Začnite písať

RECEPTY

Ako využiť zvyšnú knedľu, pečivo či ryžu? Tipy na rýchle a lacné recepty zo zvyškov

rýchle recepty

Aj keď zvyšky jedla nemusia byť najočarujúcejšie, ich spotrebovanie môže výrazne pomôcť vášmu rodinnému rozpočtu. Verte tomu alebo nie, ich prepracovaním do nových, netradičných jedál môžu vzniknúť prekvapivo chutné, nenáročné a rýchle recepty.

S rastúcimi nákladmi na potraviny mnohí z nás premýšľajú nad možnosťami, kde by sa dalo v domácnosti ušetriť. Prečo teda nevyťažiť maximum z potravín, ktoré nakúpite alebo máte doma. Pripravili sme si pre vás niekoľko tipov na zužitkovanie zvyškov v kuchyni priamo od nutričnej poradkyne Ing. Janky Guráňovej zo Zdravo s Jankou

Plytvanie potravinami je vážnou témou takmer v každej krajine. Na Slovensku pripadá na jedného obyvateľa okolo 160 kg potravinového odpadu ročne, hoci tieto čísla nie sú celkom presné. Dokonca 9% domácností vyhadzuje potraviny na dennej báze. Častými dôvodmi sú najmä nesprávne skladovanie potravín, impulzívne nákupy bez vopred naplánovaného zoznamu alebo to, že spotrebitelia nedokážu odhadnúť množstvá a nakúpia viac, ako reálne skonzumujú za určitý čas. Veľmi často sa v praxi stretávam aj s tým, že ľudia nepoznajú rozdiel medzi dátumom spotreby a dátumom minimálnej trvanlivosti, ktoré sa uvádzajú na obaloch. Často tak v koši končia potraviny, ktoré by sa ešte dali využiť,“ vysvetľuje Jana Guráňová.

Využite potraviny na maximum

Veľký podiel kuchynského odpadu tvoria najmä zvyšky nedojedených jedál. Pri tom ich zužitkovanie na nové recepty je veľmi jednoduché a časovo nenáročné. Stačí štipka fantázie a chuť vyskúšať niečo nové.

Recepty zo zvyškov ryže

Ak vám doma zvýšila 1-2 porcie ryže, je množstvo jedál, ktoré z nej môžete uvariť. Vyskúšajte si pripraviť napríklad:

  • krémové rizoto alebo rizoto so zeleninou,
  • rozvarte zvyšky ryže v mlieku a máte mliečnu ryžu ako skvelý dezert,
  • pridajte ju k rôznym druhom zeleniny a vytvorte zaujímavý ryžový šalát.
rýchle recepty

Zdroj: Kalyani Akella on Unsplash

Recepty zo zvyškov mletého mäsa

Ostali vám po nedeľnom obede zvyšky jedla z mletého mäsa? Aj takéto kúsky viete pretvoriť na celkom nový recept. Ak ste si napríklad pripravili:

  • karbonátky alebo mäsové guľky – môžete ich rozdrobiť, pridať spolu so zeleninou a kečupom do tortilly a vziať si so sebou ako obed do práce,
  • fašírku – zvyšky si môžete nakrájať a vložiť medzi hamburgerovú žemľu,
  • boloňskú omáčku – môžete rozriediť, dochutiť a pripravíte si z nej skvelú paradajkovú polievku s kúskami mletého mäsa,
  • varené mäso v polievke – môžete pomlieť a pripraviť si z neho hašé alebo pridať do omáčky.

Recepty zo zvyšnej knedle

Knedľa je v našich končinách veľmi obľúbenou prílohou. V prípade, že vám z nej ostali kúsky, ktoré už neviete zužitkovať, premyslite si znova, či sa ich naozaj zbavíte. Možno vás zaujme niektorý z tipov, ako môžete knedľu využiť v týchto receptoch:

  • upečte si ju vo vajíčku,
  • môžete si z nej pripraviť francúzsky toast,
  • môžete ju nakrájať do pudingu namiesto dukátových buchtičiek,
  • pripravte si knedľovú pizzu.

Rýchle recepty zo zvyškov zeleniny

Hmm…čo robiť s tou trochou zeleniny, ktorá vám ostala? Možno sa domnievate, že sa tým ani nedá nič ušetriť. Našťastie, zelenina patrí medzi najuniverzálnejšie zvyšky potravín.

Ľahký quiche

Predvarená zelenina je dokonalou náplňou pre ľahký quiche. Vyskúšajte napríklad tento jednoduchý recept.

Ingrediencie:

  • 1 balík lístkového cesta
  • zvyšky varenej zeleniny
  • strúhaný syr
  • 5 vajec
  • 2 lyžice mlieka

Postup: Plech na tart vystelieme rozvaľkaným lístkovým cestom. Navrstvíme naň uvarenú zeleninu (ktorú si predtým môžeme nakrájať na menšie kúsky) a posypeme syrom. Vajcia rozšľaháme s mliekom a nalejeme na zeleninu. Pečieme pri teplote 170 °C 20-25 minút alebo kým vajcia nestuhnú.

rýchle recepty

Zdroj: David B Townsend on Unsplash

Dusené mäso alebo čili

Potom je tu, samozrejme, celý rad polievok a dusených pokrmov, ktoré vítajú zvyšky zeleniny s otvorenou náručou. Navyše tak zvýšite výživovú hodnotu jedla. Zeleninu pri tom nemusíte pridávať len v celku. Môžete ju rozmixovať a priliať k mäsu alebo do polievky. Určite oceníte nové chute, ktoré takto vyniknú.

Zeleninový vývar

Najjednoduchší spôsob ako zužitkovať zvyšky zeleniny, ktoré sa vám už dlho povaľujú v chladničke, je vývar. Môžete doň pridať takmer všetky druhy zeleniny a následne ich dokážete využiť ešte na prípravu chutnej zeleninovej nátierky alebo ich môžete rozmixovať priamo vo vývare a získate tak výdatnú a sýtu desiatovú polievku.

Rýchle recepty zo zvyškov chleba a pečiva

Zdá sa, že tých posledných pár krajcov chleba vždy ostane bezradne zabudnutých niekde v sáčku. Možno si radšej doprajete čerstvé a mäkké kúsky pečiva. Skúste dať tým starším druhú šancu a využite ich napríklad na: 

  • sladké a slané stredomorské toasty – namiesto masla si skúste na opečený chlieb alebo pečivo natrieť trochu humusu (nátierka z cíceru, pozn. redakcie) a potom ho posypať nasekanými datľami Medjool. Získate výživné, mierne sladké raňajky bohaté na vitamín B6 a polyfenoly.
  • posýpku alebo strúhanku – príprava klasickej strúhanky zo suchého pečiva je jednoduchá. Skúste si ju však vylepšiť tým, že chlieb alebo pečivo pred mletím opečiete. Takúto strúhanku môžete potom využiť na posypanie zeleninového šalátu alebo šúľancov s makom.

Recepty zo zvyšnej zemiakovej kaše

Zemiaková kaša je najchutnejšia ešte čerstvá a teplá. No ako ju využiť, ak vám ostane zvyšok, ktorý už nikomu nejde na chuť? Môže skvele poslúžiť ako základ na indické samosy alebo anglický pastiersky koláč.

Indické samosy

Ingrediencie

  • 4 alebo viac šálok zvyšnej zemiakovej kaše
  • jedna polievková lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa nakrájaná na kocky
  • 1 šálka hrášku (môže byť aj z konzervy alebo mrazený)
  • ½ PL karí korenia
  • soľ a korenie
  • 1 balenie lístkového cesta

Postup: Hrášok a cibuľu orestujeme na olivovom oleji s karí, soľou a korením do mäkka. Vo veľkej miske zmiešame so zvyškom zemiakovej kaše. Lístkové cesto rozvaľkáme a nakrájajme ho na pásiky. Cesto prekladáme podľa videonávodu nižšie a naplníme časťou zmesi zemiakovej kaše. Utesníme okraje a pečieme pri 170 °C 20-25 minút.

Zvyšky zemiakovej kaše môžeme využiť aj na prípravu pastierskeho koláča, ktorý je obľúbenou pochúťkou najmä v Spojenom kráľovstve. Ide vlastne o mleté mäso v omáčke, do ktorej sa môže pridať aj rôzna zelenina, ktoré sa následne prekryje zemiakovou kašou a syrom a dá sa zapiecť.

Máte aj vy skvelé recepty na zužitkovanie zvyškov? Nechajte nám ich v komentári alebo pošlite na redakcia@akcnemamy.sk. 🙂

Tagy