Začnite písať

ROZHOVORY

Lucia Kondelová: Kreatívna tvorba mi poskytla priestor pre psychický oddych

I keď je jej vzdelanie na míle vzdialené od umeleckého smeru, materstvo ju však vrátilo do detstva, kedy s tvorením z polymérovej hmoty začínala. Lucia Kondelová, víťazka 2. miesta v Ocenení Čo dokáže mama 2021 je najmä umelkyňou dušou a pri tvorení si rada oddýchne od každodenných materských povinností.

Spomeniete si na obdobie, kedy ste začali so svojou tvorbou?

Kreatívna tvorba ma sprevádza od detstva a k práci s polymérovou hlinou som prešla veľmi plynule ešte v školských časoch. Najväčší zlom prišiel s mojim prvým dieťaťom, kedy som sa začala modelovaniu venovať oveľa viac a kreatívna tvorba mi poskytla priestor pre psychický oddych.

Modelovanie z polymérovej hmoty nie je rozhodne nič tradičné. Prečo práve táto kreatívna činnosť?

Polymérova hlina ponúka veľa možností pre vytvorenie krásnych a hlavne aj praktických vecičiek. Sama sa snažím vyhnúť zbytočnostiam a pre svojich blízkych hľadám darčeky ktoré si isto nájdu svoje miesto.

Ste umelec dušou alebo aj vzdelaním?

Som umelec dušou. Moje vzdelanie je kilometre vzdialené od kreatívnej tvorby 🙂  Umelecké vzdelanie z času na čas podporím kurzom.

Vaše výrobky sú rôznorodé. Ktoré sú tie najpredávanejšie?

Najviac a najradšej tvorím detské motívy. Hrnčeky či príbory ocenení každá maminka. Sú výbornými pomocníkmi pri učení dieťaťa k samostatnosti.

Čo je pre vás inšpiráciou pri tvorení?

Najväčšou inšpiráciou sú deti. Ich fantázia a priania sú neobmedzené.

Kde všade na svete už vaše výrobky tešia zákazníkov?

Darčeky už cestovali do rôznych kútov sveta aj cez oceán. Vždy trosku tŕpnem či prídu v poriadku po dlhej ceste.

Podporuje vás vo vašej tvorbe rodina?

Rodina mi je veľkou podporou, sú moji pomocníci, radcovia, opatrovatelia 🙂 Aj vďaka ich podpore mam viac času a pokoja pre svoju tvorbu.

Ste maminkou malého synčeka, ktorý iste vyžaduje veľa pozornosti. Kedy si nachádzate čas na tvorenie?

Snažím sa neplytvať časom, vopred si v duchu organizujem zadelenie činností. Maminky isto poznajú situácie, kedy robia viac veci naraz a tiež dlhé dni. Môj drobec nepotrebuje veľa spánku a častokrát spolu tvoríme až dlho do večera.

Aký je váš najväčší pracovný sen?

Cesta je cieľ. Teším sa z možnosti venovať sa svojej vášni a budúcnosťou sa nechám prekvapiť.

Čo je pre vás motiváciou v živote a tvorbe?

Motiváciou k tvorbe mi je tvorba ako taká, tvorím pre radosť. V živote mi je motiváciou spokojný a šťastný domov, to je základ všetkého.

Tagy