Začnite písať

Uncategorized

Odkedy vie bábätko udržať hlavičku a ako mu pomôcť posilniť jeho krčné svaly?

Ak ste niekedy držali novorodenca, viete, aké dôležité je podopierať mu hlavičku. Počas prvých mesiacov, keď dieťa neovláda krčné svaly, to môže byť dosť náročné obdobie. Najmä pre tých členov rodiny, ktorí možno nie sú až tak zvyknutí držať novorodenca. Ale nebojte sa, nepotrvá to dlho, kým si bábätko pohodlne a s istotou podoprie vlastnú hlavičku, no ako pri väčšine vecí, všetky bábätká sa vyvíjajú v rôznych štádiách. 

Kedy už dokážu deti udržať hlavičku?

Vo veku okolo troch mesiacov bude mať vaše dieťa vyvinutú dostatočnú silu v krku, aby udržalo hlavu čiastočne vzpriamenú. Medzi tromi a šiestimi mesiacmi sa tieto svaly iba posilnia a do šiestich mesiacov by mali byť schopné plne ovládať svoje krčné svaly.

Výhody času na bruchu

Čas na brušku je skvelá aktivita, ktorá pomáha budovať krčné svaly už od útleho veku – niektoré deti začínajú tráviť čas na brušku už od jedného mesiaca! Môžete si tiež všimnúť, že sa vaše dieťa pokúša otočiť hlavu, čo je skvelé cvičenie na posilnenie okolitých svalov na krku. 

Dieťatku by ste tento tréning mali dopriať pravidelne. Nielenže si bude trénovať silu svojich krčných svalov, ale polohovanie na brušku prirodzene premasíruje tráviaci trakt bábätka a pôsobí tak preventívne proti kolikám a bolestiam.

baby

Zdvíhanie hlavy a hrudníka

Medzi prvým až tretím mesiacom bábätko už v pozícii na brušku dokáže dvíhať hlavičku a postupne k tomu zapája aj hrudník. Je to ďalší veľký krok, kedy si všimnete, že prejavuje väčší záujem o veci okolo seba. V rámci hry im môžete predstaviť jednoduché hračky alebo si ľahnite vedľa dieťaťa. Pre bábätko v tomto veku je vaša tvár zaujímavejšou v porovnaní s predmetmi či hračkami. Čím viac si dieťa zvykne tráviť v tomto období čas na brušku, tým je pravdepodobnejšie, že sa začne pomaly tlačiť nahor lakťami, čo je už prvý krok k plazeniu sa.

Úplné ovládanie hlavy

Do šiestich mesiacov by malo byť vaše dieťa schopné s istotou zdvihnúť hlavu a otáčať ňou zľava doprava a hore a dole. Ak sa obávate, že vaše dieťa môže potrebovať malú pomoc pri dosiahnutí tohto míľnika, existuje niekoľko vecí, ktorými mu môžete pomôcť.

  • Nacvičte si sedenie s bábätkom tak, že si ho položíte na koleno s dojčiacim vankúšom, ktorý ho podopiera. Dieťa bude mať lepší rozhľad a inštinktívne bude trénovať pohyby hlavy.
  • Vložte dieťa do detského nosiča alebo šatky. Vďaka vzpriamenej polohe si môže precvičiť pozeranie okolo seba.
  • Umiestnite dieťa na chrbát s mobilnou alebo hracou podložkou s nejakými závesnými hračkami. Bude sa snažiť načiahnuť, aby sa hračiek dotklo.

Ak vaše dieťa nemôže zdvihnúť hlavu bez podpory do štyroch mesiacov, stojí za to sa poradiť s vaším pediatrom. Väčšinu času sa nemusíte obávať, ale pre každý prípad sa to oplatí skontrolovať.

Bezpečnosť je prvoradá

Je samozrejmé, že predtým, ako bude vaše dieťa schopné podopierať si vlastnú hlavu, musíte sa uistiť, že je vždy podopreté, keď ho zdvíhate a držíte. Všetky autosedačky, detské kočíky a hojdačky by mali byť upevnené v správnom sklone, aby poskytovali najlepšiu úroveň podpory pre vaše dieťa. Ak si všimnete, že ich hlava padá dopredu, sklon je potrebné zmeniť.

Zdroj foto: freepik.com; unsplash.com

Tagy