Začnite písať

RECEPTY

Rýchly a fit cuketový perník – hrnčekový recept

rýchly cuketový perník

Koniec leta sa už tradične nesie v znamení zbierania úrody. A asi najčastejšou vetou, ktorou sa v tomto období ľudia zdravia, je: „Ahoj, nechceš cuketu?“. Ak vám už dochádzajú nápady, čo vytvoriť z tejto zeleniny, vyskúšajte si upiecť rýchly cuketový perník. Chuť cukety sa v ňom krásne stratí, určite ním nepohrdnú ani odporcovia zeleniny či prieberčivé deti.

Cuketa a jej účinky

Cuketa je zelenina plná vitamínov a vynikajúci pomocník pri detoxikácii, aj chudnutí. Obsahuje množstvo provitamínu A, ktorý preniká hlboko do tela, až k jadrám buniek. Tým ovplyvňuje celkové zdravie a dodáva energiu. Zaháňa tak únavu, otupenosť a letargiu, ktoré v letných horúčavách prichádzajú hneď zrána.

Zároveň obsahuje minimum kalórií a vysoký podiel minerálov. Priaznivo pôsobí na srdce, ľadviny a trávenie. Pomáha tiež pri liečbe cukrovky, reumy a dny. Má aj protirakovinové účinky.

Šupky cukiet sú bohaté na karotén a horčík, ktoré prispievajú k správnej funkcii našich buniek. Ak zaradíte cuketu do jedálnička, výrazne tým zlepšíte peristaltiku čriev. Je výborná pri zápche, črevnej ochabnutosti a vplýva aj na sliznicu čriev.

Cuketa tiež prispieva k odkysleniu organizmu, má antibakteriálne účinky, pôsobí upokojujúco a proti stresu. Zlepšuje tiež činnosť mozgu.

Rýchly cuketový perník – suroviny

  • 1 šálka múky z ovsených vločiek (+ 1/2 šálky na zahustenie podľa potreby)
  • 1/2 šálky cukru
  • 1 ČL perníkového korenia alebo škorice
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 PL kakaa
  • 100 gramov čokolády posekanej na kúsky
  • 2 vajcia
  • 1 šálka najemno nastrúhanej cukety
  • 1/2 šálky mlieka
  • 1/3 šálky oleja

Vysvetlivky: 1 šálka = 300ml

Rýchly cuketový perník – postup

  1. Rúru si rozohrejeme na 170 stupňov. Pripravíme si plech vystlaný papierom na pečenie.
  2. Ovsenú múku si pripravíme rozomletím 1 šálky ovsených vločiek vo výkonnom mixéri. Prípadne ju môžete nahradiť aj iným typom múky.
  3. Suché ingrediencie si dáme do jednej misky (múka, cukor, korenia, kakao, čokoláda, sóda) a zamiešame. Pridáme mokré ingrediencie do druhej misky (cuketa, vajcia, mlieko, olej). Pokiaľ by sa vám cesto zdalo príliš riedke, stačí zahustiť troškou múky. Netreba to však preháňať, konzistencia by mala byť ako pri ceste na lievance.
  4. Pripravenú masu rovnomerne rozotrieme na pripravený plech.
  5. Pečieme pri teplote 170 stupňov Celzia 20-25 minút.
  6. Hotový koláč môžeme posypať práškovým cukrom. Alebo ho môžete potrieť obľúbeným džemom a poliať rozpustenou čokoládou.

TIP redakcie: Tento nadýchaný perník môžete ozvláštniť pridaním hrozienok alebo nasekaných vlašských orechov, ktoré budú príjemne chrumkať.

rýchly cuketový perník

Zdroj foto: Zdravo s Jankou  – Jana Guráňová

Rýchle recepty z cukety

Hľadáte tipy na ďalšie recepty z cukety? Vyskúšajte aj náš recept na cuketové minipizze len z 3 ingrediencií.

Letná cuketová pizza len z 3 surovín

Ak ste milovníkom cestovín, tak si určite obľúbite recept na cestoviny s cuketou od slávnej kuchárky Nigelly Lawson.

Rýchle krémové cestoviny s cuketou

Tagy