečo konkrétne, človek, nie len žena, by podľa mňa mal vyhľadať pomoc, ak cíti, že sám už nedokáže nájsť odpovede a riešenia, prípadne, ak rozumom správne riešenie pozná, no nemá síl ho aj reálne aplikovať do života. Problémy vo vzťahoch sa často bagatelizujú, aj najbližšie okolie nezriedka nemá potrebnú empatiu a my sa potom za naše pocity hanbíme a cítime sa slabé.

Požiadať niekoho o pomoc však nie je prejavom slabosti. Je zvláštne, že neschopní sa cítime iba ak si ideme dať opraviť dušu. Keď potrebujeme opraviť zuby, poradiť s financovaním bývania alebo s výberom počítača, vôbec nad tým nešpekulujeme.

S Miškou sa môžete stretnúť aj na našej konferencii Pre zdravie ženy v Košiciach.

Pripravila si pre vás možnosť bezplatnej konzultácie a budete si môcť zakúpiť aj jej knihy za zvýhodnenú cenu.

Vstupenky na konferenciu zakúpite na Pre zdravie ženy.

Stihla si vydať už 2 knihy. Ako vznikol nevšedný názov tvojej prvotiny a čomu sa venuje?

Kniha sa volá „Láska je polievka a ja som vidlička“ a jej názov je myslím dostatočne výpovedný. Kto metafore nerozumie, nech si najbližšiu nedeľu vychutná kurací vývar s vidličkou ? Úplne zámerne píšem v prvej osobe, pretože aj ja som miestami stále vidlička a kotrmelce vo vzťahoch sa mi rozhodne nevyhýbajú len preto, že mám na to „papier“. Táto kniha nechce byť ultimátnym návodom na dokonalý vzťah, mojou snahou bolo skôr vytvoriť pre ženy 21. storočia autentickú, ľahko stráviteľnú a nadčasovú barličku, o ktorú sa vo svojich životoch budú môcť opakovane oprieť vždy, keď to s láskou pôjde ako v lete na saniach. Mala by dodávať nádej, odvahu, rozveseľovať, ale i motivovať k potrebným zmenám.

Kde vznikla celkovo inšpirácia k napísaniu takejto knihy?

Nápad vydať knihu mi skrsol v hlave 22. novembra 2020 a do tlače bola odoslaná 4. decembra 2020. Aby som to ale uviedla na správnu mieru, autorsky išlo len o výber z mojich zápiskov i dlhších textov, ktoré som napísala za posledné tri roky. Vytriediť a vyseparovať texty mi vzalo asi tri, štyri noci, zvyšok času zožrala grafická úprava a korektúry. Mám rozpísanú aj serióznejšiu knihu, ktorá sa vzťahovým otázkam bude venovať viac do hĺbky, ale tá potrebuje toho času rozhodne viac. Práve popri jej písaní vo mne narastala túžba vypustiť na konci tohto šialeného roka aspoň niečo, a tak vznikol nápad vydať knihu pre ženy v tejto odľahčenej, zápiskovej a výtvarne veľmi zaujímavo spracovanej forme.

Knižka je rozdelená do troch častí. Ako sa od seba líšia – POVZBUDIVÁ – UVEDOMELÁ  – NAKOPÁVACIA?

Líšia sa spôsobom, akým sa čitateľkám prihováram. V prvej, povzbudivej časti dodávam nádej, povzbudzujem, ukazujem na vlastné prešľapy a na svetlo na konci každého tunela. V druhej časti ide o súbor zamyslení a uvedomení si niektorých vzťahových paradoxov, javov, často krát len zvolením si iného uhla pohľadu na vec. Kniha postupne graduje a vo finále je tam už cítiť aj kruto nastavené zrkadlá, výkričníky a burcovanie k akcii a zmene.

Máš tri deti, riadiš biznis a môžeme menovať ďalších veľa činností. Kedy stíhaš písať, a čo pre teba písanie znamená?

Som sova a píšem po večeroch a nociach. Krátke postrehy si však zapisujem do telefónu bez ohľadu na čas hneď ako mi napadnú. Človek vždy stíha to, čo chce. Každý, kto má v sebe pre niečo vášeň, vie, ako relatívny je nedostatok času či energie. Nerobila som to na silu, z povinnosti, nikto mi nestanovil žiadny deadline a z toho dôvodu to nebolo ťažké, ale skôr vzrušujúce. Písanie ma baví, dáva mi slobodu, úľavu a dodáva silu.

Tvoja druhá kniha sa volá Listy Hane a venovala si ju svojej dcére. Aký bol tvoj zámer?

Listy Hane sú tak trochu netradičnou vzťahovou príručkou pre ženy. Netradičnou najmä z pohľadu jej formy, keďže som ju napísala síce ako vzťahová koučka, no zároveň aj ako mama vo forme listov symbolicky venovaných mojej jedného dňa dospelej dcére, ktorej život sa raz tiež začne točiť okolo partnerských vzťahov.

Vďaka tomu nebolo nutné moje dobre mienené rady vtesnávať iba do strohých poučiek, ale mohla som si vo svojom prejave dovoliť byť viac osobná a autentická. A práve túto svojráznosť spolu s intimitou, humorom a hovorovým jazykom vloženým do jednotlivých listov považujem za kľúčový faktor, ktorý pomôže čitateľkám stráviť aj náročnejšie témy s ľahkosťou.

Akú radu by si dala všetkým ženám, ktoré hľadajú lásku?

Ak máte funkčný, zdravý a šťastný vzťah, neberte ho nikdy ako samozrejmosť, problémy nezakopávajte pod koberec, zabudnite na odpoveď „nič mi nie je“, rozprávajte sa o všetkom, dobrom i zlom, majte pochopenie pre partnerove chybičky krásy a pošmyknutia, neupadajte do rutiny a letargie a nesnažte sa robiť všetko a vždy len spolu. Pokiaľ ste vo vzťahoch, kde máte častejšie rozmazanú špirálu ako rúž, tak prestaňte klamať samé seba, netolerujte a neospravedlňujte násilie, manipulácie, klamstvá len preto, že sa bojíte, že ostanete samé. A pokiaľ je toho na vás priveľa, vykašlite sa na predsudky, obavy a na to, čo si myslia iní a vyhľadajte pomoc.

Vy, ktoré práve v žiadnom vzťahu nie ste, využite tento čas na to, aby ste sa pripravili na ten ďalší, ujasnili si, čo chcete, čo nechcete, kde sú Vaše štandardy a hranice, ktoré nebudete za žiadnych okolností podliezať, či prekračovať. A do nových mužov investujte nie iba na základe toho, ako veľmi sa vám páčia, ale najmä na základe toho, ako do vás investujú oni. Ušetrí vám to mnoho času i sklamaní.

No a nezabúdajme to všetko brať aj trochu s nadhľadom ?

Humor je po sexe druhá vec, ktorá má silu preniesť nás skratkou cez vzťahové tsunami, dočasné odlúčenie, trojčatá s osýpkami, spoločnú domácnosť so svokrou alebo iné prírodné katastrofy.“

Michalu môžete sledovať aj na Facebooku alebo Instagrame.

Zdroj foto: archív Michala Koniarová

Tagy

Zanechaj nám svoj komentár