Začnite písať

RODIČOVSTVO ZDRAVIE

Ako s deťmi hovoriť (alebo nehovoriť) o ich váhe

Dieťa Oony Hansonovej sa jedného dňa vrátilo domov zo školy s túžbou jesť zdravšie, čo považovala za pozitívny vývoj. Ale o šesť mesiacov neskôr bolo jej dieťa v nemocnici s poruchou príjmu potravy. Myslíte si teda, že je dôležité rozprávať sa s deťmi o ich hmotnosti a o tom, ako vnímajú svoje telo?

Oona roky pracovala na výučbe detí a so skúsenosťami v pedagogickej psychológii si myslela, že vie všetko, čo potrebuje, aby sa u svojich detí vyhla poruchám príjmu potravy. Povedala však, že jej skúsenosti ukázali, koľko sa musia rodiny naučiť. Teraz Hansonová súkromne trénuje rodičov a opatrovateľov v tom, ako pomôcť svojim deťom vybudovať si zdravý vzťah k jedlu a svojmu telu.

Poruchy príjmu potravy postihujú ľudí každého veku aj pohlavia. Štúdia publikovaná v JAMA Pediatrics ukazuje, že až 5 % detí vo veku 9 a 10 rokov vykazuje poruchy v stravovaní. Odkiaľ tieto poruchy pochádzajú, je zložitá otázka. Poruchy príjmu potravy môžu mať korene v traume, genetike, telesnom obraze, spoločenskom tlaku, poruchách v jedení alebo v kombinácii všetkých z nich.

Ale to, čo hovorí svet dospelých, môže mať jednoznačný vplyv. Štúdia publikovaná v časopise BMJ sa zamerala na to, ako študenti reagovali, keď školy vážili deti a informovali rodiny, aby vedeli, či sa dieťa považuje za zdravé. Štúdia ukázala, že študenti – dokonca aj tí, ktorým bolo povedané, že majú normálnu hmotnosť – sa s väčšou pravdepodobnosťou pokúsia schudnúť potom, čo rodiny dostali listy. Je jasné, že negatívne reči o váhe môžu byť škodlivé, ale štúdia naznačila, že aj pozitívne komentáre môžu mať opačný účinok. Zdravý vzťah k jedlu, telu a hmotnosti môže pripraviť deti na šťastnejší život a existujú spôsoby, ako môžu dospelí formovať konverzáciu, aby im pomohli, uviedli odborníci.

Na Slovensku sa odbornej pomoci v oblasti porúch príjmu potravy venuje združenie odborníkov Chuť žiť.  Prepájajú moderné odborné poznatky s osobnou skúsenosťou, vďaka čomu sa dokážu vcítiť do človeka, ktorý potrebuje pomoc vo vzťahu k jedlu a k samému sebe.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Chuť žiť (@chutzit)

Zamerajte sa na rovnováhu

Sušienky, brokolica, grilované ryby, zmrzlina, hranolky a mandle: Je pravdepodobné, že si môžete okamžite pozrieť zoznam a rozlíšiť, ktoré sú pre vás dobré a ktoré sú zlé. Takéto označovanie potravín môže v skutočnosti prispieť k zlému vzťahu s jedlom a telom.

Mnohé z týchto správ o jedle a tele prichádzajú cez tieto trójske kone,“ povedala Hansonová. „Veľa spôsobov správania sa popisuje ako zdravé správanie, keď je v skutočnosti veľmi podobné správaniu s poruchami príjmu potravy.“ Namiesto rozprávania o potravinách ako dobrých alebo zlých, zdravých alebo nezdravých môže byť užitočné zamerať sa na rovnováhu. To môže znamenať klásť dôraz na starostlivosť o seba všestranným spôsobom, s množstvom príjemných aktivít, dobrým odpočinkom, pozornosťou k podnetom tela a rozmanitým jedlom.

Pozrite sa, aký dávate príklad

Je dôležité dbať nielen na to, čo hovoríte svojim deťom o ich váhe, ale aj na to, čo hovoríte o sebe a ostatných. Možno je to obdivovanie chudého tela niekoho v televízii, komplimenty za úbytok hmotnosti kamarátky alebo to, keď pred zrkadlom poukazujete na nedostatky na svojom tele. Vaše deti si pravdepodobne začnú formovať svoj názor na základe toho, čo počujú od vás. A veľa z toho, čo počujú, im hovorí, že chudšie telá sú lepšie a priberanie je zlé.

Veľa z toho, ako sa deti učia orientovať sa vo svete, je pozorovanie. Dobrým miestom, kde začať, by bolo preskúmať vzorce v domácnosti. Zmena toho, ako hovoríte o tele okolo svojich detí, je dobrým začiatkom, hoci môže byť pre vás ťažké zmeniť uhol pohľadu na vlastné telo. V tých prípadoch, keď kritická poznámka alebo chvála niekoho úbytku hmotnosti vykĺzne, porozprávajte sa s vaším dieťaťom o tom, čo sa stalo. Napríklad: Vieš čo, balili sme sa na cestu a ja som si vyťahoval minuloročné šortky, ktoré mi nesedeli, a povedal som o svojom tele naozaj zlé veci. To pochádza zo starého spôsob myslenia a naozaj sa snažím o sebe myslieť iným spôsobom.

Komentárom o váhe sa radšej vyhnite

Vieme, že kritizovať váhu a telo môže mať negatívny vplyv, ale čo tak pozitívne komentáre tela, ako napríklad „si taká krásna“ alebo „si v takej skvelej forme“? Aj to je podľa odborníkov zložité.

Nepoviem niekomu, že nemôže povedať svojmu dieťaťu, že je krásne,“ povedala Hansonová. „Ale mali by sme sledovať, koľko času venujeme chváleniu zovňajška dieťaťa a koľko chváleniu jeho charakteru.Existujú spôsoby, ako hovoriť o detskom tele spôsobmi, ktoré sa nesústreďujú na vzhľad, ako napríklad pochváliť ich silu alebo pôvab a zdôrazniť všetky skvelé veci, ktoré im ich telo umožňuje. Komentovanie niekoho váhy má veľa nevýhod, bez ohľadu na to, čo hovoríte. Ak máte možnosť to jednoducho nerobiť, je to asi najlepšia možnosť.

Zdroj: cnn.com

Tagy