Pistáciové tiramisu si zamilujete na prvé sústo

Tiramisu patrí medzi najobľúbenejšie talianske dezerty. Jeho krémová konzistencia, jemne nasiaknuté piškóty a lahodná kombinácia chutí robia z neho skutočnú pochúťku. Ak však chcete vyskúšať niečo nové, pistáciové tiramisu je skvelou voľbou! Vďaka lahodnej chuti pistácií a jemnej sladkej chuti mascarpone vás tento dezert očarí hneď po prvom súste.
Recept na pistáciové tiramisu
Prečo práve pistáciové tiramisu?
Pistácie dodávajú tiramisu výnimočnú chuť aj krásnu zelenú farbu. Tento dezert je nielen lahodný, ale aj oku lahodiaci – ideálny na špeciálne príležitosti alebo len tak, keď máte chuť na niečo výnimočné.
Ingrediencie:
Na prípravu pistáciového tiramisu budete potrebovať:
- 250 g mascarpone
- 200 ml smotany na šľahanie
- 3 PL pistáciovej pasty (ideálne 100%)
- 3 PL práškového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 200 ml silnej kávy (alebo mandľového mlieka pre jemnejšiu verziu)
- 1 balenie dlhých piškót
- 50 g nasekaných nesolených pistácií
- Kakaový prášok na posypanie
Vyskúšajte tiež: Milujete pistácie? Tak potom tento recept na pistáciový cheesecake musíte vyskúšať
Postup:
Pripravte krém – V mise vyšľahajte smotanu na šľahačku. V inej mise zmiešajte mascarpone, pistáciovú pastu, cukor a vanilkový extrakt. Nakoniec opatrne vmiešajte vyšľahanú smotanu, aby bol krém ľahký a nadýchaný.
Namáčanie piškót – Uvarte silnú kávu a nechajte ju vychladnúť. Každú piškótu krátko namočte do kávy (nech ju nevpijú úplne, aby sa nerozpadli).
Vrstvenie dezertu – Na dno formy poukladajte vrstvu piškót, prekryte ich polovicou pistáciového krému. Potom pridajte ďalšiu vrstvu namočených piškót a zvyšný krém.
Dokončenie – Povrch posypte jemnou vrstvou kakaa a nasekanými pistáciami.
Chladenie – Nechajte tiramisu odpočívať v chladničke aspoň 4 hodiny, ideálne cez noc, aby sa chute dokonale spojili.
Tipy na dokonalé pistáciové tiramisu:
- Ak nemáte pistáciovú pastu, môžete rozmixovať nesolené pistácie s trochou oleja na hladkú konzistenciu.
- Pre extra chuť môžete pridať pár kvapiek mandľového likéru do kávy na namáčanie piškót.
- Ak preferujete menej sladký dezert, môžete mierne znížiť množstvo cukru.
Pistáciové tiramisu je dokonalé spojenie tradičných chutí s moderným nádychom. Skúste ho pripraviť a nechajte sa uniesť jeho jedinečnou chuťou. Možno sa stane vaším novým obľúbeným dezertom.

Foto: canva/canbedone od autora Getty Images
zdroj foto: canva/olvas od autora Getty Images