Začnite písať

AKČNÉ TIPY CESTUJEME S DEŤMI TESTOVANIE

Ako sa v lete čo najlepšie postarať o pokožku svojho bábätka

Leto klope na dvere a pre všetky mamičky nastal čas pripraviť sa na to, aby sa mohli o pokožku svojho bábätka v letných horúčavách postarať čo najlepšie. S láskavou starostlivosťou a správnou voľbou produktov sa ani v lete nemusíte u svojho drobčeka báť prehriatia, potničiek či zaparenín. Keďže vám chceme prinášať len tie najlepšie a overené informácie, spýtali sme sa dermatologičky, MUDr. Michaely Slušnej, aký prístup v starostlivosti o jemnú pokožku svojho dieťatka majú mamičky v lete zvoliť.

Pani doktorka, ako by sa mamičky mali starať o pokožku bábätka v plienkovej oblasti najmä teraz, v lete? 

„Vhodné je kúpať bábätko každý večer, plienkovú oblasť umyť šetrným detským mydlom alebo syndetom. Vo všeobecnosti plienky meníme častejšie a pokiaľ to ide, ponechávame bábätko čo najčastejšie „na voľno“ bez plienky,“ vysvetľuje pani doktorka.

Na čo si dať pozor pri výbere a používaní utierok a čo v poriadku určite nie je?

„Nakoľko je detská pokožka citlivá, odporúčané je používanie čo najjednoduchších vlhčených utierok, bez parfumácie a s obsahom bavlny,“ upozorňuje dermatoloička. Často sú napustené rôznymi látkami s parfumáciou, čo zostáva na pokožke a môže ju podráždiť. Používanie vlhčených utierok je odporúčané len v nevyhnutných prípadoch. Doma je lepšia v rámci prebaľovania len krátka sprcha, eventuelne s použitím detského mydla po stolici. Pri výmene pocikanej plienky nie je potreba zakaždým pokožku umývať.“

Čo v prípade, že sa dieťatku vyskytnú zapareniny? Ako ich treba ošetrovať?

„Približne 50% detičiek sa v období plienok stretne aspoň raz so zapareninami. Najlepšie je im však predchádzať. Predpoklad k vzniku zaparenín je vlhká hydratovaná koža, kontakt so stolicou a močom, trenie a teplo. Preto sa odporúča častejšia výmena plienok, po stolici používať na umývanie aj jemné detské mydlo, inak len čistou vodou. Pri každom prebaľovaní aplikovať v tenkej vrstve ochranný krém určený na plienkovú oblasť, eventualne mäkká zinková pasta s rybím tukom.

V úvode postačujú voľne dostupné krémy – s obsahom panthenolu, vitamínom E, zinkom. V prípade závažnejšieho kožného nálezu vám lekár predpíše lokálne antimikrobiálne liečivo alebo antimykotikum zamerané na kvasinky, ktoré zapareniny veľmi často komplikujú. Vhodné je v tomto období nosiť o jednu veľkosť väčšiu plienku.

Treba mať na pamäti, že aj pri striktnom dodržiavaní všetkých liečebných a režimových opatrení si na prvé výsledky treba počkať aj týždeň. Úplne vyhojenie niekedy trvá aj pár týždňov.“

Na čo by si mamičky mali dávať v lete pozor v súvislosti so starostlivosťou o jemnú pokožku bábätka?

„Ideálne na leto sú ľahšie, menej mastné textúry krémov, prípadne gély, ktoré ale zabezpečia dostatočnú hydratáciu pokožky. Vhodný detský krém najmä na citlivú pokožku by mal byť bez parabénov, farbív a parfumácie. Samozrejmosťou je dôsledná fotoprotekcia SPF 50+ UVA – u detí preferujeme minerálne filtre, pokrývka hlavy, ochranný odev. Pri dlhšom pobyte na slnku alebo po kúpaní aplikovať krémy opakovane. Pokiaľ sa dá, vyhýbať sa slnku počas kritických hodín 11:00-16:00. Detičky do pol roka slnku vôbec nevystavovať. Pozor na prehriatie v tmavom kočíku. Taktiež netreba zabúdať na pitný režim, nakoľko v teplom období sa z pokožky vyparuje viac vody. Celkovo na nosenie sú vhodné vzdušné, bavlnené materiály svetlých farieb,“ uzatvára pani doktorka.

Pri starostlivosti o pokožku bábätka vám odporúčame 100% BIO odbúrateľné vlhčené obrúsky WaterWipes s obsahom len dvoch ingrediencií: 99,9% vody kvapkou ovocného extraktu. Sú jemné, hodvábne a čisté, bez obsahu parfumácie, chemických konzervantov, alkoholu a plastov. Obrúsky sú vhodné pre všetky vekové kategórie, aj pre novorodencov a sú klinickými štúdiami a odborníkmi dokonca potvrdené ako vhodné aj pre predčasne narodené deti. Vďaka 100% biologicky odbúrateľným utierkam WaterWipes si už rodičia nemusia vyberať medzi tým, čo je najlepšie pre pokožku ich bábätka, a tým, čo je najlepšie pre našu planétu. Obrúsky sa biologicky rozložia do 12 týždňov.

„Čistejšie ako vata a voda, ale stále pohodlné ako detské utierky. Na výrobu najčistejších detských obrúskov na svete používame čo najmenej prísad a jedinečný 7-stupňový proces čistenia vody, ktorý ponúka hlbšie a efektívnejšie čistenie v porovnaní so štandardnou vodou z vodovodu alebo prevarenou a chladenou vodou z vodovodu,“ upresňuje brand manažérka spoločnosti ags 92, s.r.o., Rebecca Švecová. „Všetky WaterWipes obsahujú 99,9 % vody a kvapku ovocného extraktu, ktorý pôsobí ako prírodný kondicionér pokožky.“

Zaujala vás informácia o vlhčených obrúskoch WaterWipes a chceli by ste ich spolu s vašim bábätkom vyskúšať? Zanechajte nám komentár, prečo si myslíte, že by ste boli vhodnou kandidátkou na testovanie a možno vyberieme práve vás. Tešíme sa na vaše komentáre.

MUDr. Michaela Slušná

dermatovenerológ, klinika Envy, kožná ambulancia SKIN CARE

Obrázky zdroj: Freepik, archív Freedo.sk, archív MUDr.Slušnej.

1 Komentár

Zanechaj nám svoj komentár