Začnite písať

AKČNÉ TIPY PR ČLÁNKY RODIČOVSTVO

Poznáte výhody cosleeping-u? Prečo je vhodné mať bábätko v noci blízko seba?

Mnoho rodičovských rozhovorov sa točí okolo spánku našich detí: Kde by mali spať a ako ich prinútime spať celú noc? Novonarodené deti označujeme ako „dobré“ alebo nie, v závislosti od toho, ako veľmi nás v noci vyrušujú, alebo sa domnievame, že spánok detí je odrazom našej rodičovskej kompetencie.

Väčšinu ľudskej histórie rodičia spali blízko svojich detí pre ich bezpečnosť a ochranu, ako aj pre pohodlie matiek pri dojčení a spánku. Rodičia zvykli spať s deťmi na rovnakej posteli či podložke alebo umiestnili svoje deti do hojdacej siete či košíka, aby boli na dosah ruky. Prípadne deti spali v postieľke či vozíku blízko rodičovskej postele.  

Ferberizovanie detí

Spanie rodičov spolu s deťmi však nebolo vždy samozrejmosťou. Približne pred 500 rokmi sa v spoločnosti začali objavovať prípady, kedy matky nedopatrením priľahli svoje dieťa. Tak sa pod vplyvom odporúčaní cirkvi a rôznych psychológov postupne začalo od spoločného spania rodičov s deťmi upúšťať.

Ešte v 60. rokoch minulého storočia doktor Spock odporúčal, aby sa novorodenci učili spať osamote, a ak plač dieťaťa stresoval rodičov, mali utesniť dvere uterákom, aby zablokovali hluk. V deväťdesiatych rokoch rodičia „ferberizovali“ svoje deti – nechávali ich vyplakať pri tréningu samostatného spánku na základe odporúčaní z knihy Richarda Ferbera Solve Your Child’s Sleep Problems.

Mnohé z týchto praktík a odporúčaní využívajú niektorí rodičia dodnes, hoci na základe antropologických štúdií sa zistilo, že vývoju novorodencov to vôbec neprospieva. Alternatívou spoločného spania je tzv. cosleeping – spoločné spanie s dieťatkom s otvorenou postieľkou prisunutou k posteli rodičov alebo spanie v jednej spálni, kedy rodičia spia v posteli a dieťatko vo svojej uzavretej postieľke.

Fyziologické výhody cosleeping-u

Mnoho mamičiek chce najmä v prvých mesiacoch mať svoj bábätko čo možno najbližšie pri sebe. Dôvody na to sú nielen praktické, ale spoločné spanie má preukázateľne pozitívny vplyv na psychický aj fyzický vývoj bábätka. Keď rodičia a deti spia spolu ich srdcová frekvencia, mozgové vlny, stavy spánku, hladina kyslíka, teplota a dýchanie sa navzájom ovplyvňujú.

Spoločné spanie detí a rodičov vplýva aj na dĺžku spánku a znižuje u detí hladiny stresového hormónu – kortizolu. Niektoré štúdie dokonca zistili, že spanie bábätka blízko rodičov znižuje hladiny testosterónu u otcov. Vplyvom nižšieho množstva testosterónu sú muži citlivejší a jemnejší otcovia, čo pozitívne vplýva na tvorbu väzby k dieťaťu.

Cosleeping v modernom štýle

Mnohí odborníci sa zhodujú v tom, že pre dieťa je prospešné spať v blízkosti rodičov minimálne do veku 6 mesiacov, ideálne až do jedného roka. No o tom, či je vhodné spať spolu s novorodencom v jednej posteli, sa už vedú polemiky. Najmä preto, že dnešné postele nie sú dostatočne uspôsobené na spanie spolu s bábätkom.

Okrem klasickej postieľky, ktorá ale väčšinou zaberá viac miesta, si môžete v prvých mesiacoch zadovážiť aj praktickú postieľku Next2me, ktorá je pre cosleeping ako stvorená. Ponúka možnosť mať dieťatko na dosah ruky bez toho, aby rodičovi uberalo z miesta a bez ohrozenia bábätka napr. prikvačením. Naviac sú tieto postieľky neskutočne prispôsobivé na rôzne výšky manželských postelí a aj pre detičky s refluxom.

Postieľku môžete vďaka kolieskam počas dňa využiť ako pojazdný vozík, kedy si bábätko môžete prevážať po domácnosti podľa potreby. V noci sa odopnutím bočnice stane z postieľky prídavná plocha na spanie k manželskej posteli. Nemusíte sa obávať, že by ste bábätku nejakým spôsobom v spánku ublížili.

Vďaka priedušným bočným stenám modelu Next2me Air sa bábätko nebude potiť ani v teplých letných mesiacoch či v prekúrených priestoroch bytov v bytovke. Výhodou je možnosť nastavenia postieľky do anti-refluxnej polohy. Nebudete teda musieť dokupovať rôzne klinové vankúše a pracne podkladať matrac.

Postieľku Next2me si môžete nastaviť na akúkoľvek výšku manželskej postele. Vďaka praktickej vychytávke sklopných nožičiek sa dá umiestniť aj k posteli s perinákom (viď video). Cosleeping je zdravý fyzicky, ale najmä psychicky, a bábätku dáva ten najlepší štart do života. Vie však byť aj riadne nepohodlný resp. rodičom kradnúť spánok a intimitu, ak dieťatko spí priamo s nimi v posteli. Rad postieľok Next2me od Chicco je na cosleeping ako stvorený a určite vám ušetrí množstvo prebdených nočných hodín.

Tagy