Začnite písať

CHOROBY

7. choroba alebo choroba RUKY-NOHY-ÚSTA. Aké sú príznaky u detí a dospelých?

Letné obdobie som sebou prináša nielen príjemné teplé dni, ale aj riziká rôznych infekcií, najmä medzi deťmi. Jednou z nich je aj tzv. siedma choroba známa aj ako ruky, nohy, ústa. Ako ju spoznáte a aká je možná prevencia? Spísali sme dôležité fakty, ktoré potrebujete o ochorení a liečbe vedieť.

Siedma choroba ruky, nohy, ústa – charakteristika

Choroba rúk, nôh a úst (z anglického Hand-Foot-Mouth Disease – HFMD) je vysoko infekčné vírusové ochorenie, ktoré sa najčastejšie šíri v jarnom a letnom období medzi deťmi. Spôsobuje vyrážky, afty alebo pľuzgiere v ústach alebo okolo nich a vyrážku alebo pľuzgiere najčastejšie na rukách, nohách, čo indikuje už jej názov. Výsyp sa však môže objaviť aj na iných častiach tela ako je chrbát alebo zadok. Môže to byť bolestivé, ale nie je to vážne.

Choroba ruky, nohy, ústa je najčastejšie spôsobená vírusmi Coxsackie A10 a A16. Ochorenie postihuje prevažne detskú časť populácie do 10. roku života s maximom výskytu do štyroch rokov, častejšie u chlapcov. Aktuálne neexistuje žiadna špecifická liečba ochorenia, väčšinou odoznie samo bez komplikácií v priebehu niekoľkých dní. V rámci prevencie je dôležité dbať na správnu hygienu rúk a počas trvania ochorenia dopriať organizmu zvýšený prísun vitamínov, najmä vitamínu C a vitamínov skupiny B a oddych.

Symptómy

Choroba ruky, nohy, ústa sa môže prejaviť všetkými príznakmi alebo len niektorými z nich. U každého nakazeného jedinca to môže byť veľmi individuálne. Najčastejšie príznaky zahŕňajú: 

  • horúčku,
  • bolesť hrdla,
  • pocit nekomfortu,
  • vracanie,
  • bolestivé, červené, pľuzgierovité lézie na jazyku, ďasnách a vnútornej strane líc,
  • červenú vyrážku, bez svrbenia, ale niekedy s pľuzgiermi, na dlaniach, chodidlách a niekedy na zadku,
  • podráždenosť u dojčiat a batoliat,
  • stratu chuti do jedla.

Obvyklá doba od počiatočnej infekcie po nástup príznakov a symptómov (inkubačná doba) je 3-5 dní. Horúčka je často prvým príznakom ochorenia, po ktorej nasleduje bolesť hrdla a niekedy strata chuti do jedla a pocit nepohody.

Jeden alebo dva dni po začiatku horúčky sa môžu v prednej časti úst alebo hrdla objaviť bolestivé afty a lézie. V priebehu jedného alebo dvoch dní môže nasledovať vyrážka na rukách a nohách a možno aj na zadku. Vredy, ktoré sa objavia v zadnej časti úst a hrdla, môžu naznačovať, že vaše dieťa je infikované súvisiacim vírusovým ochorením nazývaným herpangína. Medzi ďalšie znaky herpangíny patrí náhla vysoká horúčka a v niektorých prípadoch záchvat. 

Infekčnosť a spôsob prenosu

Vírusy, ktoré spôsobujú HFMD, sa nachádzajú hlavne v telesných tekutinách infikovanej osoby. Ide najmä o:

  • sliny,
  • hlien z nosa alebo pľúc,
  • tekutinu z pľuzgierov,
  • stolicu.

Choroba rúk, nôh a úst sa šíri prostredníctvom:

  • kvapôčkovej infekcie cez kašeľ alebo kýchanie,
  • blízkeho kontaktu, ako je bozkávanie, objímanie, zdieľanie pohárov alebo zdieľanie riadu,
  • kontaktu so stolicou (napríklad pri prebaľovaní),
  • kontaktom s povrchmi, na ktorých je vírus.

Choroba ruky, nohy, ústa – liečba

Proti chorobe neexistuje žiadny liek ani vakcína. Pretože ju spôsobuje vírus, nepomôžu ani antibiotiká. Zvyčajne po 7 až 10 dňoch zmizne sama. Medzitým môžete svojmu dieťaťu pomôcť cítiť sa lepšie týmito dostupnými prostriedkami:

  • na zníženie horúčky a utlmenie bolesti môžete použiť voľnopredajné antipyretiká (Paralen, Panadol, Nurofen).
  • na bolestivé afty a lézie v ústach môžete použiť znecitlivujúce ústne spreje (Tantum Verde).
  • nepoužívajte aspirín, pretože môže deťom spôsobiť vážne problémy.
  • na upokojenie bolesti v krku doprajte deťom ľahkú stravu. Vhodné sú aj rôzne studené pochúťky ako zmrzlina, jogurt alebo smoothies.
  • vyhnite sa džúsu a sladeným nápojom, ktoré obsahujú kyseliny, ktoré môžu dráždiť rany v oblasti úst.
  • svrbenie pokožky môžete tlmiť antihistamnikami (Fenistil), kúpaním v hypermangáne a na zasiahnuté miesta prikladať studené obklady, ľad alebo natierať jemným hydratačným krémom či gélom. Niektorí lekári radia použiť tekutý púder.
  • vyhýbajte sa koreniu, vyprážaným jedlám a veľkému množstvu sladkostí.
  • dieťa by malo čo najviac oddychovať, aby organizmus dokázal bojovať s vírusom.
  • vyhýbajte sa slnku, ktoré by zhoršovalo stav pľuzgierov.
sick child

Autor foto: Kelly Sikkema on Unsplash

Kedy navštíviť lekára?

Siedma choroba ruky, nohy, ústa je zvyčajne menej závažné ochorenie, ktoré spôsobuje len niekoľkodňovú horúčku a relatívne mierne príznaky a symptómy. Kontaktujte svojho lekára, ak bolesť v ústach alebo bolesť hrdla bráni vášmu dieťaťu v pití tekutín alebo ak sa po niekoľkých dňoch príznaky a symptómy vášho dieťaťa zhoršia.

Dá sa predchádzať chorobe ruky nohy ústa?

Dodržiavanie správnej hygieny je najlepšou obranou proti HFMD. Pravidelné umývanie rúk môže výrazne znížiť riziko nákazy vírusom. Mali by ste deti viesť k správnemu umývaniu rúk horúcou vodou a mydlom. Umývanie rúk po použití toalety, pred jedlom a po pobyte na verejnosti či vonku je dôležité.

Deti by si tiež nemali dávať ruky alebo iné predmety do úst alebo do ich blízkosti. Je dôležité pravidelne dezinfikovať všetky spoločné priestory vo vašej domácnosti. Skúste spoločné povrchy vyčistiť najskôr mydlom a vodou, potom dezinfekčným roztokom. Mali by ste tiež dezinfikovať hračky, cumlíky a iné predmety, ktoré môžu byť kontaminované vírusom. Ak vy alebo vaše dieťa pociťujete príznaky, ako je horúčka alebo bolesť hrdla, zostaňte doma zo školy alebo práce. Keď sa objavia pľuzgiere a vyrážky, je najlepšie vyhnúť sa kontaktu s ostatnými. To vám môže pomôcť zabrániť šíreniu choroby.

Siedma choroba ruky, nohy, ústa u dospelých

Je pomerne časté, že dospelí chytia rôzne choroby od detí. V prípade choroby ruky, nohy, ústa to platí rovnako, nakoľko sa jedná o vysoko infekčné ochorenie. Pokiaľ ste boli v kontakte s infikovaným dieťaťom a spozorovali ste u seba niektorý zo spomenutých symptómov, je dôležité izolovať sa od kolektívu. Nemali by ste ísť ani do práce, aby ste zamedzili šíreniu vírusu.

U dospelých môže byť priebeh ochorenia rôzny. Zatiaľ čo deti zvyčajne majú vyrážky, dospelí ich nie vždy dostanú – takže ich ochorenie rúk, nôh a úst často nie je rozpoznané. Jedným zo sprievodných symptómov je odlupovanie nechtového lôžka, ktoré sa môže objaviť ako u detí, tak aj u dospelých. Môže k nemu dôjsť v období 1-2 mesiacov po prekonaní ochorenia. Netreba sa však obávať, je to sprievodný jav toho, že sa vírusové lézie nachádzali pod nechtovým lôžkom a telo sa takto prirodzene regeneruje.

Siedma choroba ruky, nohy, ústa a tehotenstvo

Aj keď zvyčajne neexistuje žiadne riziko pre tehotenstvo alebo dieťa, je najlepšie vyhnúť sa úzkemu kontaktu s kýmkoľvek, kto má ochorenie rúk, nôh a úst. Je to najmä z dôvodu, že:

  • vysoká teplota počas prvých 3 mesiacov tehotenstva môže viesť k potratu, aj keď je to veľmi zriedkavé,
  • syndróm HFMD krátko pred pôrodom môže znamenať, že sa vaše dieťa narodí s jeho miernou verziou.

Určite informujte svojho lekára o tom, že ste boli v kontakte s niekým s týmto ochorením.

Ako dlho je človek s chorobou ruky nohy ústa infekčný? 

Ľudia s HFMD s najväčšou pravdepodobnosťou prenesú infekciu počas prvého týždňa choroby. Niekedy ho môžu prenášať ešte niekoľko týždňov po vymiznutí príznakov, ale je to menej pravdepodobné. Vaše dieťa by malo zostať doma, kým jeho príznaky neustúpia, čo je zvyčajne 7-10 dní. Vírusy sa však môžu stolicou vylučovať ešte oveľa dlhšie, niektoré zdroje udávajú obdobie až 2 mesiacov po prekonaní infekcie. Preto je veľmi dôležité dbať na správnu hygienu rúk obzvlášť po použití toalety.

Použité zdroje:

www.mayoclinic.org

https://www.webmd.com/children/guide/hand-foot-mouth-disease

https://www.healthline.com/health/hand-foot-mouth-disease#prevention

Cleveland Clinic – Can Adults Get Hand, Foot and Mouth Disease?

https://lekar.sk/clanok/ochorenie-ruka-noha-usta-hfmd

Titulná foto: Vitolda Klein on Unsplash

Tagy